on

Bucataria open space – Avantaje si dezavantaje

24 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Spatiul, de cele mai multe ori, inseamna libertate. Iar spatiul si libertatea inspira, pe cand locurile inguste, stramte si inghesuite inhiba.

Bucataria a fost considerata foarte mult timp doar un spatiu de lucru. Insa, in ziua de astazi, gatitul nu mai are aceeasi importanta ca in trecut, iar bucataria nu mai este doar un spatiu destinat prepararii mancarii, ci a devenit un spatiu de socializare si relaxare.

In ziua de astazi, multe case beneficiaza de un spatiu open space, unde bucataria si sufrageria sunt unite, lucru care le permite proprietarilor sa petreaca mai mult timp alaturi de familie si prieteni in timp ce gatesc, realizeaza diferite treburi casnice sau atunci cand citesc o carte ori urmaresc emisiunea preferata.

Avantajele bucatariei open space

O bucatarie open space faciliteaza comunicarea dintre musafiri si gazde. Astfel, chiar daca ai invitati si trebui sa pregatesti o cafea sau trebuie sa verifici mancarea din cand in cand, nu vei mai rata parti ale conversatiei, fiind mereu prezent.  De asemenea, ii vei putea supraveghea pe cei mici mult mai usor, ei se pot juca in living in timp ce tu gatesti in bucatarie.

Lipsa peretilor despartitori va permite luminii naturale sa patrunda in casa, ceea ce va crea iluzia unui spatiu mai mare, mai proaspat si mai aerisit. Acest lucru poate contribui si reducerea costurilor cu energia electrica.

De asemenea, lipsa usilor iti va permite sa te misti mai usor, mai ales atunci cand ai invitati si trebuie sa aduci in zona de servit masa bunatatile pregatite pentru ei.

Dezavantajele bucatariei open space

Un mare dezavantaj al bucatariei deschise este faptul ca va permite mirosului de mancare sa patrunda usor in celelalte incaperi ale casei. Pentru a impiedica acest lucru iti recomandam sa iti achizitionezi o hota performanta si sa pozitionezi aragazul cat mai aproape de fereastra pentru a aeresi repede bucataria. Dar daca nu gatesti prea des si prefer sa mananci in oras, acest nu este un dezavantaj pentru tine.

Lipsa intimitatii este un alt dezavantaj al bucatariei open space, practic tot ce se intampla in bucatarie poate fi observat din sufragerie si invers, iar zgomotul va trece usurinta dintr-o incapere in alta.  De asemenea, va trebui sa tii mereu bucataria curata, fara vase in chiuveta sau alimente pe blat.

Un al minus al bucatariei deschise este reprezintat de amenajare. Sufrageria si livingul trebuie sa fie in armonie, lucru care iti poate pune creativitatea si simtul estetic la incercare.

Ce spun forumistii nostri despre acest subiect?

MarianSil, forumist incepator Misiunea Casa: Vreau sa imi cumpar un apartament in Bucuresti si am un buget de aprox/max. 36k EUR, se da urmatoarea varianta: doresc sa-l achizitionez in zona Berceni, o zona decenta si ieftina.

As opta pentru doua camere, am locuit inainte intr-un apartament situat intr-un bloc vechi (1970) super ok, tot cu 2 camere, semidecomandat, nu am avut vreodata vreo problema.

In cautarile mele pe site-uri de imobiliare, stupefiat observ cum apartamentele din blocuri noi nu au bucatarie separate. Am gasit 10-20 apartamente super misto, insa cu open space (bucatarie inclusa in sufragerie), nu as vrea asa ceva, sa nu pot gati in casa.

Sunt nou in ale cumparatului - e prima data cand cumpar un apartament, voi sunteti mai experimentati pe acest forum, de ce nu mai se construiesc bucatarii separate? Ce solutii am in cazul in care nu gasesc apartament cu bucatarie separata, se poate desparti/separa armonios vizibil si in acelasi timp sa nu patrunda mirosul in living? Ati intampinat astfel de situatii?

Stiu ca de la clasicul apartament pe stil vechi, unde bucataria traditionala e separata.. si cu hota faina, la un gratar mai condimentat sau peste afumat, mirosul ajunge imediat in sufragerie cand deschid usile camerelor! O parere, va rog?

VYS, Living Legend Misiunea Casa: Pentru ca e mai ieftin asa, pentru ca este cool pentru o parte din clienti si pentru alte multe motive eronate.

Sigur, il poti recompartimenta de exemplu din fata de executie sau poti face un perete mobil din lemn, sticla, PVC etc. Totul este ca aceasta compartimentare ulterioara sa nu duca la doua spatii atat de mici incat sa nu fie utilizabile.

Citeste intreaga conversatie aici

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sugestii de remodelare a unei bucatarii mici Sugestii de remodelare a unei bucatarii mici
8 ponturi pentru amenajarea bucatariei 8 ponturi pentru amenajarea bucatariei
Amenajarea bucatariei - o investitie serioasa Amenajarea bucatariei - o investitie serioasa
De ce sa alegi un blat de bucatarie din lemn masiv De ce sa alegi un blat de bucatarie din lemn masiv
Sfaturi si idei utile pentru amenajarea unei bucatarii moderne Sfaturi si idei utile pentru amenajarea unei bucatarii moderne
Prevenirea incendiilor in bucatarie Prevenirea incendiilor in bucatarie

Vezi mai multe articole