Biedermeier - un loc in modernitate

12 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stilul Biedermeier fascineaza chiar si acum, la 150 de ani dupa epoca in care a cunoscut gloria. Atractia vine in buna masura de la valorile promovate de acest stil: fericirea domestica, intre zidurile propriei locuinte, in stransa legatura cu virtuti precum fidelitatea, simtul datoriei, modestia. Poate ca un rol important in preferinta de acum pentru Biedermeier este si cautarea unui stil citadin care sa sugereze traditia, simtul istoriei. Cum nu exista multe cai de abordare atat de discrete, de
accesibile (chiar si financiar, avand in vedere calitatea ceruta), Biedermeier este cautat nu atat pentru amenajari complete, cat mai ales pentru piese separate de mobilier, care uneori sunt adevarate bijuterii.
 
Mai mult, exista case, apartamente care pur si simplu nu pot fi modernizate intr-atata incat sa fie neglijata istoria sau sa nu se tina cont de spiritul locului. Atunci se poate apela fara probleme la acest stil elegant si sobru in acelasi timp, marcat de atitudinea burgheziei de origine germanica.
 
Istoric vorbind, stilul Biedermeier a aparut in prima jumatate a secolului al XIX-lea in cercurile burgheze din Europa Centrala, preocupate de viata privata si de familie. Era o epoca obosita de razboaiele napoleoniene, care cauta relaxarea si o replica la somptuozitatea stilului Empire, de care s-a lasat insa influentata, ca si de barocul in varianta rococo. Viata sociala se desfasura in cercuri restranse, bazandu-se pe relatii personale. Era epoca muzicii lui Strauss si Lanner. Artele plastice erau valorificate in amenajarile interioare prin peisaje, scene din viata de zi cu zi sau portrete.
 
Ca reper in arhitectura Biedermeier, este mentionat cel mai ades Joseph Kornhausel, care si-a lasat amprenta asupra unor cladiri din Viena si Baden. Mai puternic a fost insa impactul asupra designului interior. Este vorba despre un pas important, pentru ca de aici pornesc principiile pe care este conceput mobilierul modern, de o eleganta discreta, fara pretentii prea mari de omogenitate, fara tendinta de a impresiona, dar cu intentia clara de a oferi confort si functionalitate. Primele piese au fost create la Viena, inspirate de ceea ce se realiza in Anglia acelor vremuri. Axat pe executia artizanala, mobilierul Biedermeier tipic are ca piese de baza comodele, mesele de lucru (de cusut) sau ceea ce se numea „secretaire”. Dar gloria mobilierului Biedermeier a fost adusa de lemnul curbat folosit ca o marca a stilului.
 
Esentele cautate cu precadere erau cele de lemn de nuc sau cires, iar furnirul produs in cantitati tot mai mari datorita revolutiei industriale a devenit la moda. Desi incrustatiile si chiar ornamentele vopsite nu erau excluse, venatura lemnului era apreciata, mai ales pentru esente exotice. Cornisele, coloanele, capitelurile, frontoanele ornamentale si pilastrii au fost elemente preluate din arhitectura clasica. Multe piese de mobilier erau decorate cu mici coloane din abanos, remarcabil fiind dulapul de acaju cu fronton si oglinda aparenta. Mai erau realizate birouri cu sertare si casete, scaune si comode tapitate, servante cu vitralii si oglinzi, iar portelanurile erau lasate la vedere prin zonele vitrate de mare rafinament.
 
Totul a pornit de la o necesitate a momentului, careia i-au dat numele unei culegeri de versuri publicate de un poet german, tentat de „farmecul discret al burgheziei”. Astazi este deja un stil clasic, pe care il putem imprima casei noastre prin mici piese de mobilier menite sa schimbe radical perceptia despre amenajare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Teatrul Odeon Teatrul Odeon
Aeroportul care se scufunda Aeroportul care se scufunda
Casa memoriala Tudor Arghezi Casa memoriala Tudor Arghezi
Greseli in designul de interior Greseli in designul de interior
Teatrul Nottara Teatrul Nottara
Un apartament mic poate fi... mare Un apartament mic poate fi... mare

Vezi mai multe articole