Aparent, cand vorbim despre becuri cu filament si becuri LED, comparam doua tehnologii diferite si discutam avantajele tehnologiei moderne LED, fata de clasicele becuri incandescente, inventate acum mai bine de o suta de ani.
Articolul prezent, insa, vorbeste de becuri LED cu filament.
Cum vine asta? Citeste articolul in continuare si vei afla!
Problema de care s-a lovit tehnologia LED in incercarea de a inlocui becurile clasice, cu bulb, cu un produs similar LED, cu aproximativ aceleasi dimensiuni, putere echivalenta si alimentare directa de la retea, a fost modul de difuzare al luminii. Fie ca se foloseau multe LED-uri de putere mica sau cateva cipuri de putere mare, montate pe radiatoare, emisia luminoasa se limita la o deschidere de 180°, in cele mai bune cazuri. Toate acestea se intamplau deoarece pastilele LED, prin constructia lor, lumineaza intr-o singura directie, fata de un filament care, ajungand la incandescenta, emite lumina in toate directiile. Pe langa aceasta limitare constructiva a pastilei LED, noul produs trebuia sa acomodeze o sursa robusta de tensiune, un radiator care sa disipe cat mai eficient caldura produsa si o optica apta sa compenseze emisia de lumina directionala a LED-urilor.
Rezultatele obtinute sunt remarcabile si exista produse fiabile pe piata, care inlocuiesc cu succes clasicele becuri, oferind un consum mult redus. Ramane, insa, problema fluxului luminos, limitat fata de un singur plan, in special pentru corpuri de iluminat elegante, cum ar fi candelabrele, unde becurile se monteaza cu fasungul in jos, iar lumina trebuie emisa atat catre tavan, cat, in special, in lateral si in jos. Aici, becurile LED au pierdut teren, iar folosirea acestora a fost limitata.
Solutia pentru acest neajuns a fost lansata, insa, pe piata, sub denumirea de "LED filament", respectiv becuri cu aspect clasic, aparent aspect de filament, insa, tehnologie LED si eficienta specifica acestor produse. Pe scurt, este vorba despre formatul efectiv al unui bec clasic, cu fasung si balon de sticla, care acomodeaza o sursa electronica in zona soclului filetat si cateva filamente LED pe un suport.
Principiul de functionare al diodelor LED este acelasi ca si pana acum, noutatea o constituie tehnologia de realizare a filamentelor. Acestea sunt realizate dintr-un substrat pe care sunt depuse cipuri LED rosii si albastre, iar ulterior, totul este invelit intr-un strat de fosfor. Alimentarea se face polarizat, in capetele filamentului, si rezultatul este o lumina calda, placuta, foarte apropiata de lumina unui filament incandescent.
Tehnologia poate fi inglobata in majoritatea formatelor de bec clasic, inclusiv in cele de candelabru tip lumanare, iar alimentarea se face la retea direct, fara transformatoare. Consumul pentru un astfel de bec este in jur de 3W, iar lumina echivalenta este similara cu cea a unui bec incandescent de 50-60W.
Sursa poza: farobarcelona.ro
Comentarii
Nu exista comentarii.