Cand poate fi dat afara din casa un chirias

29 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuitul cu chirie este cateodata riscant, atat pentru proprietar cat si pentru chirias. In orice moment te poti trezi in strada daca proprietarului pur si simplu decide ca nu mai vrea chiriasi. Si, la fel de bine, proprietarul risca sa ramana cu buza umflata daca ai sai chiriasi pleaca neanuntati, lasand in urma un apartament devastat si facturi de milioane de lei neplatite. Pentru a evita neplacutele situatii, de ambele parti, trebuie sa aveti un contract de inchiriere, cu reguli clare.
 
Legea locuintei nr. 114 din 1996 prevede ca proprietarul are dreptul sa-si evacueze locuinta in cazul in care chiriasul nu si-a platit chiria cel putin trei luni consecutiv, daca a pricinuit stricaciuni locuintei, instalatiei sau chiar cladirii, precum si daca deranjeaza, prin comportamentul sau, ceilalti locatari din imobil.
 
De asemenea, chiriasul are obligatia legala sa pastreze curatenia in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna, sa intretina, sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si instalatii daca s-au defectat prin folosirea lor necorespunzatoare.
 
Evacuarea se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile. “Chiriasul trebuie sa stie ca numai contractul il poate feri de riscul de a fi dat afara inainte de termenul prevazut. Nici proprietarul nu este tocmai privilegiat, fiind in pericol de a nu mai putea scapa de cei pe care i-a primit in casa. Cu sau fara contract, el nu ar avea cum sa dea chiriasul afara decat prin instanta, in urma unui proces de evacuare. Altfel, nici politia nu are dreptul sa intervina”, explica Robert Dobrescu, director general al agentiei imobiliare Nobila Casa Rasariteana.
 
Obligatiile proprietarului
 
Proprietarul are si el o serie de obligatii, potrivit legii. Faptul ca pe majoritatea nu le respecta, iar chiriasul accepta, in schimbul unui pret mai mic la chirie, nu este o noutate pentru nimeni. Totusi, legea ii cere:
 
- sa predea chiriasului locuinta in stare normala de folosinta
 
- sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei
 
- sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, spatiile comune din interior, instalatiile si elementele de constructie exterioare.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Doar 4,3% din locuinte sunt asigurate Doar 4,3% din locuinte sunt asigurate
MOBILA EXPO a expus tendintele unei industrii care se reinventeaza de la an la an MOBILA EXPO a expus tendintele unei industrii care se reinventeaza de la an la an
The Smart Home Summit Evenimentul Anului, dedicat Caselor si Cladirilor inteligente The Smart Home Summit Evenimentul Anului, dedicat Caselor si Cladirilor inteligente
Ce poti vizita in acest weekend la Romexpo? Ce poti vizita in acest weekend la Romexpo?
Uponor aniverseaza 100 de ani Uponor aniverseaza 100 de ani
Creditele ipotecare fac fata restrictiilor BNR Creditele ipotecare fac fata restrictiilor BNR

Vezi mai multe articole