BLOCAJ Cand nu mai pot sa vanda, proprietarii sunt dispusi sa scada preturile

18 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Timpul mediu de vanzare a unei proprietati a crescut cu 20% si a ajuns la 12 saptamani.
 
Dezvoltatorii de apartamente noi nu sunt dispusi inca sa ofere discounturi.
 
Apartamentele vechi din Capitala se dau si cu 25% mai ieftin decat pretul de oferta.
 
Pretul adevarat, la care se tranzactioneaza, al unui apartament vechi din Bucuresti poate fi cu pana la 25% mai ieftin fata de pretul initial cerut de proprietar. „Preturile apartamentelor vechi sunt mai mari decat e cazul. La inceputul anului preturile crescusera cu 20% – 25%. Acum, o scadere cu acelasi procent din pretul cerut devine practic un discount si se ajunge la un pret corect”, a declarat, pentru Gandul, George Ivan, consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox
 
Regula nu este insa valabila in toate cazurile. Paul Dumbravanu, broker si proprietar al
 
agentiei imobiliare RE/MAX Star, este de parere ca oamenii de afaceri cu studii universitare sunt flexibili si dornici sa negocieze deoarece se gandesc deja la urmatoarea investitie pe care o vor face. Motiv pentru care acestia sunt dispusi sa negocieze cu pana la 10% daca au oportunitati imediate.
 
Cu banul jos iei mult mai ieftin
 
Totodata, un alt aspect esential este legat si de modalitatea de plata: daca plata se face cu banii jos, se pot obtine reduceri generoase, de pana la 20%. Pe de alta parte, in locatiile ultracentrale exista o tendinta de tranzactionare la pretul de listare si se poate vorbi de o scadere de doar 2% – 5% din pretul cerut in momentul listarii spre vanzare a locuintei respective.
 
Compania RE/MAX a anuntat ieri ca timpul mediu de vanzare a proprietatilor a crescut cu 20% si a ajuns pana la 12 saptamani, moment in care poate fi vandut un apartament. „Daca pretul de vanzare este cu 10 – 30% sub preturile actuale de pe piata, cladirea sau locuinta se vinde in maximum 30 de zile. Am avut si cazuri in reteaua noastra in care, in aceleasi conditii, proprietatile s-au vandut si in cinci zile”, afirma Paul Dumbravanu.
 
Piata imobiliara se confrunta cu o criza
 
Desi reprezentantii Colliers International Romania au afirmat cu saptamani in urma ca numarul tranzactiilor cu apartamente noi a scazut cu pana la 50%, George Ivan spune ca dezvoltatorii nu sunt inca dispusi sa faca discounturi. „E imposibil ca problemele pe care unii dezvoltatori le au pe pietele internationale sa nu le fi afectat si vanzarile in Romania. Daca piata era intr-o stare de expectativa acum o luna, doua, la momentul de fata de confruntam cu un blocaj, cu o criza”, spune Ivan.
 
Octav Mihailescu, residential agency director in cadrul Atisreal Romania, este de parere ca proprietarii sunt fortati sa mai scada din pret daca s-a depasit o anumita limita a potentialului de cumparare a celor dornici de a avea o locuinta si ca din toamna ne putem astepta la o crestere a numarului de tranzactii.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Credite in blocuri rezidentiale bancare Credite in blocuri rezidentiale bancare
Apartamente supraevaluate Apartamente supraevaluate
Flanco se alatura campaniei ”Priveste partea pozitiva”, de reciclare a bateriilor Flanco se alatura campaniei ”Priveste partea pozitiva”, de reciclare a bateriilor
Praktiker implineste 10 ani pe piata din Romania Praktiker implineste 10 ani pe piata din Romania
5.000.000 lei, amenda pentru galagia de la bloc 5.000.000 lei, amenda pentru galagia de la bloc
Productia de case si de alimente, tot mai scumpa Productia de case si de alimente, tot mai scumpa

Vezi mai multe articole