on

Blaturi pentru bucatarie – bar

04 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un aspect foarte important in amenajarea unei bucatarii este alegerea blatului potrivit. Alegerea insa se poate dovedi a fi una dificila, caci pe piata vei gasi o varietate de materiale, sute de modele si optiuni. Atunci cand alegi blatul de bucatarie trebuie sa ai in vedere materialul din care este realizat, usurinta cu care se curata, rezistenta, functionalitatea, dar si estetica si inclusiv pretul. Nu exista alegere perfecta, caci necesitatile noastre sunt diferite, iar fiecare varianta de material pentru blatul de bucatarie are avantajele si dezavantajele sale.

Pentru a determina care este blatul potrivit pentru bucataria ta trebuie sa faci mai intai o comparatie intre materialele din care acesta poate fi confectionat. Materialele pot fi variate, unele sunt clasice, altele mai putin obisnuite: iata cateva dintre ele cu avantajele si dezavantajele lor.

  1. Blat din piatra naturala
  2. Blat din lemn masiv
  3. Blat din MDF
  4. Blat din PAL
  5. Blat din compozit
  6. Blat din otel sau inox
  7. Blat din sticla
  8. Blat din beton
  9. Blat din Steatit
  10. Blat din rasina epoxidica

 

 

  1. Blatul din piatra naturala

Un blat din piatra naturala (marmura, granit, ardezie, travertin etc.) poate schimba complet estetica bucatariei tale, oferind un aspect elegant si sofisticat. Toate tipurile de piatra naturala rezista bine la socurile mecanice, bineinteles ca nivelul de rezistenta difera de la un tip la altul.

 

 

Blatul din granit are o rezistenta ridicata la caldura, iar datorita faptului ca suprafata granitului sigilat nu este poroasa il face impermeabil, ceea ce nu va permite formarea petelor. Este usor de intretinut si este disponibil intr-o varietate de modele si culori. Dar este un material care se poate crapa usor daca este lovit de un material dur, iar prelucrarea, transportul si instalarea ar trebui lasata in seama specialistilor deoarece sunt procedee mai dificile.

 

 

Blatul din marmura, desi nu este la fel de rezistent la factorii externi precum granitul, avand nevoie de lacuire, castiga detasat in fata altor materiale prin aspect si culoare. Pe de alta parte este mult mai usor de prelucrat decat granitul si poate fi taiat cu usurinta in forme speciale.

Daca te gandesti la un blat de bucatarie din travertin trebuie sa stii ca il poti alege din diferite modele, gama coloristica a acestuia fiind caracterizata de nuante calde, de la cele de galben pana la nuante de maro. Desi este mult mai accesibil ca pret, blatul din travertin reactioneaza cu usurinta la acid, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii foarte atent la alimentele acidulate, care pot pata suprafata blatului cu usurinta.

 

  1. Blatul din lemn masiv

 

Insula de bucatarie cu blat din lemn masiv si mobilier de bucatarie in stil clasic din lemn de tei vopsit opac, fabricat de Delta Studio, intr-un apartament din Bucuresti.

 

Lemnul este un element natural ce poate fi incadrat cu usurinta in diferite stiluri de design, de la traditional si rustic, pana la modern si minimalist. Fagul si stejarul sunt cele mai utilizate esente lemnoase in productia blaturilor de bucatarie. Acestea sunt solutii durabile, care vor da o nota aparte spatiului in care vor fi amplasate, iar daca sunt tratate impotriva umezelii si a aburului vor trece cu brio testul timpului.

Blaturile de bucatarie din lemn masiv sunt rezistente, estompeaza zgomotul, sunt usoare comparativ cu alte materiale, nu se deformeaza si nu crapa in timpul folosirii, nu necesita intretinere costisitoare sau complicata, pot fi slefuite si finisate devenind ca noi. Dar nu este recomandat sa tai direct pe blat sau sa pui obiecte fierbinti pe blat pentru a nu deteriora suprafata blatului. Blaturile din lemn sunt sensibile la apa, asa ca trebuie sa te asiguri ca suprafata acestuia este mereu uscata, in cazul in care apa sta pe blat o perioada lunga de timp, exista riscul ca acesta sa mucegaiasca.

