Bani pierduti la cadastru

21 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De ieri, operatiunile de cadastru din Romania au fost paralizate: din cei 5.430 de topografi autorizati, doar 1.069 mai sunt recunoscuti.
 
Mii de romani cu dosare pe rol risca sa piarda banii platiti pentru masuratorile cadastrale.
 
Monopolul instaurat, de ieri, de Ordinul Geodezilor pe masuratorile cadastrale ii va costa „scump“ pe multi romani care au apelat deja la serviciile unor persoane fizice pana acum autorizate, dar care nu s-au inscris inca in aceasta organizatie.
 
„Cetatenii trebuie sa stie ca, in conditiile in care au incheiat un contract cu persoane autorizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), dar care nu fac parte din Ordinul Geodezilor, vor fi obligate sa plateasca din nou masuratorile cadastrale. Si asta, intrucat noua lege a intrat in vigoare de azi (joi, 20 martie), iar documentele continute de dosarele pe care acesti asa-zisi topografi le vor depune in aceste zile la ANCPI nu pot fi luate in considerare“, sustin oficialii Ordinului Geodezilor.
 
Pe de alta parte, presedintele Ordinului, Johan Neuner, a admis ca va exista un blocaj pe piata lucrarilor cadastrele, intrucat numarul topografilor autorizati va ajunge in aceste zile la circa 1.400, la nivel national, fata de peste 5.400 recunoscuti pana ieri.
 
„Cei 5.400 de topografi erau insuficienti pentru numarul mare de cereri venite din partea cetatenilor. Daca numarul lor scade de aproape patru ori, criza s-ar putea prelungi ani buni“, estimeaza specialistii. Oficialii Ordinului Geodezilor au gasit insa solutia: mare parte dintre topografii neautorizati ar putea executa masuratori cadastrale ca angajati la firmele celor deja recunoscuti.
 
Nu ai bani, nu ai cadastru!
 
Mai mult, majoritatea lucrarilor cadastrele de care taranii vor avea nevoie pentru terenuri in extravilan vor ramane doar la nivelul de dorinta a proprietarului daca acesta din urma nu va avea suficienti bani pentru a plati serviciile profesionistilor. Si asta, desi actuala legislatie prevede ca topografii nu au voie sa refuze nicio lucrare cadastrala, iar „onorariile percepute pentru intocmirea documentatiilor cadastrale necesare inscrierii in Cartea Funciara se stabilesc prin hotarare a guvernului, in cuantum de 2% pana la 10% din valoarea de circulatie a terenurilor agricole si forestiere, detinute in baza titlurilor de proprietate sau a actelor translative de proprietate incheiate in forma autentica“.
 
„Avem o profesie independenta, si nimeni nu ne poate obliga sa refuzam unele lucrari, pentru ca vor fi cazuri in care o sa constatam ca nu ne acoperim cheltuielile chiar daca aplicam maximul de 10% din valoarea terenului. Asta este situatia. (...) Taxele cadastrale sunt mari pentru ca si efortul este pe masura“, a conchis Valeriu Manolache, membru in Colegiul Director al Ordinului Geodezilor .
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi amanata - 06 Martie 2009 Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi amanata - 06 Martie 2009
Apartamente noi doar pentru bogati Apartamente noi doar pentru bogati
Programul Programul "Prima Casa", si pentru locuinte nefinalizate - 19 Iunie 2009
Asigurarea obligatorie naste controverse Asigurarea obligatorie naste controverse
Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro
Piata imobiliara trage economia spaniola in jos Piata imobiliara trage economia spaniola in jos

Vezi mai multe articole