on

Buiandrugii - Ce sunt si care este rolul lor in constructii

21 aprilie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In constructiile cu zidarie exista anumite elemente care pot fi considerate accesorii, dar foarte importante in structura ansamblului peretilor cu deschideri, suprafete vitrate. Acestea nu au fost inventate in acelasi timp cu cerintele actuale de proiectare, ci exista de cand lumea. Cladirile cu vechime, realizate din paianta, zidarie plina sau alte materiale specifice altor vremuri, contineau astfel de elemente cu rol structural si erau constituite din grinzi solide din lemn de esenta tare (fag, stejar). Odata cu avansul tehnologic, au aparut si variante prefabricate sau direct turnate la fata locului. Asadar, elementul despre care vom discuta in acest articol este buiandrugul.

Buiandrugul poate fi gasit in orice constructie, fie ca este vorba despre o casa sau o cladire cu o alta destinatie. Prin definitie, buiandrugul este un element de constructie utilizat in fiecare parte superioara a unui gol practicat in zidarie, in pereti (in cele mai multe cazuri in golurile usilor si ferestrelor) si are rolul de a sustine zona de zidarie aflata deasupra golului respectiv. Sunt realizate in doua variante, din beton armat sau prefabricate din elemente ceramice cu beton armat.

Din punct de vedere termic, cele doua elemente se comporta diferit, mai ales ca dimensional sunt la capete opuse. Un buiandrug prefabricat are o sectiune redusa si este realizat din beton de o calitate superioara. De cealalta parte, un buiandrug din beton armat realizat la fata locului va reprezenta o masa semnificativa de beton adaugata in campul zidariei, cu care uneori se exagereaza si acopera intreaga zona de deasupra buiandrugului cu beton, pana in centura etajului superior. De aici va rezulta o zona cu o rezistenta termica redusa, care va necesita o izolare termica exterioara suplimentara, iar în caz contrar va conduce la pierderi termice semnificative sau, in cazuri extreme, la condens si mucegai. Practic, se va comporta ca o grinda de beton.

Din punct de vedere al costurilor si manoperei, buiandrugul semifabricat este mult mai usor de utilizat si exclude timpii de cofrare si armare. In principiu, latimea zidariei va fi aceeasi cu latimea acoperita de buiandrug. In cazul buiandrugilor semifabricati se va utiliza un numar mai mare de buiandrugi pentru acoperirea latimii zidariei, unul, doi sau trei buiandrugi asezati unul langa celalalt.

Lungimea unui buiandrug semifabricat trebuie calculata in functie de deschiderea golului, la care adaugam o lungime de 25 cm pe fiecare parte a acestuia, pentru a avea o zona de sprijin pe zidarie. Fixarea lor se face cu ajutorul mortarului de zidarie si nu este permisa taierea, gaurirea sau utilizarea altor metode de incastrare in zidarie.

Nu de putine ori, din lipsa de experienta a constructorilor, vedem cladiri in ansamblurile rezidentiale care sunt realizate fara a tine cont de aceste reguli minime. Putem gasi cu usurinta exemple de buandrugi facuti din doua bare de otel-beton de 10-12 mm, care nu pot fi incluse decat la categoria „Glume”. Astfel de solutii nu sunt acceptabile, de aceea este recomandat ca masurile de remediere a situatiei sa fie luate pana la acoperirea suprafetelor respective. Solutia este simpla: se elimina barele improvizate, se decupeaza zona de incastrare si se monteaza un buiandrug prefabricat. Astfel, in numai 1-2 ore se poate realiza o lucrare durabila si corecta. Pretul este unul nesemnificativ, incomparabil mai mic decat costul pentru spargerea zidariei in scopul remedierii situatiei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Probleme des intalnite la hidrofor #1 – De ce nu porneste pompa Probleme des intalnite la hidrofor #1 – De ce nu porneste pompa
Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (I) Viata in extravilan: conditiile obligatorii pentru un trai confortabil (I)
Casa cu beci – avantaje si dezavantaje Casa cu beci – avantaje si dezavantaje
Webinar | Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate Webinar | Eficienta energetica a sistemelor de umbrire automatizate
Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament Tot ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa faci modificari in apartament
Procesul de constructie a casei Procesul de constructie a casei

Vezi mai multe articole