Sistemele moderne de hidroizolare a diferitelor spatii interioare (pardoseli de baie, cadite de dus zidite etc.) sau exterioare (terase si balcoane) presupun utilizarea unor materiale hidroizolante denumite hidroizolatii flexibile minerale. Acestea sunt produse speciale, pe bază de ciment şi alţi compuşi speciali, care permit realizarea unor straturi hidroizolante cu o grosime de aplicare redusă, utilizabile sub diferite placări cu produse ceramice sau naturale.
Asa cum am vazut si in alte articole legate de hidroizolare, aplicarea este destul de usoara si se poate realiza prin pensulare sau prin utilizarea fierului de glet. Se poate aplica atat pe suprafete verticale, cat si pe cele orizontale, dar necesita putina atentie pentru realizarea racordarilor la suprafetele adiacente, muchii sau strapungeri. Pentru a putea realiza un strat sigur si continuu, pastele hidroizolante minerale necesita utilizarea unor produse complementare – benzile de etansare.
O banda de etansare este compusa din doua tipuri de material:
- O zona mediana realizata din cauciuc flexibil pentru a se putea mula usor pe zona de racordare si a asigura etanseitatea intre straturile hidroizolatoare adiacente;
- O zonă din tesatura de poliester care margineste pe ambele parti stratul median. Aceasta va asigura fixarea si aderenta pe straturile de hidroizolare.
Din punct de vedere al formei si zonei de utilizare, exista mai multe tipuri de benzi:
- Benzi de etansare liniare, ambalate la role cu diferite lungimi. Acestea sunt folosite pentru acoperirea muchiilor interioare sau exterioare, pe directie longitudinala;
- Benzi de etansare preformate pentru colturi interioare, cu doua sau trei laturi;
- Benzi de etansare preformate pentru colturi exterioare, cu doua sau trei laturi;
- Mansete de etansare pentru strapungeri ale zidurilor de catre diverse instalatii. Sunt de forma patrata, iar zona interioara din cauciuc poate fi ajustata la diametrul tevilor de strapungere.
Din punct de vedere al montajului, benzile de etansare se aplica in primul strat de masa hidroizolatoare, necesitand inglobarea completa. Prin utilizarea lor se asigura continuitatea hidroizolatiei pe zona de racordare si se evita aparitia fisurilor pe aceste zone critice.
Avantajele produsului:
- Asigura etansare completa impotriva actiunii apei in zonele critice;
- Au o elasticitate ridicata;
- Prezinta rezistenta marita la rupere si deteriorare;
- Sunt usor de inglobat in masa materialului de hidroizolare.
Comentarii
Nu exista comentarii.