Cadastrul se face si in regim de urgenta

19 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Tarifele pentru documentatia de cadastru si intabulare s-au modificat. In plus, actele se vor putea elibera in regim de urgenta. Cat trebuie sa platiti pentru aceste servicii, ne-a spus Mihai Busuioc, directorul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
 
Unele tarife s-au majorat, altele au scazut, iar anumite categorii de servicii sunt, mai nou, gratuite. De exemplu, prima inscriere in cartea funciara a terenurilor agricole situate in extravilanul localitatilor, dobandite prin titluri de proprietate; eliberarea unui extras de carte funciara pentru informare, care atesta modalitatea de efectuare a inscrierii si furnizarea informatiilor necesare intocmirii documentatiei cadastrale. Pe de alta parte, pentru a usura derularea procedurii la vanzarea unui imobil s-a introdus si varianta eliberarii documentelor necesare in regim de urgenta.
 
Dosarele, rezolvate mai repede
 
Pentru regimul de urgenta solicitantul va plati, pe langa tariful pentru furnizarea serviciilor la termen, o taxa suplimentara. Cuantumul acesteia este de patru ori valoarea tarifului normal, dar nu mai mult de 5.000 de lei, iar perioada de rezolvare a dosarelor va fi de trei ori mai scurta decat cea normala.
 
Solicitantul trebuie sa plateasca taxele inaintea inregistrarii cererilor pentru furnizarea serviciilor solicitate. In situatia in care cererea este respinsa, banii nu se restituie.
 
Noile tarife percepute pentru intocmirea actelor
 
-Prima inregistrare a imobilelor in cadastru si cartea funciara - 120 lei
-Inscriere constructiei - corp constructie - 50 lei + 0,05% din valoarea de impozitare
-Dezmembrarea terenurilor supuse exproprierii - 10 lei
-Comasare (extravilan) - imobil rezultat - 120 lei
-Comasare (intravilan) - 120 lei
-Schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor - 50 lei
Actualizare informatii cadastrale - 50 lei
-Inscriere condominiu - 100 lei
-Intabulare drept de ipoteca sau privilegiu - 100 lei + 0,1% din valoarea creantei garantate
-Infiintare carte funciara - imobil - 60 lei
-Alte transcrieri, inscrieri sau notari, inclusiv radierea - 50 lei
-Consultarea cartii funciare - 5 lei pentru fiecare exemplar in parte
-Eliberarea extrasului de carte funciara pentru informare - 20 lei  
-Eliberarea certificatelor de sarcini - 100 lei
-Eliberarea extrasului de carte funciara pentru autentificare - 40 lei.
 
Ce cred cititorii Libertatii despre masura luata recent de Agentia de Cadastru
 
 
 
Voica Niculescu, 62 ani, pensionara: “Chiar daca acum exista posibilitatea ca actele sa se faca mult mai repede, mi se pare totusi ca taxa pe care trebuie sa o platim pentru aceasta este prea mare”.
 
Tudor Ciurea, 58 de ani, functionar: “Faptul ca s-a introdus si acest regim de urgenta mi se pare un lucru bun. Nu se mai incurajeaza coruptia, nu mai esti nevoit sa apelezi la intermediari, ci te duci tu direct sa faci actele”.
 
Ecaterina Toma, 52 de ani, asistenta medicala: “Cred ca ideea cu aceasta taxa este foarte buna, astfel nu mai este nevoie ca proprietarii care vand o casa sa apeleze pentru cadastru si intabulare la agentiile imobiliare”.
 
Banii trebuie platiti Agentiei de Cadastru inainte de a depune cererea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romanii isi renoveaza singuri casele cu ajutorul informatiilor de pe internet Romanii isi renoveaza singuri casele cu ajutorul informatiilor de pe internet
Vilele vechi isi pot dubla valoarea dupa renovare Vilele vechi isi pot dubla valoarea dupa renovare
Ariston România și Crucea Roșie Română au facilitat accesul la apă caldă pentru 240,199 de beneficiari în cele patru ediții ale campaniei Comfort Challenge Ariston România și Crucea Roșie Română au facilitat accesul la apă caldă pentru 240,199 de beneficiari în cele patru ediții ale campaniei Comfort Challenge
Piata imobiliara ignora riscul seismic Piata imobiliara ignora riscul seismic
Caldura de proba, in Bucuresti Caldura de proba, in Bucuresti
Ultima zi pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. Ce risti daca nu inchei polita? Ultima zi pentru asigurarea obligatorie a locuintelor. Ce risti daca nu inchei polita?

Vezi mai multe articole