BNR ne sfatuieste sa avem 2-3 joburi pentru a putea lua un credit imobiliar

13 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romania inregistreaza cel mai mare deficit de locuinte din Europa
 
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, recomanda romanilor care vor sa contracteze un credit imobiliar sa-si ia 2-3 slujbe, pentru a obtine venituri de minimum 50 milioane de lei.
Fara acesti bani, pot sa-si ia adio de la o casa cumparata pe credit.
 
Din cauza rigorilor foarte dure impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a preturilor foarte ridicate ale locuintelor, visul tinerilor de a-si cumpara o casa sau un apartament a devenit aproape imposibil. Venitul unei persoane care doreste sa contracteze un credit pentru achizitia unui apartament de 50 metri patrati in Bucuresti trebuie sa insumeze echivalentul a sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, a declarat Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank. Mai precis, un doritor de credit imobiliar trebuie sa aiba un venit lunar net de circa 50 milioane de lei vechi. Potrivit datelor statistice, Romania inregistreaza un deficit de locuinte de aproape 1,6 milioane de apartamente si case, cel mai ridicat din Europa.
 
Fata de aceasta situatie, reprezentantii BNR se disculpa, dand vina pe preturile de pe piata imobiliara, care au crescut foarte mult, si pe faptul ca raportul dintre cerere si oferta nu este direct proportional. Oficialii BNR au gasit chiar si o solutie pentru a ne putea mari veniturile: sa adoptam modelul occidental si sa ne luam doua-trei slujbe.
In prezent, cei care vor sa-si cumpere, cu ajutorul unui credit imobiliar, o locuinta de 50 metri patrati in Capitala trebuie sa demonstreze ca inregistreaza venituri lunare echivalente cu sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, potrivit vicepresedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu. In replica, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirma ca „banca centrala nu are nici o legatura cu aceasta marja salariala. Totul tine de preturile foarte mari de pe piata imobiliara“. Oficialul BNR a adaugat ca „un roman poate sa ia cate credite vrea, de orice natura. Important este ca ratele sa nu depaseasca 40% din veniturile sale lunare. BNR nu face calcule cate salarii ii trebuie creditorului pentru a-si cumpara o locuinta“.
 
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, o alta conditie foarte stricta impusa de BNR este aceea ca inainte de obtinerea creditului, clientul sa plateasca un avans cuprins intre 30-35%. Cat priveste faptul ca majoritatea romanilor nu au de unde sa plateasca o suma atat de mare, Vasilescu spune ca „BNR nu are cum sa gaseasca solutii. Problema noastra este sa nu se ajunga la un risc al creditelor care sa duca la instabilitate financiara. BNR a atras atentia ca pe piata imobiliara se configureaza riscul ca cresterea exagerata a preturilor sa-i aduca pe clienti in imposibilitatea de a-si mai plati ratele bancare“.
Adrian Vasilescu ne da solutia pentru a ne putea creste veniturile: sa avem doua-trei slujbe, la fel ca strainii.
 
Cel mai mare deficit de locuinte, in Romania
In Romania, cererea de locuinte continua sa creasca, in timp ce oferta ramane foarte scazuta. Din aceasta cauza, preturile locuintelor au urcat si vor urca foarte mult, spune Adrian Vasilescu.
Potrivit unui raport al Erste Bank, in prezent, deficitul de locuinte din Romania este de aproape 1,6 milioane de apartamente si case, respectiv cel mai ridicat din Europa. Pe de alta parte, acelasi raport plaseaza tara noastra pe locul doi din Europa din punct de vedere al costurilor pentru constructia de locuinte. În Europa, media de locuinte la o mie de locuitori se ridica la 450 de unitati. Romania inregistreaza o medie de 347 de locuinte la o mie de persoane, plasandu-se in urma Slovaciei cu 350 de unitati, se precizeaza in raport.
Si Aurelian Dochia, analist financiar in cadrul Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD), afirma ca la ora actuala exista, intr-adevar, o discrepanta intre nevoile de locuinte si puterea de cumparare. „Preturile au crescut mult mai mult decat veniturile familiale, iar aceasta este o situatie foarte grava“, a spus analistul.
 
Preturi mari la Targul de case si proprietati
Pretul locuintelor aflate in stadiu de proiect, prezentate la Targul de case si proprietati «Real Bucharest», ce se desfasoara in aceste zile la Sala Palatului, variaza intre 50.000 euro si cateva sute de mii de euro.
Ansamblurile rezidentiale ce se vor construi in jurul Capitalei cuprind blocuri cu apartamente de doua-trei camere si garsoniere, dar si vile cu un etaj sau doua. O garsoniera poate fi contractata cu aproximativ 50.000 euro, un apartament de doua camere cu circa 80.000 euro, dar exista si locuinte a caror valoare depaseste 150.000 euro, mergand pana la cateva sute de mii de euro.
Potrivit unui comunicat de presa al FinMedia, organizatorul Targului, in Bucuresti vor fi disponibile, de anul viitor, peste 20.000 de apartamente noi.
Prezent la eveniment, Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, a declarat ca „in Romania se poate vorbi de una dintre cele mai mari valori pe metru patrat de teren din Europa Centrala si de Est. In opinia sa, „piata imobiliara va creste pe masura ce vom avea salarii mari, iar cererea trebuie sa-si gaseasca contrapartida intr-o oferta accesibila“.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Scaderea puterii de cumparare inca nu s-a vazut in pretul apartamentelor - 06 august 2010 Scaderea puterii de cumparare inca nu s-a vazut in pretul apartamentelor - 06 august 2010
Cu Brico Depot, iarna te gaseste pregatit! Cu Brico Depot, iarna te gaseste pregatit!
Incalzire in pardoseala fabricata la Galati Incalzire in pardoseala fabricata la Galati
Locuinte de vacanta Locuinte de vacanta
Intra in Club Tefal alaturi de Adrian Hadean Intra in Club Tefal alaturi de Adrian Hadean
JYSK prezinta trend-urile sezonului Toamna 2019 JYSK prezinta trend-urile sezonului Toamna 2019

Vezi mai multe articole