Mancarea buna si conversatia buna fac casa buna: cina in familie ii invata pe copii valori esentiale si cum sa pastreze relatii sanatoase. Dar chiar este nevoie ca cina sa fie mereu luata in familie?
Notiunea de a “convoca” intreaga familie la masa de cina poate parea o sarcina descurajanta, insa cercetatorii spun ca merita. Un raport publicat de Centrul National pentru Dependenta si Abuzul de substante de la Universitatea Columbia arata ca adolescentii care iau cina frecvent cu familiile lor au o predispozitie mult mai mica sa fumeze, sa consume alcool sau droguri ilegale. Numai aceasta constatare ar putea fi un motiv suficient pentru a stabili masa la o ora fixa pentru toti membrii familiei, dar beneficiile cinei in familie nu se opresc aici.
De la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare care pot dura toata viata, pana la primirea unor note bune la scoala si un sentiment mai puternic de sine, mancatul impreuna dispune de recompense pentru fiecare membru al familiei.
Obiceiuri alimentare mai bune
Potrivit unui studiu realizat pe un numar de 4747 de elevi de gimnaziu si de liceu din diverse medii rasiale si socio-economice, copiii ale caror familii mananca impreuna consuma mai multe fructe si legume si mai putin suc decat cei care nu iau cina impreuna cu familiile lor.
Potrivit unui alt studiu de la Harvard, copiii care mananca cu familiile lor au, de asemenea, mai multe sanse de a manca alimente cu continut scazut de grasimi si un aport semnificativ mai mare de fibre dietetice si vitamine si minerale esentiale. Mai mult, acesti copii au mai multe sanse de a face alegeri alimentare sanatoase pe cont propriu, atunci cand se afla departe de casa. Prin setarea acestui standard de cina in familie la o varsta frageda, copiii sunt mult mai pasibili de a dezvolta un obicei sanatos in privinta alimentelor pe tot parcursul vietii.
Comunicare mai buna
Un alt studiu puncteaza ca beneficiu major o comunicare imbunatatita datorita cinei in familie. Se creeaza astfel o unitate in familie, iar aceasta adauga un sentiment de responsabilitate copiilor, sentiment care ii va influenta in procesul de luare a deciziilor in viitor. Multe familii au un program agitat care trage in mai multe directii. De aceea, este usor de pierdut ceva important atunci cand conversatia este limitata. Implementarea unei rutine legate de cina in familie le va oferi astfel copiilor mai multe oportunitati de a vorbi cu parintii lor in mod regulat.
Aceste conversatii au o valoare imensa, deoarece pot oferi o perspectiva asupra vietii de zi cu zi pentru copii. Acestia au sansa de a cere opinia parintilor si primesc validarea necesara prin prisma unitatii familiei, fara sa fie nevoie sa caute acceptare in alta parte. Comunicarea poate intari sentimentul de valoare de sine al copiilor, acestia simtindu-se in siguranta, fiind mai putin pasibili de a incerca tigari, droguri si alcool.
Comentarii
Nu exista comentarii.