Begonii galbene - Decorative prin flori, dar si prin frunze

Begonia, una din cele mai indragite plante

10 august, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca, datorita unei mari varietati de specii, begonia este printre cele mai indragite plante la noi in tara, exista unii cultivatori amatori care considera aceasta planta ca fiind foarte pretentioasa. Cei care insa nu se lasa descurajati de aceasta prejudecata obtin plante cu flori mari si stralucitoare, care se mentin inflorite o mare parte a anului. De fapt, principala dificultate in ingrijirea begoniei este  identificarea varietatii detinute de dumneavoastra, intrucât specii diferite ale acestei plante se manifesta diferit in conditii similare de temperatura si umiditate.

Originare in special din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii Centrale si de Sud, din India si Indonezia, varietatile acestui gen cuprind sute de specii, in majoritate erbacee, cu rizomi sau cu tuberculi, in forma de arbusti sau plante urcatoare. Dupa felul vegetatiei, begoniile pot fi grupate in specii cu vegetatie continua si specii cu vegetatie intrerupta.
Speciile cu vegetatie continua includ begoniile cu rizomi, pe cele semiarbusti si begoniile urcatoare, care la rândul lor se impart, in functie de partea decorativa dominanta, in doua mari grupe: begonii decorative prin flori si begonii decorative prin frunze.
In fine, speciile cu vegetatie intrerupta cuprind begonii cu rizomi si cu tuberculi, ale caror tulpini aeriene mor in fiecare an.

Decorative prin flori

Begonia elatior este joasa, compacta, cu flori mari, involte, de diferite culori
In ultimii ani au fost creati hibrizi mini cu inaltimea de 10 cm, dar si hibrizi micro cu inaltimea de 5-6 cm. Plantele se simt bine in locuri luminoase, dar fara soare direct. In timpul iernii, trebuie asezate la o fereastra orientata spre sud, pentru a beneficia de lumina cât mai intensa. Se comporta bine la temperatura obisnuita din apartamente, câteva grade mai scazute ajutând chiar la prelungirea perioadei de inflorire. Se uda regulat, cu cantitati de apa moderate; pamântul din ghiveci nu trebuie lasat sa se usuce si are nevoie de un bun drenaj. Necesita un substrat usor, care sa contina mai multa turba, iar in perioada de crestere se fertilizeaza lunar cu ingrasamânt lichid.

Begonia loraine este joasa si compacta, foarte bogata in flori divers colorate, având perioada de inflorire in lunile octombrie-decembrie. Acestei varietati ii place lumina, dar nu si razele directe ale soarelui, care duc la incalzirea mediului inconjurator. Este o planta de zi lunga, ce se dezvolta slab sau nu infloreste daca nu i se da lumina suplimentara. Se uda moderat, preferabil in farfuria de sustinere. Trebuie avut grija ca pamântul sa nu se usuce. Florile au o durata mai mare de mentinere a calitatii intr-o camera mai putin incalzita (14-15°C). Tolereaza si temperaturi de pâna la 20°C, fara insa a depasi aceasta limita, deoarece in conditii de temperaturi ridicate planta sufera si isi pierde atât frunzele, cât si bobocii.

Begonia tuberhybrida are flori simple, cu margini fimbriate si involte, foarte apreciate datorita marimii, frumusetii si culorilor variate (rosu purpuriu, galben portocaliu, alb si roz). Se dezvolta bine in sol bogat in humus si permeabil. Se inmultesc prin seminte, butasi sau prin divizarea tuberculilor. In timpul perioadei de repaus, tuberculii se pastreaza in nisip uscat sau turba, la temperatura de 10°C. La jumatatea lunii martie, se planteaza in turba si se pornesc in vegetatie la temperatura moderata, urmând a se divide apoi si a se planta in ghivece.

Decorative prin frunze

Sunt reprezentate de o multitudine de specii (aproximativ 1.000), cu frunze carnoase, ondulate, acoperite cu perisori de culoare verde inchis, palmate, cu marginea lobata si ondulata, in fora de plamân, de culoare verde-rosiatica etc.
Se recomanda utilizarea ghivecelor de plastic, deoarece acestea mentin mai bine umiditatea in substrat. Mentionam ca trebuie evitat excesul de apa, deoarece produce putrezirea radacinilor sau a tuberculilor. E bine ca substratul sa fie usor, poros, fertil, amestecat cu turba si pamânt de frunze si sa se realizeze un drenaj bun. Excesul de apa provoaca ingalbenirea frunzelor. Begoniile nu necesita ghivece prea mari, deoarece au sistem radicular superficial. Transplantarea se realizeaza primavara, folosind pamânt proaspat. Adeseori, se inlocuieste numai pamântul de la suprafata.
Dintre bolile care ataca begoniile, fainarea este frecventa, ca si mucegaiul cenusiu care duce la putrezirea plantelor.

Fragilitate! O noua planta!

Niciuna dintre speciile de begonii nu are viata lunga. Dupa aproximativ un an, ele se depreciaza, fiind deseori atacate de fainare. Din acest motiv, in functie de specie, prin butasi de lastari sau de frunze se creeaza o noua planta sanatoasa. Inradacinarea se face usor, in nisip sau turba. Pentru a stimula inflorirea si a mentine o forma compacta, trebuie sa se faca ciupirea lastarilor prea vigurosi. In acelasi timp, florile ofilite si ingalbenite trebuie indepartate intrucât pot constitui surse de infectie.

Sfatul gradinarului

Se recomanda utilizarea ghivecelor de plastic, deoarece acestea mentin mai bine umiditatea in substrat, begoniile suferind daca substratul se usuca.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pregatirea gradinii pentru primavara Pregatirea gradinii pentru primavara
Cum se Plantează Lalelele și ce Îngrijiri Necesită? Cum se Plantează Lalelele și ce Îngrijiri Necesită?
Gradina de vara Gradina de vara
Sfaturi de plantare a arbustilor de catina Sfaturi de plantare a arbustilor de catina
Violeta africana - protejata oficial in toata lumea Violeta africana - protejata oficial in toata lumea
Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde

Vezi mai multe articole