Baricada stilului victorian - design interior

10 decembrie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Deschiderea noastra aproape proverbiala fata de influentele straine in priv
 
stil victorian
inta designului nu a fost confirmata pana acum de un anumit stil, cel victorian. De fapt, multi nici nu-l considera un stil in sine, ci un eclectism, o acumulare de tendinte active incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in spatiul anglo-saxon. Isi are debutul in timpul reginei Victoria a Marii Britanii (1819-1901), perioada din care isi extrage „seva” gotica, si capata unele trasaturi cu totul speciale in anii 1880-1890, cand industriasii americani il transforma sub dorinta de a-si etala bogatia impresionanta. Astfel a luat nastere un sub-stil, Queen Anne, considerat de multi romantic si aproape feminin.
 
Probabil si pentru ca atunci doamnele au tinut sa-si sacrifice din timpul alocat actelor de caritate in folosul decoratiunilor interioare Cert este ca azi face parte din peisajul traditional din SUA si Canada, locul comun al visului american: o casa mare, de cele mai multe ori din lemn, bogat ornamentata, cu spatii deschise, ferestre generoase, fatade cu siding (lambriuri orizontale), iar in interior foarte multele obiecte care sa arate statutul proprietarului, traiectoria lui sociala (nelipsitele fotografii inramate cu grija), dar sa aiba si confortul necesar unei familii truditoare. Nu ne vom intoarce in istorie sa stabilim de ce noi, romanii, nu ne-am facut case ca la periferia New York-ului in ultimii 150 de ani. Informatii am avut, cel mai des prin intermediul filmelor americane – ce ziceti de casa din Psycho, filmul lui Alfred Hitchcoch? Cu siguranta, multi au preferat interioarele din Southfork Ranch – serialul Dallas. Ideea este ca in acest moment romanii au inceput sa fie mai sensibili la acest stil, in special in designul interior.
 
Ca arhitectura generala... aici lucrurile sunt mai complicate. Propuneri exista din partea constructorilor de case pe structura de lemn; acestia chiar afirma ca pot realiza locuinte in stilul celor de dincolo de ocean pana la ultimul detaliu. Dar romanii nu s-au inghesuit sa adopte integral visul american. Dintre cei care si-au facut „case americane”, putini au mers pana la capat, respectiv la detaliile exterioare care individualizeaza acest stil: traforaje, stalpi de lemn, ferestre glisante cu mai multe ochiuri, siding, sindrila bituminoasa pentru acoperis, ornamente de fatada. Turnuletele ornamentale au fost preferate doar in varianta „etno”. Cei mai multi au adoptat avantajele concrete ale acestui tip de casa (pret, spatiu, termoizolare), iar cand a venit vorba de finisaje, s-au oprit la ceea ce li s-a parut comun: o lavabila sanatoasa.
 
Prin urmare, stilul victorian a ramas in sarcina designerilor de interioare, care isi fac datoria cu credinta: mobilier somptuos si confortabil, din mahon, stejar sau nuc, covoare bogate, tapet decorativ cu motive vegetale, ornamente elaborate simetric, mai ales in lemn, draperii cu o cromatica puternica, uneori elemente exotice. Practic, decoratorii se bucura de avantajele eclectismului, talentul lor fiind capacitatea de a combina elementele diverselor stiluri, mai mult sau mai putin retro. Dar, ca mentalitate si intentie, stilul victorian ramane ceea ce a vrut sa fie initial - un simbol pentru respectabilitate, responsabilitate, stabilitate, autoritate, potenta financiara. Ceea ce va dorim si dumneavoastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Senzori in infrarosu Senzori in infrarosu
Culori pe stilul tau, in casa ta Culori pe stilul tau, in casa ta
Efecte luminoase ... Efecte luminoase ...
Terapia prin culorile designului interior Terapia prin culorile designului interior
Teatrul Odeon Teatrul Odeon
Arhitectura stadionului din Japonia Arhitectura stadionului din Japonia

Vezi mai multe articole