on

Calorifere din fonta, otel sau aluminiu?

29 noiembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna a inceput sa isi ceara drepturile, frigul si-a facut simtita prezenta, au cazut si primii fulgi de nea si majoritatea dintre noi au pornit de mult caldura. Schimbarea caloriferelor nu mai este o solutie viabila pentru cei care locuiesc la bloc si beneficiaza de sistemul de incalzire comun, dar cei care au un sistem de incalzire individual pot oricand sa inlocuiasca radiatoarele. Indiferent de situatia in care te afli, informatiile din articolul de astazi vor fi mai mult decat decat bine venite.

In ultimul timp, foarte multi proprietari au ales sa renunte la caloriferele din fonta si au optat pentru calorifere din otel sau aluminiu. Motivele pentru care acestia au renuntat la caloriferele din fonta sunt multe, principalele fiind: randament scazut cauzat de o folosinta indelungata a acestora, aspectul rudimentar si faptul ca acest tip de calorifere ocupa foarte mult spatiu.

Si astfel, locul lor este luat de calorifere din otel sau aluminiu, in functie de posibilitatile proprietarilor, iar schimbarea in ceea ce priveste randamentul se simte. Uneori in bine, alteori in rau. Din acest motiv, astazi, vom discuta atat despre avantajele, cat si despre dezavantajele caloriferelor din fonta, otel si aluminiu.

Caloriferele din fonta

Avantaje

Caloriferele din fonta sunt foarte eficiente din punct de vedere termic, acestea degaja o cantitate mare de caldura si raman fierbinti o buna perioada dupa oprirea centralei termice. Ele au o durata foarte mare de viata, un calorifer din fonta poate rezista si mai bine de 30 de ani, fara sa necesite reparatii costisitoare. Sunt foarte eficiente la socuri, lovituri, zgarieturi si sunt recomandate atat pentru sistemele de incalzire centralizate, cat si pentru centralele termice.

Dezavantaje

Unul din cele mai mari dezavantaje a unui radiator din fonta este greutatea. Caloriferele din fonta, pe langa aspectul rudimentar, sunt foarte grele, iar manevrarea lor se realizeaza cu dificultate. Un calorifer din fonta, in unele cazuri, poate cantari si peste 100 kg. Acesta consuma mai mult agent termic, decat un calorifer din otel sau din aluminiu, se incalzeste mai greu si pretul este unul mai ridicat.

Caloriferele din otel

Avantaje

Caloriferele din otel sunt cele mai cautate, acest fapt se datoreze pretului accesibil. Radiatoarele din otel sunt compatibile cu centralele termice, sunt usor de manevrat si de montat. Sunt foarte rezistente la temperaturile ridicate si, spre deosebire de caloriferele din fonta, se incalzesc foarte repede.

Dezavantaje

Daca speranta de viata a unui calorifer din fonta poate depasi 30 de ani, caloriferele din otel nu vor rezista mai mult de 10 ani, durata lor de viata fiind de 5 – 10 ani. De asemenea, printre dezavantaje se numara si faptul ca acestea necesita si intretinere, respectiv tratarea apei din instalatii.

Caloriferele din aluminiu

Avantaje

Caloriferele din aluminiu sunt considerate de catre majoritatea meseriasilor cea mai potrivita solutie pentru incalzirea unei locuinte. Acest fapt se datoreaza duratei de viata, ele pot functiona in conditii normale 10 – 20 de ani, dar si a consumului redus de agent termic – acest lucru le face foarte eficiente. Spre deosebire de caloriferele din otel care trebuie vopsite mai des, caloriferele din aluminiu isi pastreaza aspectul initial un timp mai indelungat, datorita faptului ca sunt vopsite in camp electrostatic. Pretul unui calorifer din aluminiu nu este unul foarte ridicat, in magazine vei gasi o multime de modele in diferite culori si dimensiuni, la preturi pentru toate buzunarele.

Dezavantaje

Caloriferele din aluminiu se pot coroda in urma reactiilor electrochimice, in special daca instalatia este compusa din cupru. Sunt foarte fragile, nu sunt rezistente la socuri mecanice, lovituri sau zgarieturi, nu retin caldura pentru prea mult timp si necesita sa fie aerisite foarte des.

Pentru alte sfaturi sau recomandari, nu uita sa vizitezi si topicul dedicat acestui subiect de pe forumul nostru, aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele folosirii unei pompe de recirculare a apei calde menajere cu termostat Avantajele folosirii unei pompe de recirculare a apei calde menajere cu termostat
Solutii de incalzire si ventilatie rezidentiala care pot reduce costurile Solutii de incalzire si ventilatie rezidentiala care pot reduce costurile
Afla cum te poti bucura de atmosfera unui semineu premium, indiferent de buget! Afla cum te poti bucura de atmosfera unui semineu premium, indiferent de buget!
Termosemineul - centrala termica din living Termosemineul - centrala termica din living
Repartitoarele de caldura – pro si contra Repartitoarele de caldura – pro si contra
Termosemineele pe peleti, incalzire ecologica si economica Termosemineele pe peleti, incalzire ecologica si economica

Vezi mai multe articole