on

Cadastru gratuit in toata tara, pana in 2023

11 ianuarie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Documentele care fac dovada pentru cadastru si intabulare sunt obligatorii pentru orice tip de tranzactie imobiliara. Prin Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), demarat la finele lui 2015, autoritatile intentioneaza ca, pana in 2023, sa cadastreze gratuit toate terenurile si cladirile din tara.

 

PNCCF a demarat la sfarsitul lui 2015 si urmeaza sa se incheie in anul 2023. Astfel, pana in 2023, autoritatile intentioneaza sa cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse in prezent in evidentele oficiale. Este important de stiut pentru toti cei care au sau cauta case de vanzare, terenuri sau alte tipuri de bunuri imobile.

 

STADIUL LUCRĂRILOR ÎN PROGRAMUL NAȚIONAL DE CADASTRU ȘI CARTE FUNCIARĂ, AICI

 

In ce consta PNCCF

 

Pe langa efectuarea de masuratori cadastrale, in cadrul programului national de cadastrare gratuita se desfasoara, potrivit Legii 7/1996 a cadastrului, si urmatoarele activitati:

 

-activitati de geodezie, cartografie, topografie si fotogrammetrie;

-activitati de informare si constientizare a publicului;

-dezvoltare si mentenanta a sistemelor informatice;

-conversia cartilor funciare si a documentatiilor cadastrale din format analogic in format digital;

-tehnica de calcul si de stocare;

-alte activitati ce decurg din derularea PNCCF.

 

Cum se desfasoara cadastrarea

 

Dupa cum reiese din datele publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in momentul de fata, activitatea de cadastrare gratuita din cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) se desfasoara in mii de localitati din toata tara. Prin PNCCF, autoritatile isi propun ca, pana in 2023, toate terenurile si cladirile din tara sa fie cadastrate gratuit.

 

Potrivit Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pana la sfarsitul lunii aprilie, au fost finalizate lucrarile de cadastrare in 108 dintre cele 3.181 de localitati vizate de cadastrari. De la inceputul acestui an au fost finalizate lucrari de inregistrare sistematica in zece localitati, cu o suprafata totala aferenta de 366.470,88 hectare.

 

In acelasi timp, ANCPI anunta ca, in prezent, sunt in derulare lucrari de inregistrare sistematica in 1.283 de localitati, ceea ce inseamna peste 40% din totalul localitatilor amintit anterior.

 

Pentru ca proprietarii imobilelor nu platesc nimic pentru cadastrare, PNCCF este finantat din veniturile proprii ale ANCPI si din fonduri externe nerambursabile.

 

Principalii beneficiari

 

In ceea ce priveste selectarea cu prioritate a anumitor localitati pentru inceperea lucrarilor de cadastrare gratuita, in Hotararea Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului national de cadastru si carte funciara 2015-2023 sunt indicate anumite criterii, dupa cum urmeaza:


-localitati ce fac obiectul dezvoltarii proiectelor de infrastructura prevazute in Master Planul General de Transport al Romaniei;

-localitati ce implementeaza ori sunt incluse in proiecte de dezvoltare a infrastructurii in cadrul altor programe;

-localitati in care sunt zone cu vulnerabilitati sociale particulare privind accesul informal la proprietate (sunt avute in vedere zonele cu comunitati rome si zonele defavorizate).

 

Aproape 44% dintre imobilele din Romania au fost cadastrate pana in prezent. De fapt, este vorba despre peste 17,5 milioane de imobile dintr-un total estimat de 40 de milioane.

 

De ce acte este nevoie de cadastru si intabulare

 

Actele principale de proprietate ale oricarui imobil sunt: actul de dobandire al imobilului, cadastru, inscrierea in Cartea Funciara. Cadastru inseamna un plan tehnic obligatoriu de identificare a suprafetei unui imobil. Se realizeaza de catre un inginer autorizat de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. In documentatia cadastrala sunt reprezentate, prin masuratori exacte si topometrice, limitele de proprietate ale terenului sau imobilului, vecinatatile si adresa de reperare.

 

Pentru a putea obtine documentele de cadastru si intabulare complete pentru case de vanzare sau alte tipuri de imobile, trebuie sa depui urmatoarele documente:

- Acte in copii legalizate;

- Contract de vanzare cumparare;

- Contract de schimb / donatie;

- Contract de partaj;

- Titlu de proprietate;

- Ordinul prefectului;

- Certificat de mostenitor;

- Certificat de casatorie;

- Certificat de deces;

- Sentinta civila definitiva si irevocabila;

- Sentinta de divort;

- Adeverinta numar postal (unde este cazul);

- Documente in original;

- Certificat fiscal de la Administratia financiara pentru Cadastru si Intabulare;

Extras de plan parcelar semnat si stampilat de primarie (imobile extravilan);

- Documente in copii simple;

- Carte de identitate / Buletin de identitate proprietari;

- Schita imobilului;

- Raport tehnic de expertiza (dupa caz).

 

STADIUL LUCRĂRILOR ÎN PROGRAMUL NAȚIONAL DE CADASTRU ȘI CARTE FUNCIARĂ, AICI

 

Sursa: MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI

Adauga un comentariu


3 Comentarii

calin diaconu

30 martie, 22:11

Bună ziua, vă sfătuiesc să verificati la Primaria de care apartineti. Se pare ca anul trecut au fost facute lucrari in zona Dumneavoastra, puteti citi mai multe aici:

www.ziarpiatraneamt.ro/incep-lucrarile-de-cadastru-gratuite-pentru-cetateni-in-12-comune-din-neamt

Constantin Adrian Florea

01 martie, 22:51

Buna!
Sunt mostenitorul unui lot de teren-livada 3600m2 la iesirea din orasul Targu Neamt spre Timisesti. Cum pot beneficia de cadastru gratuit pentru acel teren? Sau poate este facut dar nu stiu nimic. Va rog sa ma ajutati.
Ce documente sunt necesare si unde trebuie depuse?
Multumesc!

HADI IOAN

19 ianuarie, 16:02

Acum ca s-au terminat Sarbatorile,se apuca cineva si de lucru asa mai serios sau asa cum s-au dus batranii nostri ne vom duce si noi si nu se va finaliza cu cadastrarea terenurilor extravilane.In comuna Satulung -Maramures ,spun cei de la primarie ca ar fi trebuit sa inceapa faza a doua in luna septermbrie 2022.Oare care-i adevarul?

Alte articole

Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017 Afla daca te incadrezi pentru ajutor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016-2017
Viata la bloc – Ministerul Sanatatii face ordine in parcare si la ghena de gunoi Viata la bloc – Ministerul Sanatatii face ordine in parcare si la ghena de gunoi
Dreptul de proprietate Dreptul de proprietate
Tot ce trebuie sa stii despre fondul de rulment Tot ce trebuie sa stii despre fondul de rulment
Ajutorul pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2015-2016 Ajutorul pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2015-2016
Amenzi pentru neasigurarea locuintei Amenzi pentru neasigurarea locuintei

Vezi mai multe articole