 

  1. Blat din MDF

MDF este acronimul pentru “Medium Density Fibreboard”. Practic, MDF-ul este tot o placa din PAL, dar care are o densitate mai mare decat PAL-ul. Altfel spus, MDF-ul este un PAL de o calitate mult mai buna. Blaturile din MDF laminat sunt disponibile intr-o varietate de culori si modele si desi au duritate buna, comparabila cu cea a lemnului masiv. Dar se pot decoji, arde si deteriora cu usurinta.

 

 

  1. Blat din PAL

PAL este acronimul pentru "Placi Aglomerate de Lemn". Pentru a obtine o placa de PAL, lemnul este tocat, presat si apoi lipit cu clei sau cu rasini sintetice, dupa care este uscat si finisat cu melamina, furnir sau alte tipuri de lacuri.

Una din cele mai accesibile optiuni este blatul din PAL. Blatul din PAL se prelucreaza si monteaza cu usurinta, este rezistent la temperaturi ridicate si poate imita cu usurinta unele materiale mai scumpe, precum piatra sau lemnul. Dar exista riscul de a se decoji si decolora, este sensibil la umiditate, iar unii il considera un material care nu se iese cu nimic in evidenta, poate chiar un material prea ieftin.

 

  1. Blat din compozit

Blaturile din compozit (polimeri si particule de quartz) sunt disponibile intr-o varietate de culori, nu necesita etansare si sunt foarte usor de intretinut. Au o rezistenta medie la socurile termice si mecanice, ceea ce inseamna ca pot fi afectate de obiectele fierbinti si se pot zgaria/ciobi destul de repede in cazul unui impact puternic.

 

 

Exista si blaturi din compozite termoformabile care spre deosebire de cele din quartz, se pot mula si cu usurinta, permitand designerilor sa creeze forme spectaculoase.

 

 

  1. Blat din otel sau inox

Blaturile din otel sau inox sunt adesea intalnite in bucatariile profesioniste si chiar in baruri. Ele sunt rezistente la acid, impact, caldura si umiditate, sunt igienice si usor de intretinut. Dar suprafata lor este mereu rece, se pot zgaria usor, orice urma de murdarie si chiar amprentele sunt vizibile, iar stralucirea se estompeaza in timp.

 

 

  1. Blat din sticla

Blaturile din sticla securizata (de minim 3 cm) sunt rezistente, nu sunt afectate de umiditate sau de substantele de curatare chimice. Dar cu toate acestea, blaturile din sticla se pot ciobi si chiar sparge, lucru care nu mai poate fi remediat.

 

  1. Blat din beton

Desi nu este o optiune foarte intalnita, blatul din beton poate reprezenta un bun inlocuitor al blatului clasic. Poate fi produs in orice forma si dimensiune, este rezistent si durabil si il poti realiza si singur. Dar porozitatea ridicata a suprafetei acestuia necesita o prelucrare suplimentara si o intretinere constanta. De asemenea, blaturi de beton sunt grele, au o rezistenta scazuta la caldura si se pot fisura in timp.

 

  1. Blat din steatit

Steatitul este o grupa de minerale de culoare alba, galbena sau cenusie. Blaturile din steatit nu sunt poroase si au o buna rezistenta la murdarie.

 

  10.   Blat din rasina epoxidica

Daca iti doresti ceva mai special, poti incerca un blat din rasina epoxidica. Blatul din rasina epoxidica se poate realiza in combinatie cu alte obiecte (lemn, hartie, monede etc.), este rezistent la uzura, igienic si usor de intretinut, dar in urma unui impact puternic se poate ciobi si chiar crapa.

Articol realizat cu sprijinul DELTASTUDIO.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Faianta pentru bucatarie. Idei si sfaturi pentru montare Faianta pentru bucatarie. Idei si sfaturi pentru montare
Tipuri de chiuvete de bucatarie Tipuri de chiuvete de bucatarie
Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria! Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria!
Cum ne comportam in cazul unui incendiu in bucatarie Cum ne comportam in cazul unui incendiu in bucatarie
De ce sa alegi un blat de bucatarie din lemn masiv De ce sa alegi un blat de bucatarie din lemn masiv
Creste pretul casei tale prin cateva investitii in bucatarie Creste pretul casei tale prin cateva investitii in bucatarie

Vezi mai multe articole