Mugur Isarescu: Acestea nu creeaza bule imobiliare precum bancile comerciale, ci aduc mai multa stabilitate si siguranta
"Romania, daca are deficit in prezent, are deficit dintr-un dezechilibru intre economisire si investitii"
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, ieri, ca bancile pentru locuinte aduc mai multa stabilitate in sistem, pentru ca se bazeaza pe economisire si nu creeaza bule imobiliare, spre deosebire de institutiile de credit comerciale, care au in fisa postului si operatiuni speculative.
"Atunci cand bancile comerciale se folosesc de operatiuni speculative creste riscul aparitiei unor bule speculative, iar acest lucru s-a intamplat si in Romania in cateva orase. Avem constructii neterminate, portofolii bancare neperformante, si asa ne dam seama ce inseamna o bula imobiliara", a declarat Isarescu. Acesta a spus ca programul Prima Casa si bancile pentru locuinte au lucrat anticiclic si au contribuit la spargearea bulei mici imobiliare care era in Romania. Seful bancii centrale sustine ca un alt avantaj adus de sistemul bancilor pentru locuinte este acela ca pot asigura economisirea pe termen indelungat, necesara pentru investitii sanatoase, bazate intr-o proportie mai mica pe imprumut.
"Sa stimulam economisirea durabila in timp"
"Romania, daca are deficit in prezent, are deficit dintr-un dezechilibru intre economisire si investitii. Nu economiseste suficient pentru a acoperi tot necesarul de investitii, atunci trebuie sa ne imprumutam din extern. De asemenea, avem si problema structurii economisirii. Or, exact aceste banci, alaturi de fondurile de pensii, asigura economisirea pe termen indelungat", a sustinut Mugur Isarescu. Guvernatorul a mai aratat ca sistemul bancilor pentru locuinte poate actiona si ca o resursa naturala, un stabilizator automat in perioadele de recesiune. Totodata, Isarescu a tinut sa precizeze ca sistemul de economisire-creditare pentru achizitia unei locuinte este foarte putin cunoscut la nivelul tarii, iar bancile ar trebui sa ia masuri pentru a-l promova. Guvernatorul BNR a mai declarat ca in Romania trebuie create mecanisme care sa dea posibilitatea ca la sfarsitul urmatorului ciclu de crestere economica, scaderea avansului economic sa fie mult mai mic.
Guvernatorul BNR: Daca am ucide creditul in valuta, finantarea creditului pentru locuinte ar disparea
"Daca am ucide creditul in valuta, finantarea creditului pentru locuinte ar disparea. Bineinteles ca si riscul valutar prezinta probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finantarile in valuta este o mare eroare", a spus Isarescu. Banca Nationala a Romaniei a pregatit un regulament prin care va limita accesul populatiei la creditele in valuta. Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca noul regulament al BNR va fi aplicat, probabil, din luna decembrie. La randul sau, presedintele Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, a aratat saptamana trecuta ca FMI a cerut ca limitarea creditului in valuta sa fie aplicata doar pentru creditul de consum.
MDRT sustine dezvoltarea sistemului de economisire-creditare in Romania
Ministrul Elena Udrea, aflata la Forumul "Economisire-Creditare" organizat, sub egida Bancii Nationale a Romaniei, de Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, a prezentat evolutia programului de la initierea lui si, impreuna cu ceilalti participanti, a discutat despre perspectivele lui pentru viitor, dar si despre dezvoltarea sustenabila a domeniului locativ.
"Cel mai bun semnal pentru noi este ca, din 2005 pana in prezent, programul a avut o evolutie ascendenta, inregistrandu-se tot mai multe contracte. Astfel, in perioada 2005 - 2010, valoarea primelor decontate de la bugetul de stat a fost de 123.165.738 lei pentru un numar de 450.783 de contracte de economisire-creditare. Speram ca, pe termen lung, un astfel de program sa schimbe atitudinea romanilor fata de planificarea si finantarea unui proiect legat de locuinta", a sustinut Elena Udrea.
Pfeiffer: Acest sistem este flexibil, inchis si ajunge la persoanele cu venituri medii si mici
Presedintele Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte, Herbert Pfeiffer, considera ca este nevoie de necesitatea modernizarii si renovarii locuintelor in Romania pentru ca tendinta in Europa este de modernizare a sistemului locativ. "FMI vede o corelatie intre datorii si veniturile disponibile. Sistemul locativ poate fi sustinut printr-o generare de capital propriu si o sustinere a eventualilor cumparatori. Sistemul de economisire-creditare presupune sa ne bazam pe ce avem. Acest sistem este flexibil, inchis (n.r. - nu depinde de piata de capital) si ajunge la persoanele cu venituri medii si mici", a conchis Pfeiffer.
Statul acorda anual o prima de 25% din valoarea economisita in scop locativ de catre clientii bancilor pentru locuinte care activeaza pe segmentul de economire-creditare din Romania, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte, in limita a 250 euro. BCR Banca Pentru Locuinte si Raiffeisen Banca Pentru Locuinte vand produse de economisire-creditare in lei destinate imbunatatirilor locative, prin care clientii pot angaja imprumuturi in moneda nationala cu dobanzi mai mici decat cele din piata.
Sursa: Curierulnational.ro
Comentarii
Nu exista comentarii.