Bucuresteni cu piscina in apartament

31 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Locatarii din 1.600 de blocuri primesc facturi de cate 25 de metri cubi de apa, desi norma de consum e in medie de 5 mc/persoana/luna
 
Dupa ce le-a spus ca dusul de dimineata poate duce la refularea canalizarii, Apa Nova le trimite bucurestenilor de la bloc facturi demne de vile cu piscine. 1.600 de blocuri din Capitala primesc de cateva luni incoace facturi de cate 25 de metri cubi/persoana/luna, desi norma de consum recunoscuta de toata lumea este in medie de 5 mc/persoana/luna.
 
„Nu vom mai plati apa!”
 
Una dintre zecile de asociatii de proprietari din Capitala care s-au plans municipalitatii ca au platit facturi umflate catre Apa Nova se afla pe Calea Mosilor, la numarul 282. Oamenii din blocul 22C au ajuns sa plateasca, in ultimele patru luni, de aproape trei ori mai mult decat consumul mediu/ persoana lunar. „Adica Apa Nova vrea sa-mi spuna ca, in luna august, cand eu am fost la mare, am consumat 15 mc de apa? Poate ca am adus Marea Neagra acasa!”, face haz de necaz Iuliana Platarescu, proprietara si presedinte al Asociatiei de Proprietari Calea Mosilor bloc 22C. Supararea celor peste 60 de proprietari din imobilul de la numarul 282 este cu atat mai mare cu cat acestia au cheltuit zeci de milioane de lei pentru repararea tevilor si pentru achizitionarea contoarelor din reteaua telescopica. „In conditiile in care Apa Nova refuza sa ne raspunda reclamatiilor, am hotarat sa nu mai platim nici noi facturile lor umflate, cel putin pe urmatoarele trei luni”, a mai spus Iuliana Platarescu.
 
Conflict deschis
 
Situatia blocurilor cu retele telescopice mentine, de ani de zile, conflictul deschis intre Primaria Capitalei si concesionarul serviciilor de apa si canalizare, Apa Nova. O conducta traverseaza cateva blocuri la rand, in loc sa fie ingropata pe marginea drumului, iar blocurile alimentate de acea conducta nu beneficiaza de bransament si contor separat. 1.600 de blocuri in Bucuresti sunt alimentate de astfel de retele telescopice. Ele au fost omise, dintr-o eroare, din lista bunurilor pe care Apa Nova le-a primit de la primarie in concesiune, in 2000, iar acum sunt plasate in proprietatea locatarilor din acele blocuri.
 
Instanta le da dreptate locatarilor
 
In 2005, mai multe asociatii de locatari, carora li s-a adaugat si Primaria Capitalei, au dat in judecata Apa Nova, obligand-o sa recunoasca statutul public al retelelor telescopice, deoarece de ele beneficiaza mai multe cladiri si, in fond, aduc bani firmei Apa Nova.
Instanta le-a dat dreptate locatarilor, dar, deocamdata deciziile irevocabile ale tribunalului stau nelegalizate din cauza faptului ca la primarie nu s-a votat bugetul si... nu exista bani de timbru. Dupa ce se vor gasi banii de timbru, deciziile obtinute in instanta romaneasca vor ajuta municipalitatea sa castige procesul intentat Apa Nova la UNCITRt (un fel de tribunal international destinat litigiilor comerciale).
Pana atunci insa, cine are ghinionul sa stea intr-un bloc cu retea telescopica va plati apa rece de la robinet ca si cand ar avea piscina in apartament.
 
Facturile supraincarcate trebuie contestate
 
Primarul Adriean Videanu sustinea ieri ca scoaterea conductelor de sub blocuri si bransarea separata a fiecarei cladiri ar costa in jur de 40 de milioane de euro. Instanta va decide cine va face aceasta investitie: primaria sau Apa Nova. Pana atunci, Agentia municipala de Reglementare a Serviciilor de Apa si Canalizare (ARBAC) ii sfatuieste pe locatarii nedreptatiti de facturile astronomice ale Apa Nova sa nu plateasca. „Sa conteste facturile si sa plateasca prin virament bancar doar acele sume care considera ei ca reflecta consumul real de apa pe care l-au inregistrat”, indeamna Radu Dumitrescu, director in cadrul ARBAC.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asigurare obligatorie Asigurare obligatorie
Prima casa poate fi o vila langa Bucuresti - 09 Iunie 2009 Prima casa poate fi o vila langa Bucuresti - 09 Iunie 2009
Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine
Producatorii de energie termica solicita majorarea pretului gigacaloriei Producatorii de energie termica solicita majorarea pretului gigacaloriei
Udrea vrea 200 milioane euro de la Comisia Europeana pentru reabilitarea termica a locuintelor Udrea vrea 200 milioane euro de la Comisia Europeana pentru reabilitarea termica a locuintelor
«Aterizare» fortata. Preturile locuintelor au scazut cu peste 50% din martie 2008 pana in prezent - 18 Martie 2009 «Aterizare» fortata. Preturile locuintelor au scazut cu peste 50% din martie 2008 pana in prezent - 18 Martie 2009

Vezi mai multe articole