on

Baie mica? Iata trei sugestii de amenajare de la specialisti

25 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cele mai multe dintre baile locuintelor din Romania au, cel mai probabil, dimensiuni reduse. Tot redus este si numarul variantelor de amenajare a acestora. De aceea, ne-am propus sa propunem in acest articol trei variante de amenajare a unor bai mici, cu suprafete de 3,5; 4,5 si 6 mp.

Multi dintre cititorii si forumistii nostri viseaza la o baie frumoasa, insa imaginatia reprezinta in unele cazuri o bariera suficient de mare in calea indeplinirii acestui deziderat. Din pacate, la stabilirea suprafetelor diverselor incaperi, baile sunt inca subdimensionate. Iar in cladirile vechi, baile mici reprezinta mai curand regula decat exceptia.

Prin urmare, acest articol este dedicat amenajarii bailor mici. Impreuna cu un producator si un designer specializat in acest domeniu am proiectat trei bai cu dimensiuni reduse. La elaborarea proiectelor am folosit un program de simulare computerizata. Astfel, pentru cele trei bai in suprafata reala de 3,4 mp; 4,4 mp, respectiv 6,2 mp, au fost identificate solutii diferite si cat se poate de confortabile, cu dotari precum dus si/ sau cada (eventual jacuzzi), spatii pentru depozitare si chiar o masina de spalat rufe.

O serie de sondaje reprezentative demonstreaza ca mai bine de un sfert dintre romani sunt nemultumiti de starea actuala a baii lor. Cele mai frecvente plangeri in acest sens vizeaza lipsa spatiului si, ca o consecinta, ingradirea miscarii. Nici nu e de mirare, daca luam in considerare faptul ca baile din majoritatea apartamentelor de bloc au cel mult 6 mp.

De aceea, solutia logica este aceea a folosirii la maximum a spatiului disponibil. Pentru a atinge acest obiectiv pot fi puse in practica multe idei de amanjari ingenioase si flexibile.

Asa cum se va putea observa in cele trei exemple de renovare completa propuse in acest articol, dezideratul unei bai comode si functionale poate fi atins printr-un proces  de transformare bine pus la punct. Inainte de toate, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

1. Analizeaza atent situatia

Pentru a decide modalitatea optima de amenajare a unei bai de dimensiuni reduse, trebuie cunoscute toate aspectele care tin de cerintele si asteptarile beneficiarilor. De aceea, se impune clarificarea numarului de persoane care vor utiliza baia, preferintele acestora in ce priveste amplasarea obiectelor sanitare si a spatiilor de depozitare etc.

2. Optimizeaza spatiul

Foloseste complet spatiul, fara a-l supraincarca. Inca din faza de proiectare, trebuie aplicate principiile sistematice in dauna celor aleatorii. Astfel, diferitele componente vor trebui amplasate intr-o ordine logica, si nu improvizat, ca simple obiecte sanitare alaturate.

3. Alege tonuri deschise

Culorile luminoase ofera mai multa amploare spatiului. De aceea, in baile mici sunt indicate tonurile de alb, dar si nuantele pastelate, ca albastrul delicat si verdele crud. Totodata, este recomandata limitarea la maximum trei culori de baza compatibile, aplicate pe mai multe zone. In plus, accentele moderne pot fi obtinute prin accesorii si nu prin obiectele sanitare instalate fix pe pozitie.

4. Integreaza suprafete cu sticla transparenta

In baile mai mici, folosirea pe suprafete intinse a sticlei transparente genereaza iluzia vizuala a unui spatiu amplu si generos, efect care poate fi intensificat cu ajutorul oglinzilor, iar senzatia de spatiu excedentar va fi direct proportionala cu marimea lor. De exemplu, montarea unei cabine de dus cu panouri laterale transparente si usi din sticla securizata degajeaza intreg spatiul, spre deosebire de cele colorate sau de variantele cu compartimentare zonala din zidarie.

5. Utilizeaza gresie si faianta in formate mari

Sortimentul de gresie care trebuie avut in vedere pentru pardoseala este cel in format de minimum 30x30 cm, deoarece ofera largime spatiului si formeaza mai putine rosturi. Pentru obtinerea acelorasi rezultate si pe suprafata peretilor, produsele ceramice vor fi aplicate simetric, cu evitarea fasiilor inguste si inestetice de pe margini. Daca placarea va fi realizata doar pana la jumatatea inaltimii peretelui, restul poate fi uniformizat prin tencuire, cu acelasi efect.

6. Plaseaza module gen parapet

Daca obiectivul principal este suplimentarea spatiului disponibil, optiunea pentru module in forma de parapet este o varianta rationala in cazul instalarii sau reinstalarii anumitor obiecte sanitare. Aceasta deoarece se intampla frecvent ca, prin diverse reamplasari, sa fie obtinuta o mai buna delimitare functionala (si implicit mai mult spatiu) intr-o baie mica.

7. Incearca si alte variante de usi

O alta modalitate de a mari spatiul din baie este evitarea montarii unei usi pivotante cu deschidere spre interior. In schimb, este recomandata una cu deschidere spre exterior, pentru a putea plasa chiuveta in imediata sa apropiere, fara teama de a o lovi la deschiderea usii. Chiar si pozitionarea usii este importanta. Daca aceasta este situata pe mijlocul peretelui, in stanga sau in dreapta, nu va mai ramane loc pentru lavoar. De asemenea, exista si varianta montarii unor usi cu elemente glisante.

8. Consulta specialistul

Angajarea unui specialist in domeniu inaintea demararii lucrarilor se dovedeste pe deplin justificata. Competenta acestuia cuprinde o arie vasta, de la proiectare, consiliere in ceea ce priveste montajul si garantarea operatiunilor, pana la coordonarea generala si supervizarea lucrarilor. Pe de alta parte, vizitarea unui showroom specializat poate naste multe idei interesante si solutii speciale. De exemplu, exista modele mai deosebite, in sistem compact, alcatuite din obiecte sanitare asamblate intre ele, cu scopul de a optimiza aspectul si ergonomia incaperii.

Acum, sa vedem cele trei propuneri mentionate in prima parte a acestui articol:

 

Prin respectarea acestor recomandari, vei putea amenaja o baie in care sa te simti bine, chiar daca dimensiunile acesteia sunt reduse. Situata intr-o incapere ingusta, in mansarda sau langa intrare, intr-o camaruta dosnica sau intr-o debara nefolosita, aceasta poate indeplini toate dezideratele ambientale si de utilitate. Intr-o baie mica poate fi abordata chiar si idee instalatiilor de hidromasaj, mai ales ca majoritatea dusurilor cu aburi nu necesita mai mult spatiu decat un model obisnuit, iar sistemul jacuzzi poate fi montat fara probleme chiar si pe o cada cu dimensiuni standard.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tipuri de cazi (Partea I) - Cazile acrilice Tipuri de cazi (Partea I) - Cazile acrilice
Toaletele viitorului Toaletele viitorului
Mozaic cu vedete pentru o baie unicat Mozaic cu vedete pentru o baie unicat
Ceresit – partenerul tau pentru lucrari de calitate Ceresit – partenerul tau pentru lucrari de calitate
Afla cele mai noi si practice idei de amenajare ale unei bai de mici dimensiuni Afla cele mai noi si practice idei de amenajare ale unei bai de mici dimensiuni
Reconditionarea cazii de baie: sfaturi de refacere in regim DIY Reconditionarea cazii de baie: sfaturi de refacere in regim DIY

Vezi mai multe articole