on

Buiandrug - Ce este si care este rolul lui in constructii

16 martie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In constructiile cu zidarie exista anumite elemente care desi sunt considerate accesorii, au un rol foarte important in structura ansamblului peretilor cu deschideri, suprafete vitrate.

Buiandrugul este un element prezent in orice tip de constructie, fie ca este vorba despre o locuinta individuala sau o cladire cu o alta destinatie. Prin definitie, buiandrugul este un element de constructie utilizat in parte superioara a unui gol practicat in zidarie, in pereti (in cele mai multe cazuri in golurile usilor si ferestrelor) si are rolul de a sustine zona de zidarie aflata deasupra golului respectiv si functioneaza exact ca o grinda. Buiandrugul poate fi realizat din beton armat sau prefabricat din elemente ceramice cu beton armat.

Din punct de vedere termic, buiandrugul din betonarmat si cel prefabricate se comporta diferit. Un buiandrug prefabricat are o sectiune redusa si este realizat din beton de o calitate superioara. De cealalta parte, un buiandrug din beton armat realizat la fata locului va reprezenta o masa semnificativa de beton adaugata in campul zidariei, cu care uneori se exagereaza si acopera intreaga zona de deasupra buiandrugului cu beton, pana in centura etajului superior. De aici va rezulta o zona cu o rezistenta termica redusa, care va necesita o izolare termica exterioara suplimentara, iar in caz contrar va conduce la pierderi termice semnificative sau, in cazuri extreme, la condens si mucegai. Practic, se va comporta ca o grinda de beton.

Din punct de vedere al costurilor si manoperei, buiandrugul semifabricat este mult mai usor de utilizat si elimina timpii de cofrare si armare. In principiu, latimea zidariei va fi aceeasi cu latimea acoperita de buiandrug. In cazul buiandrugilor semifabricati se va utiliza un numar mai mare de buiandrugi pentru acoperirea latimii zidariei, unul, doi sau trei buiandrugi asezati unul langa celalalt.

Lungimea unui buiandrug semifabricat trebuie calculata in functie de deschiderea golului, la care adaugam o lungime de 25 cm pe fiecare parte a acestuia, pentru a avea o zona de sprijin pe zidarie. Fixarea lor se face cu ajutorul mortarului de zidarie si nu este permisa taierea, gaurirea sau utilizarea altor metode de incastrare in zidarie.

Cu ce situatii se confrunta forumistii nostri?

Sorinake, forumist Misiunea Casa: Este normal sa fie o distanta intre partea de caramida a zidului si buiandrug. Pot folosi mortar de zidarie pentru a umple golul?

Specialistul MC: Impanati cu pene din lemn de esenta tare zidaria de deasupra buiandrugului. Reparatia se poate face cu mortar.

Citeste conversatia aici.

Kristina_racoasa, forumist Misiunea Casa: Se pot monta buiandrugii pe cant? Vreau sa fac o deschidere de 2 metri intr-un perete si am luat 2 buiandrugi de 2,5 metri. Grosimea peretelui este de 17 cm, iar latimea buiandrugului este de 12 cm. Daca il pun pe lat, asa cum arata in pdf-ul de la vanzator, pot pune doar unul si mi se pare cam firav, mai ales ca grinzile de la tavan sunt perpendiculare pe acest perete.

VYS, forumist Misiunea Casa: Sub rezerva faptului ca nu stim exact ce si cum ai acolo, in afara celor scrise in mesajul tau, parerea mea este ca unul singur, asezat normal, este suficient.

Specialistul MC: Nu, este exclus sa ii montati pe cant, deoarece au fost calculati si realizati sa reziste montati pe lat. Este o deschidere destul de mare. Cel mai sigur este sa montati buiandrugii unul peste celalalt. Fixati buiandrugii intre ei cu un mortar de reparatii iar zidaria trebuie refacuta, daca nu aveti zidarie din caramida cu mortar, pana sub grinda traversala.

Citeste conversatia aici.

Daptzoanca, forumist Misiunea Casa: Vreau sa schimb usa de la intrare cu una de PVC. Cand am inceput sa "crestez" cu dalta pe spaletul vechi am observat ca pica multa tencuiala si in final am dat jos pana la caramida, unde am dat si de niste buiandrugi care stateau max. 10 cm pe tencuiala de pe spalet, nu pe caramida. Acum vreau sa refac spaletul inlocuind buiandrugii vechi. Am luat 3 buc. de buiandrugi din prefabricate, dar care banuiesc ca n-o sa reziste la greutatea peretelui de deasupra buiandrugilor existenti. Ma gandeam sa iau un un profi IPA "H" sau "I" sa-l pun in locul unuia din buiandrugii noi. Este o idee buna cu profilul, cum sa fac spaletul?

Specialistul MC: Din ce se vede in imagini acel buiandrug este prea scurt. Ar trebui sa inlocuiti buiandrugul fie cu 2 bucati de buiandrug prefabricat fie sa montati 2 bucati de grinda din lemn de esenta tare de 15/15 cm. Lungimea buiandrugilor trebuie sa fie de cel putin latimea usii + cate 15 cm pe ambele laterale. Daca puneti buiandrugi din lemn atunci puteti sa placati pe partea inferioara cu o fasie din OSB3 de 15 mm grosime fie cu scanduri.

Daptzoanca, forumist Misiunea Casa: Buiandrugii actuali, cei de lemn, vreau sa-i dau jos, in locul lor vor veni cei din prefabricate. Idee e ca pe cel din mijloc vreau sa-l inlocuiesc cu un profil metalic. Lungimea buiandrugilor noi este de 175 cm.

Specialistul MC: Lasati toti 3 buiandrugi si eventual intre ei puneti 1-2 profile metalice. Ca in imaginea de mai jos.

Citeste conversatia aici.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara
Renovarea unei case de la tara – Sfaturi pentru extinderea bucatariei de vara Renovarea unei case de la tara – Sfaturi pentru extinderea bucatariei de vara
Protejarea lemnului din exterior Protejarea lemnului din exterior
Misiunea Cartierului Tau Misiunea Cartierului Tau
Modul in care hidroforul iti aduce confortul in casa Modul in care hidroforul iti aduce confortul in casa
4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei 4 puncte cardinale - 4 sfaturi pentru pozitionarea casei

Vezi mai multe articole