Bancile au continuat sa scumpeasca imprumuturile si in august: rata lunara la un credit ipotecar a crescut cu 20% - 11 octombrie 2010

11 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bancherii au continuat sa scumpeasca creditele pentru populatie si in august, un salt semnificativ fiind inregistrat de dobanzile la creditele de consum in lei care sunt in prezent mai scumpe chiar decat inainte de criza, dobanda anuala efectiva urcand la 19,3% pe an.
 
Si creditele ipotecare in euro s-au scumpit in ultimele luni cu circa doua puncte procentuale, dobanda anuala efectiva urcand de la 5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunara la un credit ipotecar de 50.000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280 la 330 de euro, adica cu 20%.
 
"Cresterea costului efectiv a fost generata de majorarea anumitor comisioane, in conditiile in care dobanda nominala nu a suferit modificari", spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite la nivel local.
 
Bancherii avertizasera ca modificarile cerute de Ordonanta 50 vor duce la scumpirea creditelor, scrie Ziarul Financiar.
 
In ultimii doi ani, Banca Nationala a scazut dobanda de politica monetara de la 10,25% la 6,25% pe an, iar indicele EURIBOR a scazut de la 5% la sub 1% pe an, astfel ca bancherii nu mai pot motiva scumpirea creditelor prin cresterea finantarii atrase de pe piata. In plus, dobanzile la depozite se afla sub nivelul din august 2008.
 
La nivelul pietei, costul efectiv al imprumuturilor de nevoi personale in lei a avansat in august cu o jumatate de punct procentual, pana la 19,3% in conditiile in care in august 2008, inainte de izbucnirea crizei pe plan local, dobanda efectiva la un credit similar era sub 19% pe an. Dobanda anuala se mentine totusi sub nivelul record de 25% din mai anul trecut.
 
"La creditele de consum a crescut dobanda nominala, dar si o parte din comisioane. Dobanzile nu sunt insa la un nivel «ingrijorator» comparativ cu anii trecuti. Trebuie notat insa faptul ca bancile au inceput sa acorde din nou credite de consum, dupa ce anul trecut activitatea pe acest segment fusese aproape inghetata. Si cererea din partea clientilor a inregistrat o revenire graduala in 2010", noteaza Anca Bidian.
 
Creditele de consum s-au scumpit cu peste doua puncte procentuale in perioada iunie-august, cea mai mare crestere fiind inregistrata in iulie, cand bancile au reactionat la cresterea inflatiei lunare cu peste 2,5 puncte si au majorat si bonificatiile la depozitele in lei. In plus, bancherii nu mai sunt dispusi sa acorde credite fara garantii, deoarece pe acest segment inregistreaza cele mai multe probleme cu neperformantele.
 
Totodata, bancherii au scumpit creditele si in incercarea de a-si recupera banii cheltuiti cu implementarea ordonantei privind creditele pentru consumatori (OUG 50), asa cum anuntasera de altfel inca de la publicarea actului normativ.
 
Si creditele cu garantii s-au scumpit in ultimele luni, astfel ca dobanda anuala efectiva pentru un credit ipotecar in euro a urcat de la 5,6% in mai la aproape 7,4% la sfarsitul lui august, potrivit statisticilor BNR. In aceeasi perioada, dobanzile la depozitele noi in euro au avansat cu doar un sfert de punct procentual.
 
Cresterea cu aproape doua puncte procentuale a dobanzilor la creditele pentru locuinte inseamna pentru clienti o rata cu 20% mai mare. Astfel, daca rata lunara la un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani cu o dobanda anuala efectiva de 5,6% ajunge la 280 de euro, pentru acelasi credit, dar cu o dobanda de 7,4% pe an suma lunara de plata depaseste 330 de euro.
 
Dobanda nominala la creditele ipotecare noi in euro a ramas constanta in jurul pragului de 5% pe an in lunile trecute, astfel ca majorarea pretului total al creditelor se datoreaza in cea mai mare parte cresterii anumitor comisioane.
 
In unele cazuri, bancherii au majorat insa comisionul de analiza a dosarului, deoarece legislatia noua le permite sa perceapa acest cost doar pentru imprumuturile efectiv acordate. Astfel, prin majorarea acestui comision bancile incearca sa isi acopere si costurile cu analiza documentatiei depuse de clientii ale caror cereri sunt respinse.
 
Anca Bidian spune insa ca incepand din septembrie a observat o stabilizare a costului total al creditelor ipotecare.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pretul gazelor ar putea creste cu 19% Pretul gazelor ar putea creste cu 19%
PC Garage anunta o campanie fulger pentru pasionatii de jocuri PC Garage anunta o campanie fulger pentru pasionatii de jocuri
TeraPlast inaugureaza un nou depozit de peste 5.000 mp langa Bucuresti TeraPlast inaugureaza un nou depozit de peste 5.000 mp langa Bucuresti
DECATHLON - articole sportive de calitate, acum si in Bacau DECATHLON - articole sportive de calitate, acum si in Bacau
Tinerii raman tot fara casa. Reglementarile BNR ii ajuta doar pe bancheri Tinerii raman tot fara casa. Reglementarile BNR ii ajuta doar pe bancheri
Vanzarile Miele Romania au crescut cu peste 50% in 2016 Vanzarile Miele Romania au crescut cu peste 50% in 2016

Vezi mai multe articole