Preturile cu pana la 20% mai mari cerute in ianuarie de proprietarii de apartamente alunga clientii
Rubrica anunturilor imobiliare pare sa fi luat foc. In mai putin de o luna de la integrarea oficiala in Uniunea Europeana, proprietarii au majorat succesiv pretul apartamentului scos la vanzare. Urmarea directa: cei mai multi dintre doritorii de casa noua raman in asteptare. Piata imobiliara a inghetat. Putini sunt insa expertii care cred ca preturile vor da inapoi.
Liviu Ureche, analist imobiliar, spune ca „este o mai veche asteptare a vanzatorilor care au crezut ca de la 1 ianuarie se vor schimba foarte multe, inclusiv ca vom asista la o crestere generalizata a preturilor." Cum explica el evolutiile rapide de pe piata? „Ceea ce vedem acum este doar un test al proprietarilor care incearca piata. Maririle propriu-zise vor aparea doar daca cei care doresc o casa vor fi dispusi sa plateasca noile preturi. Atata timp cat nu se va raspunde la acest semnal, preturile reale nu vor creste", afirma Liviu Ureche. Mai mult, analistul imobiliar crede ca este iminenta o perioada in care numarul tranzactiilor se va reduce simtitor. „Deja preturile au intrat intr-un punct in care cu greu se mai pot justifica. Nimic nu le poate fundamenta. In aceasta ultima luna, puterea de cumparare nu a crescut si nici nu au aparut mijloace de creditare noi. Eu cred ca va urma o perioada de blocaj a pietei imobiliare", crede Ureche.
Preturile mari diminueaza si vanzarile de apartamente noi
Aceasta perioada pare insa sa fi inceput deja. Valentin Cristea, directorul agentiei imobiliare Crivalex, vorbeste de o scadere sensibila a numarului de tranzactii imobiliare in ultima perioada. „Cumpara in special cei care au contractat credite cu putin inainte de acest val de majorari, insa, in linii mari, ne lovim de un blocaj", spune Valentin Cristea. In numai trei saptamani, proprietarii de apartamente au solicitat preturi majorate cu minimum 8%. El da exemplul unuia dintre putinele apartamente vandute in aceasta perioada. „In sectorul 3, in Trapezului, doua camere la parter s-au vandut cu 65.000 de euro, chiar pretul cu care se vindea la finele anului trecut un apartament similar, dar cu 3 camere." Desi considera nejustificat de mari actualele preturi ale apartamentelor vechi, Cristea nu crede ca acestea vor scadea in viitorul apropiat. Argumentul sau – oferta este in continuare limitata, iar cererea de locuinte este foarte mare.
Victoria Linca, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox, spune ca a observat un trend similar si pe segmentul apartamentelor noi. „Preturile cerute de proprietari au crescut in luna ianuarie cu pana la 20%, fata de sfarsitul anului. Cel mai adesea ei au motivat aceasta mutare pornind de la o asteptare, aceea a venirii investitorilor din Vest", afirma Victoria Linca. Si tranzactiile au fost mai putine. „Clientii prefera sa astepte, insa nu cred sa apara o tendinta descendenta a preturilor. Insa, fata de luna decembrie, in ianuarie s-au perfectat cu aproximativ 40% mai putine tranzactii pe segmentul apartamentelor noi", conchide consultantul DTZ.
Radu Zilisteanu, analist imobiliar, pune tot pe seama integrarii ultimele evolutii de pe piata. „Preturile tot mai mari cerute in ultimele saptamani sunt rezultatul unui element de natura psihologica care poate fi asociat momentului integrarii", afirma Zilisteanu. In ciuda acestui fapt, el crede ca „pe ansamblu, anul 2007 va fi un an linistit, fara evolutii spectaculoase pe piata imobiliara, asta daca nu vom avea o serie de masuri neasteptate ale Bancii Nationale sau o serie de evenimente politice cu efecte pe piata".
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.