De Craciun ne dorim sa simtim miros de brad in casa, sa ne bucuram de magia sarbatorilor de iarna impodobind un brad natural, dar numai in Europa, in fiecare an sunt taiati aproximativ 60 milioane de brazi.
Pentru a ajunge la dimensiunea necesara pentru a fi taiat si impodobit de Craciun, un bradut are nevoie de minim 7/8 ani. Iar daca ne dorim un brad mai mare, care sa depaseasca 1.8 metri, acesta are nevoie de minim 12 ani pentru a se dezvolta.
Daca iubesti natura, dar in acelasi timp iti doresti sa te bucuri de aspectul si mirosul unui brad natural, poti achizitiona un brad in ghiveci. Principalul avantaj al brazilor in ghiveci este acela ca pot fi replantati la inceputul primaverii.
Dar pentru a rezista o perioada cat mai lunga de timp si pentru a putea fi plantat bradutul din ghiveci are nevoie de o atentie mai deosebita.
Cum se realizeaza aclimatizarea si intretinerea unul brad in ghiveci
Bradul in ghiveci ce urmeaza a fi adus in interior trebuie sa fie acomodat cu o temperatura mai ridicata timp de 2-3 zile. Astfel, inainte de a aduce arborele in acasa si a fi impodobit, acesta trebuie tinut cateva zile intr-un spatiu unde patrunde lumina naturala, iar temperatura nu depaseste 10-15 grade. Bradul poate fi depozitat in balcon, in magazie, garaj etc.
Dupa perioada de acomodare bradul poate fi depozitat in casa, dar ai grija ca temperatura sa nu depaseasca 20 de grade, sa fie pozitionat intr-un loc cat mai bine iluminat, si cat mai departe de sursele de caldura.
Pentru a supravietui intr-un spatiu cu temperaturi crescute acesta trebuie udat zilnic cu aproximativ 300 – 400 ml de apa, iar camera unde este pozitionat trebuie aerisita zilnic. De asemenea, pulverizeaza apa si pe crengutele bradutului si asigura-te ca farfuria de sub ghiveci nu este niciodata goala.
Iti recomandam sa nu incarci excesiv bradul, nu folosi ornamente luminoase ce emana caldura si nu ii taia varful.
Un brad in ghiveci nu trebuie tinut in interior mai mult de 10 – 12 zile. Dupa aceasta perioada, sansele lui de supravietuire scad sub 50%.
Inainte de replantare bradul trebuie depozitat din nou pe balcon, magazine sau garaj, parte dintr-o noua etapa a aclimatizarii, cea de la interior la exterior. Apoi, acesta poate fi replantat in primavara, intr-o zi cu temperaturi pozitive.
Brazii, in general au radacinile intinse la suprafata pamantului si nu in adancime, astfel ca replantarea devine absolut necesara. Pentru a incepe aceasta operatiune, intr-o zona cel mult semi-acoperita de umbra, trebuie sapata o groapa suficient de mare incat sa poate cuprinde toata radacina arborelui. Solul in care urmeaza sa fie asezat bradul trebuie sa fie bine drenat, iar daca pozitia in care va fi plantat se afla si intr-o usoara panta, amplasarea va fi aproape perfecta.
Bradul trebuie asezat cu grija in groapa sapata, dupa care peste radacini va fi turnat un amestec de pamant si apa, la care trebuie adaugat si un fertilizator. Puietul proaspat plantat va trebui udat apoi constant.
Comentarii
Nu exista comentarii.