on

Caderea plantutelor dupa repicare

20 februarie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand iti cultivi singur fructele si legumele te poti confrunta cu o serie de provocari care te pot pune in mare dificultate, mai ales daca nu ai foarte multa experienta in acest domeniu. O provocare cu care se confrunta si fermierii cu experienta este reprezentata de caderea plantutelor dupa repicare -  o boala produsa de mai multe specii, apartinand genurilor Phytium spp. si Phytophtora spp. (cu exceptia Phytophtora infestans).

 

Caderea plantutelor dupa repicare este un fenomen destul de frecvent in activitatea de producere a rasadurilor de legume si este adesea intalnit la specii importante de legume, precum: tomate, castraveti, vinete, varza si ardei.

 

Cauze si Conditiile care contribuie la aparitia bolii

 

Caderea plantulelor dupa repicare este cauzata, in cele mai multe cazuri, de o ciuperca ce apartine genurilor Phytium spp. si Phytophtora spp. (cu exceptia Phytophtora infestans). Aceste genuri au in comun mai multe aspecte, precum: simptomele pe care le provoaca plantelor, modul in care actioneaza, conditiile de mediu favorabile aparitiei bolii dar si metodele de prevenire si combatere a acestor grupuri de agenti patogeni.

 

Transmiterea acestei ciuperci, de la un an la altul, se face prin sporii de rezistenta la sol. Caderea plantutelor este o caracteristica a rasadnitelor neprofesionale care nu permit controlarea nivelului de umiditate si temperatura substratului/aerului. Pentru a evita pe cat posibil caderea plantelor dupa repicare iti recomandam sa folosesti tavite alveolare profesionale, alaturi de un substrat de turba de calitate. Despre acest subiect am povestit mai pe larg in articolul: Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat.

 

 

 

Conditiile care contribuie la aparitia bolii sunt reprezentate de:

  • Temperatura si umiditatea ridicata a substratului

O alta conditie favorabila care poare contribui la aparitia bolii este strans legata de mediul in care planta se dezvolta. Spre examplu, daca umiditatea substratului este de peste 90% si temperatura este de peste 20 – 30 grade Celsius, plantele se pot confrunta cu aceasta ciuperca.

  • Absenta luminii si insuficienta ventilarii

Plantele au nevoie de suficienta lumina si o ventilare corespunzatoare pentru a se dezvolta in mod armonios. Specialistii Marcoser recomanda utilizarea foliilor profesionale, aditivate, care sa asigure lumina optima pentru dezvoltarea plantelor. Mai multe informatii despre acest subiect poti gasi in articolul: 4 motive pentru care sa utilizezi folia profesionala pentru invelirea solarului.

  • pH-ul acid influenteaza aparitia ciupercii

Foloseste un substrat de calitate al carui pH sa fie cuprins intre 5.5 si 6.5.

 

De asemenea, este important sa mentionam faptul ca anumiti factori pot creste considerabil severitatea atacului.

  • Densitatea mare la semanare poate creste considerabil severitatea atacului si poate cauza pierderi mari;
  • Excesul de azot contribuie si el cresterea severitatii atacurilor Phytophthora spp;
  • Irigarea in exces, urmata de compactarea substratului, este o alta cauza care conduce la cresterea incidentei infectiilor cu agenti patogeni din complexul caderii plantutelor.

 

Simptomele bolii

 

Atunci cand plantele sunt afectate se vor observa leziuni maro, umede, la nivelul radacinilor. Aceste leziuni vor avansa spre baza tulpinii, provocand astfel caderea plantei. Mai pot fi observate si alte simptome la baza tulpinii, unde tesutul poate deveni mai moale si umed pe o portiune de cativa centimetri, dand impresia ca tulpina a fost ciupita. In scurt timp, tulpina va capata un aspect maroniu in zona afectata.

 

De asemenea, este important sa stii ca in foarte scurt timp de la aparitia primelor simptome, plantuta va cadea.

 

 

 

Preventia si controlul caderii plantutelor

 

Specialistii Marcoser recomanda ca plantele sa aiba parte de o ingrijire constanta, inca de la semanare. Iata ce trebuie sa ai in vedere:

  • Foloseste doar seminte de calitate.
  • Foloseste un substrat profesional pe baza de turba.
  • Foloseste tavi alveolare profesionale.
  • Daca adaugi si pamant in substratul de turba, daca folosesti doar pamant sau faca folosesti un substrat neprofesional este obligatoriu sa tratezi substratul cu un fungicid anti-oomicete. Cele mai bune rezultate se vor obtine atunci cand se foloseste combinatia de propamocarb si fosetil de aluminiu. Recomandarea specialistilor Marcoser este sa folosesti un substrat pe baza de turba, acesta este steril si liber de boli si nu mai trebuie aplicat tratamentul inainte.
  • Nu iriga excesiv si evita compactarea substratului.
  • Decompactarea periodica a substratului este esentiala in dezvoltarea armonioasa a plantutelor.
  • Evita fertilizarea in exces cu azot.
  • Evita sa semeni plantutele mult prea aproape una de alta – in acest mod vei evita imbolnavirea in masa.
  • Daca ai observat simptome ale complexului de boli, indeparteaza cat mai repede plantutele afectate, impreuna cu cele din jur si aplica un tratament chimic.
  • Ventileaza si aeriseste corespunzator rasadnita pentru a evita acumularea de umezeala in atmosfera si implicit prezenta apei pe tulpina sau frunzulitele plantutelor.

 

 

Metode de combatere

 

In cazul in care doresti sa previi aparitia bolii sau daca ai observat deja primele simptome ale acesteia, iti recomandam sa aplici radicular tratamente cu unul din urmatoarele produse:

  • Beltanol - este un fungicid bactericid sistemic pentru combaterea bolilor ce vizeaza sistemul radicular. El poate fi folosit la rasadurile de tomate, ardei, vinete, castraveti, pepene galben, pepene verde, dovlecel. Beltanol se aplica la 10 zile dupa repicare si aduce o serie importanta de beneficii plantelor, precum:

 - Ofera protectie de lunga durata;

- Controleaza infestarile produse de ciuperci si bacterii care afecteaza radacinile si tesuturile conductoare;

- Prezinta o eficacitate ridicata impotriva bacteriozei legumelor.

 

  • Proplant - un fungicid care actioneaza multiside sub actiunea propamocarbului;
  • Previcur Energy - fungicid sistemic ce combate boli de sol dar si foliare la culturile de legume;
  • Merpan- fungicid de contact ce contine captan 80%, are actiune preventiva si curativa;
  • Folpan - fungicid de contact cu actiune multisite, preventiva si de contact.

 

 

Ai nevoie de mai multe informatii? Te invitam sa urmaresti filmuletul de mai jos.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fertilizarea rasadurilor de legume Fertilizarea rasadurilor de legume
Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla Gazonul - cultivare rapida, intretinere simpla
Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități Află unde găsești cărți de grădinărit și care sunt beneficiile acestei activități
Trandafirul muntilor in casa ta Trandafirul muntilor in casa ta
Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora Ranforsarea suprafetei gazonate – Cum sa te bucuri de spatiul verde fara a-l deteriora
Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine

Vezi mai multe articole