In scurt timp, romanii ar putea plati rate mai mari la creditele in euro. Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat joi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 1,5%, cu efect din 13 iulie.
Guvernatorul BCE, Jean-Claude Trichet, al carui mandat expira anul acesta, in octombrie, a explicat ca decizia a fost luata tinand cont de inflatia in crestere la nivelul zonei euro.
Cum dobanda de politica monetara a BCE este cea care "da tonul" nivelului Euribor (dobanda la care se imprumuta intre ele, in euro, bancile de prim rang din Europa) iar Euribor este folosit de banci in calcularea ratelor la creditele in euro, decizia BCE va insemna mai multi bani platiti la casieriile bancilor.
Impactul va fi resimtit de romani atat in functie de suma imprumutata de la banci, cat si de tipul contractului. De exemplu, la un credit de nevoi personale, fara garantie, de 10.000 de euro, luat pe 10 ani, rata actuala de 182 de euro pe luna ar putea ajunge la 183,47 euro. La un credit ipotecar de 50.000 de euro, luat pe 30 de ani, rata ar creste de la 337,35 la 345,29 euro, conform calculelor Kiwi Finance.
Efectul direct al deciziei BCE asupra ratelor romanilor difera insa si fata de evolutia pietei financiare. "Nu este obligatoriu ca majorarea de un sfert de punct procentual sa se transmita integral in nivelul Euribor", a declarat pentru gandul Anca Bidian, directorul brokerului de credite Kiwi Finance.
Mai mult decat atat, momentul efectiv in care bancile ar putea anunta cresterea dobanzii clientilor difera in functie de prevederile contractuale. "Intervalul de timp la care se reactualizeaza dobanda poate fi de trei luni sau de sase luni, de obicei. Daca o banca a reactualizat dobanzile la 1 iulie, de exemplu, si reactualizarea se face la fiecare jumatate de an, atunci majorarea va fi resimtita abia la inceputul lui 2013", explica Bidian.
Sursa: Gandul.info
Comentarii
Nu exista comentarii.