Batranul boiler din baie

17 noiembrie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aparitia incalzitoarelor electrice instant folosite pentru obtinerea apei calde prefigura disparitia batranul boiler. Parea ca nu vor mai avea prea multi nevoie de masivul cazan de 80 de litri, care ocupa jumatate din peretele baii, in favoarea micului si rapidului aparat
care incalzea apa pe masura ce curgea spre a fi folosita.
 
E tentant sa poti instala un aparat nu cu mult mai mare decat para dusului, care sa furnizeze apa calda. Multi s-au entuziasmat de inovatie si au adoptat noua solutie fara a se informa asupra capacitatilor ei. Si chiar daca ar fi cautat, cine sa le dea acele informatii obiective? Cine sa le spuna ca un instant este bun, dar nu cand apa vine pe teava la cateva grade peste temperatura de inghet, prea putine pentru ca incalzitorul sa o adapteze pentru dus? Cine sa le atraga atentia la faptul ca gradatiile butonului de reglare nu vor reflecta temperatura apei, ci puterea, in consecinta numarul de kW consumati. Multi, in general.
 
Asadar, o serie de experimente au esuat. Pacalitii (nu neaparat din vina cuiva) au trecut la incalzitoare pe gaze ori s-au intors la vechiul boiler. Vechi e un fel de a spune, pentru ca aparatul inca se produce, si chiar sub branduri cunoscute. Fapt care demonstreaza ca el inca face fata unor necesitati reale. Mai mult decat atat, izolarea tot mai performanta a cazanului (spuma poliuretanica de cel putin 2 cm) a facut ca pierderile de caldura sa fie minime. Dureaza ceva pana apa ajunge la temperatura dorita (poate dura chiar si 2 ore, daca avem un cazan mare), dar rezistenta este calibrata astfel incat nu depaseste consumul de 2.000 W/h, din motive de eficienta.
 
Temperatura poate fi reglata cu o marja de eroare acceptabila, iar noile termostate de mare precizie, cu doua nivele de siguranta, previn accidentele si consumul inutil. S-a ajuns chiar la o solutie intermediara, intre boilerul clasic si instant, creindu-se un cazan de capacitate mai mica (sub 10 litri), dar cu o rezistenta mai puternica, capabila sa reduca timpul de incalzire initial. Se reduce astfel si consumul de energie electrica atunci cand aparatul este in stand-by, dar acest consum creste in timpul utilizarii. Conceptul unui asemenea boiler este util si atunci cand este folosit ca supliment pentru o alta sursa de apa calda.
 
Multi sunt nemultumiti de temperatura apei venite de la reteaua urbana, sau au nevoie de un plus de grade atunci cand au o pompa de caldura, ori panouri solare. Mai sunt si cazuri in care se apeleaza la boilerul electric din simplul motiv ca, atunci cand centrala termica se „misca” mai incet, dureaza ceva timp pana apa calda ajunge la robinet. Se poate folosi fara probleme boilerul electric direct, nu ca supliment, respectiv unul electric, deoarece este destul de complicat sa aduci teava de gaze in baie, pentru instalarea unui boiler pe gaze. Aparat despre care vom vorbi intr-un viitor articol.
 

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Dana Gherghina

08 decembrie, 08:28

Noi avem de vreo 4 ani si sunt foarte multumita de el.E adevarat ca iarna consuma mai mult ,fiind in baie unde e un pic mai rece dar fata de apa calda furnizata de CET-uri e perfect.

Alte articole

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi un calorifer electric Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi un calorifer electric
Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii Cum sa pastrezi caldura in casa pe perioada iernii
Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos Evadează din agitația cotidiană și răsfață-te cu un șemineu decorativ ieftin, dar spectaculos
Incalzirea casei cu salcie energetica Incalzirea casei cu salcie energetica
Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti! Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti!
Peletii, combustibilul viitorului? Peletii, combustibilul viitorului?

Vezi mai multe articole