on

Beneficiile folosirii unui termostat de ambient

29 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Termostatul de ambient se dovedeste a fi din ce in ce mai prezent in casele romanilor. Cunoscand toate avantajele sale si confortul sporit pe care il asigura utilizatorilor, prezenta sa atat de des intalnita nu ne mira.

Daca te numeri printre cei care inca nu sunt convinsi de beneficiile pe care le poate aduce un termostat de ambient, poate avantajele enumerate mai jos vor reusi sa te convinga.

Un termostat de ambient este un aparat prin intermediul caruia se poate controla si comanda o sursa de incalzire, fie ea centrala termica, radiator electric, aeroterma etc., sau un aparat de climatizare in scopul mentinerii unei temperaturi constante intr-un spatiu.

Termostatul are in componenta urmatoarele elemente de automatizare: interfata cu utilizatorul, elementul de comparatie, regulatorul si traductorul de temperatura. Pe langa aceste componente, un termostat de ambient poate fi prevazut si cu un cronotermostat, mai exact un ceas ce permite programarea unor temperaturi diferite la anumite intervale de timp sau pentru fiecare dintre zilele saptamanii.

Exista mai multe tipuri de termostate de ambient, cele mai moderne si eficiente fiind insa termostatele electronice. Acestora li s-a adaugat in componenta un releu electromagnetic comandat de partea electronica. In urma comenzilor, este modificata pozitia contactelor.

Cel mai important aspect in cazul instalarii unui termostat de ambient este acela ca poate reduce costurile implicate de incalzirea locuintei cu pana la 30%.

Practic, termostatul de ambient masoara temperatura in locurile desemnate de utilizator si determina pornirea sistemului de incalzire pentru a atinge valoarea setata. Astfel, vei putea seta o anumita temperatura pe timpul zilei, al noptii sau in perioadele in care nu este nimeni acasa.

Termostatele pot fi cu fir sau fara fir. Cele fara fir functioneaza pe baza de comunicatie radio si au un aspect mai modern datorita lipsei cablului care asigura legatura dintre termostat si sursa de incalzire. Termostatul de ambient fara fir este format din doua unitati: una emitatoare si alta receptoare.

Unitatea receptoare este conectata la sursa de incalzire, fiind situata in apropierea acestuia, iar unitatea emitatoare poate fi pozitionata in orice incapere, cele doua unitati comunicand prin unde radio. Termostatul de ambient fara fir prezinta avantajul de a putea fi mutat dintr-o camera in alta, dupa necesitati. Este indicat sa setezi termostatul de ambient pe o alta frecventa decat cea utilizata de aparatele care folosesc unde radio din locuinta ta, pentru a evita posibile interferente.

Termostatele mai performante afiseaza, de obicei, atat temperatura interioara, cat si cea exterioara, au mai multe niveluri de temperatura si ofera posibilitatea de a stabili o temperatura diferita in fiecare zi a saptamanii. De asemenea, unele dintre ele permit setarea temperaturii la intervale de 15, 30 sau 60 de minute.

Preturile termostatelor difera in functie de caracteristicile cu care sunt prevazute. Cu cat un termostat are mai multe functii, cu atat va fi mai scump.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc Cum sa te incalzesti fara sa arunci banii pe foc
Instalarea centralei termice Instalarea centralei termice
Contract de comodat pentru un rezervor de propan Contract de comodat pentru un rezervor de propan
Despre sistemul de incalzire in pardoseala Despre sistemul de incalzire in pardoseala
7 Motive sa alegi o centrala pe lemne 7 Motive sa alegi o centrala pe lemne
Traieste atmosfera idilica din sufrageria ta cu un semineu electric ieftin si aspectuos Traieste atmosfera idilica din sufrageria ta cu un semineu electric ieftin si aspectuos

Vezi mai multe articole