Caldura prin puterea soarelui si a vantului

03 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Caldura prin puterea soarelui si a vantului
 
Va atrage ideea de a inlocui sistemele de incalzire clasice cu cele moderne, care folosesc energia soarelui sau a vantului? Libertatea va spune cat costa acestea si cum se monteaza.
 
Daca vreti sa va instalati panouri solare, trebuie sa stiti ca acestea pot fi plane (simple, eficiente in special vara) sau cu tuburi vidate (mai performante, dar si mai scumpe). Un panou plan costa in jur de 400 de euro, unul cu tuburi vidate este circa 600 de euro, iar un sistem de 200 de litri cu tuburi vidate, 1.350 de euro. De la firmele specializate pot fi cumparate si pachete care includ toate componentele, cum ar fi: trei panouri solare si boiler - 2.794 de euro, doua panouri si boiler - 2.632 de euro sau opt panouri si boiler - 8.060 de euro.
 
In cazul in care aveti nevoie de doar unul-doua panouri, pentru incalzirea apei, puteti face si singuri ins­talarea, urmand instructiunile de montaj. Daca insa vreti mai multe panouri, care vor servi atat pentru incalzirea apei, cat si pentru cea a locuintei, trebuie sa apelati la serviciile unui instalator specializat.
 
In ceea ce priveste energia eoliana, turbinele se pot instala numai in zone unde viteza vantului depa­seste 4 metri pe secunda, la cel putin 8-10 metri inaltime. "Pentru consumul casnic, la o casa de 150 mp care are o localizare buna din punct de vedere al puterii vantului, e nevoie de o instalatie de 7-20 kw. Aceasta poate costa in jur de 15-20.000 de euro si poate ajunge la 30.000 de euro", ne-a declarat Augustin Ofiteru, director la Mangus SRL.
 
Utile, in paralel cu sistemul clasic de incalzire
 
Pe timpul iernii, aceste sisteme alternative de incalzire nu pot acoperi tot necesarul de apa calda si caldura din locuinta. Totusi, ele sunt foarte utile in paralel cu sistemul clasic de incalzire, ajungandu-se astfel la o scadere considerabila a facturii la caldura si apa calda.
 
Statul acopera 90% din investitie
 
Daca va ganditi ca efortul de a achizitiona sisteme alternative pentru incalzire e foarte mare, trebuie sa stiti ca statul va poate acoperi 90% din investitie, in cazul in care suma nu depaseste 25.000 de lei. Daca sunteti interesati, trebuie sa va inscrieti, incepand din data de 5 ianuarie 2009, la una din firmele care urmeaza sa fie validate pentru program (lista va fi facuta publica dupa data de 20 decembrie). "Vom merge pe principiul primul venit, primul servit. Estimam ca, in prima etapa, respectiv pana in decembrie, vom putea onora aproximativ 20.000 de cereri", a declarat Attila Korodi, ministrul mediului. Potrivit acestuia, montarea echipamentului aduce cu sine o reducere din pretul platit pentru incalzirea casei cu pana la 30%.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Peste 45% din cei care vor sa-si cumpere un apartament nu isi permit un credit - 21 Februarie 2009 Peste 45% din cei care vor sa-si cumpere un apartament nu isi permit un credit - 21 Februarie 2009
La Praktiker, cumparatorii beneficiaza de servicii complete de finantare prin creditul Cetelem La Praktiker, cumparatorii beneficiaza de servicii complete de finantare prin creditul Cetelem
Decalajul preturilor la case Decalajul preturilor la case
Locuintele din Bucuresti se ieftinesc, cele din Cluj-Napoca se scumpesc - 30 august 2010 Locuintele din Bucuresti se ieftinesc, cele din Cluj-Napoca se scumpesc - 30 august 2010
Case controlate prin computer Case controlate prin computer
OLX Group lanseaza Tradus.com, o platforma globala de vanzare-cumparare utilaje grele OLX Group lanseaza Tradus.com, o platforma globala de vanzare-cumparare utilaje grele

Vezi mai multe articole