Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lume

Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lume

20 ianuarie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inca din cele mai vechi timpuri, omul si-a dorit sa atinga cerul, sa supuna natura si sa-si depaseasca propriile limite. Pentru ca nu a reusit sa obtina nemurirea, omul a cautat sa lase in urma sa constructii care sa sfideze legile fizicii si sa dainuiasca in istorie. Startul competitiei “cea mai inalta cladire din lume” a fost dat in antichitate de catre faraonii egipteni si piramidele lor. Lupta cu inaltimile a fost reluata in epoca moderna de turnul inginerului francez Gustave Eiffel, iar ultimul standard in materie de cladiri inalte a fost setat in Dubai, de catre Burj Khalifa.
 
Cea mai inalta cladire din lume are o inaltime de 829,84 m, 160 de etaje, a costat 1,5 miliarde de dolari americani iar construirea ei a durat aproape 6 ani. Uriasul de beton, otel si sticla a inghitit 330.000 m3 de ciment, 39.000 tone de otel, are 24.348 ferestre care insumeaza o suprafata de 120.000 m2.
 
Burj Khalifa este conceput ca element central al unui complex imobiliar care include 30.000 de apartamente, 9 hoteluri, 2 hectare de parcari, 19 turnuri rezidentiale, un mall si un lac artificial cu o suprafata de 12 hectare, costul intregului complex ridicandu-se la 20 miliarde dolari.
 
Turnal Khalifa nu este doar o bijuterie a ingineriei, ci si una arhitecturala. Skidmore, Owings and Merrill, celebra firma care a realizat proiectul si designul interior (a proiectat, printre altele, si celebrele turnuri Sears din Chicago), a gandit cea mai inalta cladire din lume ca pe un simbol al armoniei intre culturi si comunitati. Amprenta la sol a cladirii are forma a trei lobi, asemanatoare florii de Narcisa peruviana.  Sectiunea in plan a cladirii are forma literei Y si maximizeaza privelistea oferita de Golful Persic. Privita de sus sau de la baza, forma evoca cupolele gen “foaie de ceapa”, specifice arhitecturii islamice. Structura este dispusa pe 26 de niveluri elicoidale care se micsoreaza treptat, in spirala, pe masura ce turnul urca spre cer.
 
Interioarele sunt din sticla, otel inoxidabil si piatra neagra lustruita, pardoseli cu argint si travertin, pereti din stuc venetian, covoare lucrate manual. Peste 1 000 de piese de arta, realizate de proeminenti artisti din Orientul Mijlociu dar si international, impodobesc Burj Khalifa si bulevardul care-l inconjoara.
 
Proiectul include totodata si sisteme ecologice. De exemplu, o parte din apa folosita pentru irigarea gradinilor este obtina printr-un sistem de condensare si colectare a umiditatii din aer.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Manastirea Mihai Voda Manastirea Mihai Voda
Casa memoriala Tudor Arghezi Casa memoriala Tudor Arghezi
Cel mai mare pod din lume poate rezista unui atac cu bomba Cel mai mare pod din lume poate rezista unui atac cu bomba
Suprafete ondulate acoperite cu linoleum Suprafete ondulate acoperite cu linoleum
Despre stilul baroc Despre stilul baroc
Casele pasive - o investitie care aduce economii Casele pasive - o investitie care aduce economii

Vezi mai multe articole