on

Bosch semneaza un nou parteneriat strategic cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj

09 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Compania contribuie la educarea si formarea specialistilor in domeniul IT

 

  • Programul „Calcul de inalta performanta si analiza volumelor mari de date”  ofera pregatire solida masteranzilor
  • Bosch, o responsabilitate deosebita in ceea ce priveste educatia
  • Compania ramane unul dintre partenerii strategici importanti ai mediului academic

 

Bosch, lider global in furnizarea de tehnologii si servicii, semneaza un nou acord de parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj - Napoca (UBB). Acordul vizeaza sustinerea programului de masterat „Calcul de inalta performanta si analiza volumelor mari de date” derulat de Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul UBB Cluj, concretizand directiile strategice comune ale institutiei de invatamant si ale companiei de a oferi educatie de calitate si de a furniza specialisti bine pregatiti pentru industria IT. Promotor al filosofiei lifelong learning si partener de incredere al comunitatii academice, Bosch reitereaza astfel angajamentul fata de sistemul educational din Romania.

„Grupul Bosch dezvolta permanent, in Romania, programe si initiative care sprijina relatia dintre educatie si mediul economic. Pentru noi, parteneriatul cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj este parte integranta din strategia noastra la nivel national si ne permite sa oferim studentilor oportunitatea de a accede la o cariera solida in domeniul tehnologiilor avansate.”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. si reprezentantul Grupului Bosch in Romania.

„Semnarea acestui nou Acord de Parteneriat reprezinta consolidarea relatiei de colaborare dintre Centrul de Inginerie Bosch din Cluj si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodata, este un pas prin care extindem parteneriatul nostru in beneficiul comunitatii locale si al companiei. Viitorul companiei noastre are la baza nu doar actualii, ci si viitorii angajati bine pregatiti pentru era digitalizarii, a industriei, lucrurilor si serviciilor conectate.”, a mentionat Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.

„Aceasta colaborare, ce speram sa fie un exemplu de reteta de castig de tipul „Win-Win”, demonstreaza ca, atunci cand exista viziune si determinare, nu exista nicio piedica in realizarea unui parteneriat orientat spre performanta si profitabilitate ȋntre institutiile de invatamant superior si industrie. Facultatea de Matematica si Informatica este si va ramane si pe viitor deplin angajata ȋn sustinerea celei mai de succes industrii a Clujului, industria de IT & C.”, a declarat Prof.univ.dr. Adrian Petrusel, decan al Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

In cadrul parteneriatului, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj va asigura suport tehnic, organizational si financiar pentru studentii si cadrele didactice implicate in program, nu doar pe componenta didactica, ci si pe cea stiintifica. Toti studentii inrolati in programul de masterat vor beneficia de pregatire solida in sfera programarii paralele si distribuite, ingineria si stiinta datelor, analiza si vizualizarea datelor cu aplicatii in domenii precum industria auto si oricare alta industrie care produce si analizeaza volume mari de date. „Inteligenta artificiala, stiinta datelor, ingineria si gestionarea volumelor mari de date in domeniul mobilitatii si industriei conectate sunt proiecte strategice pe care compania le deruleaza la nivel global si in Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Proiectele inovatoare pe care le dezvoltam la Cluj contribuie la viitorul mobilitatii – o mobilitate automatizata, sigura si sustenabila. In acest sens, avem posibilitatea de a oferi studentilor atat know-how tehnic si stiintific, cat si cel mai bun cadru de invatamant practic pentru a-i familiariza cu proiecte din domeniul transformarii digitale a industriei auto si tehnologie de ultima ora.” – a adaugat Dennis Raabe.

Bosch – o responsabilitate deosebita in ceea ce priveste educatia

Incepand cu anul 2017, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a lansat un nou program de masterat in colaborare cu Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca - „Sisteme si structuri electrice avansate”. Aditional programului mai sus amintit, compania a organizat si predat integral cursuri dedicate studentilor Facultatii de Automatica si Calculatoare, pasionati de tehnologie in domeniul conducerii autonome, din cadrul aceleiasi universitati. De asemenea, in 2019, Bosch a introdus doua noi cursuri in grilele disciplinelor predate la Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai - „Introducere in sisteme automate de asistenta a conducatorilor auto” si Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul UTCN -„Metode de dezvoltare software pentru industria auto”. Mai mult decat atat, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj organizeaza programul Bosch Summer School care se adreseaza in mod direct studentilor cu profil de inginerie mecanica din cadrul Facultatilor de Constructii de Masini, Autovehicule Rutiere, Mecatronica si Mecanica, sau Ingineria Materialelor si a Mediului din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca.

Cercetare si inovare in Centrul de Inginerie din Cluj

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj acorda o importanta deosebita inovarii continue si lucreaza la proiecte de tehnologie de ultima generatie. Avand o colaborare stransa cu alte centre de cercetare si dezvoltare din reteaua globala Bosch, dar si cu fabrica locala din Jucu, tinerii ingineri din Cluj dezvolta produse cu competente inalte in software, hardware, ingineria fiabilitatii si mecanica. Tehnologia pentru conducerea autonoma, conectata, Internetul lucrurilor, industria conectata (Industria 4.0) si vehiculele electrice, sunt doar cateva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj-Napoca.

Grupul Bosch este prezent pe piata din Romania de 25 de ani si numara peste 8.000 de angajati in cinci entitati. In anul 2018, Bosch a inregistrat un volum de vanzari de 452 milioane de euro pe piata din Romania. Vanzarile totale nete, incluzand vanzarile companiilor neconsolidate si livrarile interne catre companiile afiliate, au atins 1,2 miliarde de euro. Pe langa centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj si unitatile sale de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si din Blaj, Bosch mai opereaza si o unitate de productie de tehnologie industriala, localizata de asemenea in Blaj, precum si un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) in Timisoara. In Bucuresti, Bosch opereaza un birou de vanzari pentru produsele sectoarelor Solutii de mobilitate, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. In plus, o filiala a BSH Hausgeräte GmbH, activa pe piata electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, in capitala tarii.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Acesta are aproximativ 403.000 de angajati in intreaga lume (status la 31 decembrie 2019). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vanzari de 77,9 miliarde de euro in 2019. Operatiunile sale sunt structurate in patru sectoare de activitate: Solutii de mobilitate, Tehnologie industriala, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. Lider in IoT, Bosch ofera solutii inovatoare pentru case inteligente, orase inteligente, mobilitate conectata si industrie conectata. Compania isi foloseste expertiza in tehnologia de senzori, software si servicii, precum si propriul cloud IoT, pentru a oferi clientilor solutii conectate integrate dintr-o singura sursa. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovatii pentru o viata conectata. Bosch sporeste calitatea vietii la nivel mondial prin produse si servicii inovatoare si care starnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creeaza „Tehnica pentru o viata.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 440 de filiale si companii regionale din aproximativ 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, reteaua globala de productie si vanzari Bosch acopera aproape toate tarile din lume. Baza pentru viitoarea crestere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 72.000 de angajati in cercetare si dezvoltare, in cele aproximativ 125 locatii din lume.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cat de util este un seif în 2023? Cat de util este un seif în 2023?

Vezi mai multe articole