Bucurestiul prin ochii dezvoltatorilor rezidentiali

Bucurestiul prin ochii dezvoltatorilor rezidentiali

23 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum v-am obisnuit, continuam sa va tinem la curent cu evolutia pietei imobiliare din Bucuresti. Si cum altfel, putem sa ne dam seama ce se va intampla in viitor, decat afland care sunt planurile dezvoltatorilor din acest segment…
In urma unui studiu al pietei realizat de analistii companiei Regatta se estimeaza ca in urmatorii trei-cinci ani pe segmentul apartamentelor noi numarul total de unitati care vor fi livrate se va ridica la aproximativ 65,000. Desi vorbim despre o cifra considerabila, necesarul de locuinte nu va fi acoperit, raportul fiind estimat astazi la o locuinta pentru cinci cereri pe Bucuresti.
 
Un pas inainte este ca nu se va mai dezvolta doar nordul Capitalei, unde preturile au ajuns la un nivel mult prea mare pentru buzunarele majoritatii romanilor. Acesta este unul dintre argumentele care au dus la reorientarea investitorilor catre alte puncte cardinale.
Zona de nord dispune totusi inca de suprafete ample, ceea ce reprezinta un atu care permite dezvoltarea pe orizontala a imobilelor. Prin urmare, apartamentele puse la dispozitie in zona sunt caracterizate de spatii interioare generoase, iar blocurile sunt proiectate cu un numar cat mai redus de apartamente pe imobil, structura fiind in general nu foarte inalta (P+ 4 / P + 6). Atat locatia cat si conceptul acestor imobile se adreseaza in special oamenilor cu venituri peste medie si ridicate. Proiectele includ ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, de pana la 4,600 de unitati, cu concepte complexe precum Cosmopolis sau Proiectul Baneasa, care se intind pe zone vaste, dar si cladiri de mici dimensiuni, cu caracter intim, avand sub 50 de unitati.
 
Zona de nord a capitalei detine un procent de 38,10 % din totalul unitatilor care vor fi disponibile in urmatorii trei - cinci ani, ceea ce inseamna 24,750 de unitati.
Zonele de vest si est au o dezvoltare proportionala una fata de cealalta, fiind insa destinate cu precadere proiectelor middle class. Blocurile de apartamente demarate sau in faza de proiect au structuri inalte, cu P+10/ 16 etaje si spatii interioare mai reduse comparativ cu zona de nord. Zona de vest este binecunoscuta pentru cartierele Militari, Drumul Taberei, Prelungirea Ghencea, si Grozavesti. Dezvoltatorii au utilizat un procent maximal din spatiile disponibile pentru a realiza ansambluri rezidentiale de dimensiuni mari, care ofera intre 2,000 si 2,700 de unitati precum cele din Drumul Taberei, putin peste 1,000 in Militari sau Semanatoarea, dar si imobile cu un numar redus de unitati (intre 88 si 465) precum Champions Residence, vis-a-vis de Stadionul Ghencea. Totalul zonei cumuleaza 14,737 unitati, adica 22,68% din total ofertei pe Bucuresti.
 
In est, spun specialistii Regatta, cea mai dinamica zona este cartierul Titan, zona in care concurenta este foarte mare, punand la dispozitie oferte variate. Aici sunt localizate proiecte precum Citadella Titan cu 210 unitati/faza sau cladiri mai mici precum Gold Residence care ofera doar 54 de unitati. In acelasi timp se dezvolta zonele Dristor, Obor, Colentina, Pantelimon, impreuna oferind un total de 17,499 de unitati. Cifra reprezinta 26,93% din totalul de apartamente anuntate pe piata Aici merita amintite proiecte importante precum Neopeninsula, Rose Garden si Romfeld Plaza, proiecte reprezentative pentru sectorul 2.
 
Si in sudul capitalei, zona cunoscuta pana acum ca una cu o dezvoltare industriala, incep sa apara cartire rezidentiale, mai ales ca pretul terenurilor este ceva mai scazut. Proiectele demarate reprezinta deocamdata un procent de 6,38% prin cele 4,147 de unitati disponibile in zone precum Constantin Brancoveanu, Piata Sudului, Berceni, Tineretului sau Splaiul Unirii. Cel mai mare ansamblu rezidential din sud ofera in prezent 1,680 de unitati si este amplasat in zona Splaiul Unirii.
 
In ceea ce priveste centrul capitalei, procentul dezvoltarilor rezidentiale din zona este de doar 5,88% din total, si asta datorita lipsei terenurilor. Proiectele noi sunt localizate in zone precum Cotroceni, Stefan cel Mare, Parcul Carol, Unirii sau Gara de Nord. Numarul de unitati oferite per imobil nu depaseste 621 de unitati.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Habitat for Humanity Romania si ENGIE vor eficientiza energetic centrul HOSPICE Casa Sperantei din Brasov Habitat for Humanity Romania si ENGIE vor eficientiza energetic centrul HOSPICE Casa Sperantei din Brasov
Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri Viitorul middle-class: locuinte mici in turnuri
Dezvoltatorii vand locuinte "la gri" - 28 NOIEMBRIE 2008 Dezvoltatorii vand locuinte "la gri" - 28 NOIEMBRIE 2008
Noutati din lumea vopselelor premium. Liderul mondial PPG in Romania. Noutati din lumea vopselelor premium. Liderul mondial PPG in Romania.
Distribuitorii de gaze vor o noua majorare, de 10%, de la 1 octombrie Distribuitorii de gaze vor o noua majorare, de 10%, de la 1 octombrie
O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie O noua majorare de tarife Energia electrica se scumpeste de la 1 iulie

Vezi mai multe articole