on

Calcul acoperis – Cum calculez corect necesarul de tigla metalica

18 aprilie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca acoperisul este doar o mica parte din ceea ce inseamna constructia unei cladiri, importanta lui este majora atat in ceea ce inseamna protectia acesteia impotriva factorilor de mediu, siguranta si confortul beneficiarilor si nu in ultimul rand estetica ei.

Acoperisurile pot fi de mai multe tipuri, dupa forma lor:

 

  • Acoperisuri cu o singura apa;
  • Acoperisuri cu doua ape;
  • Acoperisuri cu trei sau patru ape;
  • Acoperisuri cu doua ape si lucarna;
  • Acoperisuri in L sau U

 

Avantajul acoperisurilor simple (precum cele cu o singura apa sau cu doua ape) este faptul ca necesita mai putine accesorii si se face mai putina risipa de material. Asa ca trebuie sa iei in calcul si acest detaliu in momentul proiectarii casei tale.

 

In ceea ce priveste calculul necesarului de materiale pentru acoperis se pot folosi 2 metode:

– metoda matematical

- metoda clasica (masuratorile la fata locului).

 

Prin metoda matematica  putem afla necesarul de tigla metalica imaginandu-ne acoperisul ca pe un triunghi si folosind teorema lui Pitagora. Pentru asta trebuie sa avem schitele acoperisului pe care le avem atasate cu proiectul casei.

 

In cazul in care nu ai o schita de proiect, iti recomandam sa masori lungimea si latimea fiecarei pante.

  1. Pentru un acoperis cu o singura panta (o singura apa) calculul este simplu, si anume:

 

 

Daca L= 10 m2 si l= 5 m2, atunci suprafata totala a acoperisului este 50 m2 (L x l).

 

  1. Pentru un acoperis cu doua pante (doua ape) calculul este urmatorul:

 

Presupunem ca L= 10 m2, l= 5 m2

Panta 1 = L x l, adica 10 x 5 = 50 m2

Panta 2 = L x l, adica 10 x 5 = 50 m2

Suprafata totala = Panta 1 + Panta 2, adica 50 m2 + 50 m2 = 100 m2

 

Transpunerea suprafetei acoperisului in numar de panouri de tabla metalica este de asemenea foarte importanta.

 

Pentru calculul panourilor de tigla metalica se va tine cont de latimea de acoperire a tiglei metalice folosita la constructie si de lungimea fiecarui modul (pas) de tigla X numarul de module.

 

Acestea se vor raporta la cotele “L” si ‘’l’’ ale acoperisului.

 

Astfel, daca un panou de tigla are latimea 1120 mm, vom imparti aceasta dimensiune la Lungimea de streasina (ex. 10 000 mm lungime streasina ÷ 1120 mm = numar panouri pe lungime). Pentru cota “l” vom calcula multiplu de module de tigla astfel, daca lucram cu un panou de tigla cu module de 350 mm, vom imparti cota “l” la 350 mm.

 

De regula, lungimea standard a elementelor de tinichigerie (accesorii metalice pentru inchideri) este de 2000 mm, dar se va tine cont de o suprapunere a elementelor de 50 mm. Astfel, lungimea de lucru se va imparti la 1950 mm si aflam numarul elementelor necesare pentru inchiderea zonei care ne intereseaza.

 

Daca acoperisul tau are o forma mai complexa, trebuie sa stii ca pentru determinarea necesarului de materiale cel mai important lucru nu este neaparat aflarea suprafetei in metri patrati (aceasta este mai degraba o unitate valorica pentru vanzare) cat, mai ales, aflarea lungimilor si latimilor de lucru. Astfel, trebuie sa masuram, determinam, calculam liniile acoperisului si sa raportam la acestea geometria dimensionala (L utila X l utila) a panourilor de invelitoare.

 

Parazapezile sunt accesorii deosebit de importante in pastrarea rezistentei unui acoperis. 

 

De regula, dispunerea, numarul si pozitionarea sistemului de parazapada trebuie stabilite in urma unui proces de proiectare foarte minutios care va tine cont de: dispunerea pe harta caderilor de zapada a proiectului, panta acoperisului, zonele adiacente acoperisului si dimensionarea structurii constructive a acoperisului.

 

 In ceea ce priveste jgheaburile si burlanele pornim de la algoritmul conform caruia la fiecare 10 m lungime de streasina se va monta un punct de colectare; ca volum de apa colectata, un sistem de jgheaburi cu diametrul de 125 mm poate colecta apa (intrunind conditia de mai sus) de pe o suprafata de aproximativ 80 mp.

 

Mai multe detalii privind forma, culoarea, dimensiunile si alte caracteristici tehnice ale tiglelor metalice Wetterbest, dar si ale accesoriilor necesare pentru un acoperis durabil regasiti accesand linkul:https://www.wetterbest.ro/tigla-metalica-wetterbest/

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla Acoperisul Casei – Totul despre Invelitorile din Tabla
Sub acoperisul viitorului - De la tigla la acoperisul solar Sub acoperisul viitorului - De la tigla la acoperisul solar
Greseli in montarea unui acoperis metalic Greseli in montarea unui acoperis metalic
INVELITORI: Sindrile din lemn INVELITORI: Sindrile din lemn
Ghid practic de montaj al sistemului de jgheaburi și burlane Ghid practic de montaj al sistemului de jgheaburi și burlane
Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor Cum evitam stricaciunile provocate de ploi acoperisurilor

Vezi mai multe articole