Balcic - 6 obiective de neratat

06 mai, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Multe din obiectivele memorabile ale gradinii sunt fermecatoare prin simplitatea lor. In aceleasi timp, inclinarea poetica a Reginei Maria poate fi descoperita la tot pasul. Astfel, o poteca de piatra care la prima vedere nu denota nimic aparte va dezvalui vizitatorului curios o simbolistica nebanuita. Fiecare piatra care formeaza Aleea secolelor, caci despre ea este vorba, reprezinta un secol dintre cele scurse pana in prezent. Nouasprezece pana de curand, ele au devenit douazeci la numar acum cinci ani, cand familiile regale ale Romaniei si ale Bulgariei au adaugat o noua piatra, simbolizand secolul care tocmai se incheiase.

Fantana de Argint

Un alt colt de gradina incarcat de simbolism este Fantana de Argint, aflata in apropierea intrarii laterale a gradinii. Fantana se afla pe un teren inaltat, la capatul unor trepte si este acoperita de un foisor construit din piatra. Deasupra fantanii de marmura se afla o placuta de maiolica unde sunt infatisati Fecioara cu Pruncul, motiv intalnit si deasupra intrarii in capela Stella Maris si un crin alb, floarea preferata a Reginei Maria.

Gradina Principesei Ileana

Una din cele mai pitoresti bucati de parc este cunoscuta drept Gradina Principesei Ileana. Regina i-a dedicat aceasta gradina fiicei sale, cu care impartasea aceeasi dragoste netarmuita pentru mare. “Ileana a mostenit iubirea mea pentru mare”, avea sa spuna regina intr-un articol publicat la New York in 1935. “Ea ii apartine Balcicului si Balcicul ii apartine acesteia. Nu imi pot imagina Balcicul fara Ileana, si impreuna cu ea mi-am desavarsit acest vis”.

Capela Stella Maris

Bisericuta construita in piatra nefasonata de Balcic este locul unde Regina Maria a dorit ca inima ei sa fie pastrata dupa moarte. Desi a fost initial depusa aici in 1938, odata cu pierderea Cadrilaterului, inima Reginei Maria a fost readusa intre granitele statului pe care l-a slujit cu multa dedicare. Aici se afla si singura inscriptie in limba romana de pe tot domeniul. Textul de pe aceasta placuta de marmura spune ca domeniul a fost construit de Regina Maria a Romaniei.

Cascada

Aceasta frumoasa cascada artificiala se revarsa de la o inaltime de 25 de metri peste un zid de piatra. Chiar si in zilele in care aleile sunt pline de turisti, ea raspandeste un susur care reuseste sa razbata printre zumzetul de voci care converseaza neincetat in numeroase limbi straine. 

Gradina Valului Albastru

Gradina Valului Albastru gazduieste un rozariu unde vara infloresc 80 de specii de trandafiri hibrizi.

Templul Apei 

Coloanele maiestuoase ale Templului Apei sustin arcade pictate pe interior. Bazinele de la picioarele coloanelor erau odinioara umplute cu apa, de unde si numele templului.

Informatii utile

Atat castelui cat si gradinile pot fi vizitate in fiecare zi, inclusiv duminica. Biletul de intrare costa 10 de leva si ofera acces in castel si gradina. Pentru tinerii pana in 18 ani intrarea costa 2 leva, iar pentru copiii sub 7 ani este gratuita.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fotbal si turism la pachet: Zurich 2008 Fotbal si turism la pachet: Zurich 2008
Vara in toiul iernii Vara in toiul iernii
Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura Roche Mazet - Legatura puternica dintre Om, Natura si Arhitectura
Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai Destinatii alternative de vacanta pentru 1 mai
Londra - simbol al arhitecturii europene Londra - simbol al arhitecturii europene
7 capodopere arhitecturale ale lumii 7 capodopere arhitecturale ale lumii

Vezi mai multe articole