BCA-ul, vedeta pietei materialelor de constructii

29 septembrie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unul dintre cele mai populare materiale de constructii din Romania este betonul celular autoclavizat - BCA. Avantajele constructiilor cu BCA sunt trei majore si mai multe minore. Primul avantaj major este legat de faptul ca produsul BCA este unul natural (in compozitia chimica intra nisip, apa, ciment (calcar calcinat, tehnologie orizontala), var (calcar calcinat, tehnologie verticala). Al doilea avantaj este legat de faptul ca folosind BCA cu grosimea (latimea) de 30 cm datorita ratei de perderi termice mici nu mai necesita termoizolatie (economie de cel putin 12 euro/mp de izolatie). Al treilea avantaj este legat de manopera (mai putine blocuri de manipulat si mai usoare decat caramida clasica).
 
In general, BCA-ul se livreaza paletizat pe santier, se poate ridica la inaltime cu macara sau lift (sub 1500 kg pe palet) si se lucreaza pe post de adeziv cu mortar in pat . Poate fi taiat cu scule simple (flex sau vulpe cu cap videa).
 
Izolatia termica, rezistenta la foc sau rezistenta la cutremure sunt caracteristici importante ale sistemelor din BCA. Daca se foloseste BCA modern, nu mai este necesara termoizolatie suplimentara, datorita excelentei capacitatii proprii de izolare termica. Astfel peretii „respira”, oferind un climat interior optim prin absorbtia umezelii si prevenirea aparitiei condensului si protejeaza in acelasi timp climatul interior de frigul sau caldura din exterior. Acest avantaj se traduce in mod direct in beneficii din punct de vedere al economisirii financiare. BCA-ul contine un numar foarte mare de pori de aer minusculi, avand ca urmare o densitate scazuta si impiedicand transferul termic in exces. Blocurile de BCA nu absorb apa in profunzime si nu isi modifica in timp proprietatile mecanice si termoizolante. De asemenea, conductivitatea termica este la fel de scazuta in orice directie a blocului de zidarie.
 
Pentru a putea obtine un perete de calitate superioara, trebuie ca pe langa zidarie sa folosim si un mortar adecvat. Daca pana acum vorbeam de un strat de mortar de 2 cm, astazi putem realiza un strat de 10 ori mai subtire, cuprins intre 1 si 3 mm., in cazul folosirii unui BCA de calitate. Astfel, rezistenta termica a peretelui creste semnificativ si de asemenea vom avea un perete mai usor si mai rezistent folosind o cantitate mult redusa de mortar. Mortarul in pat subtire prezinta o serie de avantaje, atat din punct de vedere al modului de lucru, cat si si din punct de vedere mecanic si economic: aderenta deosebita pe suprafete, viteza de inaintare a lucrarii, reducerea pierderilor de energie termica ce apar la folosirea mortarelor obisnuite, aspect ingrijit al zidariei si suprafete de pereti mult mai plane si consum pe metru cub mult mai redus in comparatie cu mortarele obisnuite.
 
Etapele principale in prelucrarea si punerea in opera a blocurilor de zidarie sunt standard, indiferent de BCA-ul ales. Primul pas este realizarea amestecului de mortar in pat subtire. Se aseaza primul rand de BCA. Mortarul folosit pentru primul rand de zidarie va fi unul normal, va avea o grosie de 1 cm peste nivelul celui mai inalt punct determinat al fundatiei. Acuratetea cu care primul rand de zidarie este realizat va influenta construirea intregului perete. Ca urmare, orice denivelari trebuie inlaturate cu ajutorul unei rindele pentru BCA sau raspel. Praful rezultat in urma slefuirii trebuie indepartat inainte de aplicarea unui nou strat de mortar. Se taie blocurile de BCA la dimensiunea potrivita daca sete cazul cu ajutorul unui ferastrau cu lama vidia. Zidirea, incepand cu cel de-al doilea rand de BCA, se va realiza folosind mortar in pat subtire. Pentru aplicarea acestuia se va folosi o mistrie dintata speciala, care are ca rezultat folosirea rationala a materialului si o aplicare ingrijita, fara pierderi.
 
De regula BCA-ul reprezinta intre doi si patru la suta din costul unei cladiri (adica pentru exemplificare, o casa de 150 mp utili care costa cam 800 de euro/mp construit are un cost total de aproximativ 120.000 euro (pret teren inclus). Pentru acest tip de casa sunt necesari 40 mc. de BCA care costa astazi 2.600 euro.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum construim pentru nepoti? Cum construim pentru nepoti?
Programul Casa Eficienta Energetic mai are fonduri disponibile. Poti economisi pana la 70% din energie cu ajutorul vatei bazaltice Programul Casa Eficienta Energetic mai are fonduri disponibile. Poti economisi pana la 70% din energie cu ajutorul vatei bazaltice
Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii Rezistenta la Vapori (SD) in Constructii: Ce Trebuie sa stii
Fatada ventilata cu placi HPL Fatada ventilata cu placi HPL
Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti Montatori Lemn Compozit WPC - Bucuresti
Pentru casa care te tine o viata, alege BCA Pentru casa care te tine o viata, alege BCA

Vezi mai multe articole