Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens

Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens

22 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Camerele cele mai expuse la umiditate, condens si, implicit, mucegai si igrasie sunt baia si bucataria. Mai ales daca ele nu au o aerisire corespunzatoare, lucru foarte des intalnit in cazul bailor din apartamentele de bloc. In bucatarie este ceva mai simplu. O hota este o solutie la indemana pentru oricine. Bineinteles, nu orice hota este potrivita, ci numai acele modele a caror putere este corelata cu volumul incaperii. Desigur, poate fi utilizat si un ventilator care sa extraga aerul viciat afara, insa acesta nu va fi la fel de eficient ca o hota.
 
O solutie foarte eficienta, dar ceva mai costisitoare este incalzirea prin pardoseala. Considerata ecologica si eficienta, incalzirea prin pardoseala imbunatateste confortul termic al unei locuinte, deoarece se reduc curentii de aer din camere. In plus, aspectul estetic general al camerei este schimbat. Potrivit instalatorilor, principiul de functionare al unui astfel de sistem este simplu: aerul cald urca. Pardoseala incalzita in intregime devine un urias radiator, care isi mentine constanta temperatura, radiind treptat caldura catre restul camerei.
 
Dusurile si baile cu apa calda duc la aparitia aburilor in camera de baie. Ca si in cazul bucatariei si, de fapt, al intregii locuinte, controlarea umiditatii ajuta la stoparea cresterii mucegaiului. Simpla deschidere a usii de la baie nu constituie o solutie deoarece umiditatea existenta aici se va raspandi in restul locuintei.
O solutie pentru prevenirea aparitiei mucegaiului in baie consta in iluminarea cat mai buna a incaperii, caci mucegaiul nu se dezvolta in zone bine luminate. Dupa dus, lasati lumina aprinsa pentru inca 10-15 minute.
De asemenea, curatati bine suprafetele din zona cazii sau cabinei de dus, caci grasimile favorizeaza aparitia mucegaiului. Pentru acest lucru puteti folosi fie produse de curatenie pe baza de clor (sau chiar o solutie de clor si apa 1:5), fie pe
Mucegai
Mucegai
baza de otet. Nu uitati de perdeaua de baie! Aceasta trebuie spalata cu apa calda in care se adauga o cana de inalbitor, ori se poate sterge cu otet.
Nu utilizati covorase de baie din materiale textile caci, odata ce s-au udat, contribuie la cresterea umiditatii.
 
Extrem de necesar este montarea unui ventilator in acest spatiu. Folosit cu regularitate ori de cate ori este nevoie, acesta extrage umiditatea, prevenind astfel dezvoltarea bacteriilor de mucegai. Exista modele de perete, de fereastra, ventilatoare axiale speciale pentru tubulatura. De asemenea, puteti alege modele simple sau cu senzor de umiditate (care functioneaza automat la detectarea umiditatii in baie), ori cu senzor de miscare (ventilatoarele pornesc automat la detectarea prezentei umane).
 
In caz ca nu exista posibilitatea montarii unui ventilator care sa asigure extragerea aerului umed fie la exterior, fie pe coloana de aerisire a baii, folositi un dezumidificator care are rolul de a condensa vaporii de apa din aer si de a-i stoca sub forma de apa intr-un rezervor special ce trebuie golit cu regularitate. Dar pe piata destul de multe aparate al caror scop este dezumidificarea locuintei. Despre acestea vom vorbi in articolul de saptamana viitoare.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aerisirea casei in anotimpul rece Aerisirea casei in anotimpul rece
Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente? Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente?
Umezeala la colturi Umezeala la colturi
Cum stii ca ai nevoie sa iti cumperi un dezumidificator? Cum stii ca ai nevoie sa iti cumperi un dezumidificator?
Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit
Dezumidificatoarele electrice Dezumidificatoarele electrice

Vezi mai multe articole