Cand se monteaza fereastra de mansarda? Inainte sau dupa montajul acoperisului? Toamna sau primavara? Sunt doar cateva din intrebarile care ar putea aparea atunci cand iti doresti sa montezi corect o fereastra de mansarda. Asa ca, am discutat cu specialistii de la VELUX. Mai jos vei regasi raspunsurile lor.
Construirea unei case presupune mai multe etape si oricat ai incerca sa le planifici, este posibil ca in realitate planul tau sa suporte modificari. Daca am putea sa urmam aceste etape in ordinea fireasca a lucrurilor, atunci montarea unei ferestre de mansarda este o operatiune simpla. Dar, hai sa luam pe rand scenariile posibile.
In situatia unei constructii noi, daca invelitoarea este ondulata
Inainte de toate, asigura-te ca ai intre capriori distanta potrivita pentru montajul ferestrei tale de mansarda. Vezi aici detalii despre aceasta distanta.
Monteaza invelitoare pe o structura corespunzatoare, realizata corect. Dupa 3-4 saptamani, monteaza si ferestrele de mansarda, deoarece lemnul lucreaza si este necesar sa ii acorzi timp structurii de lemn sa se aseze. Este important sa lasi sa treaca acest timp deoarece fereastra ta de mansarda se va monta intre capriori, iar altfel risti ca ulterior sa nu poti face reglajele ferestrei corect. Reglajele sunt acele ajustari fine facute in timpul montajului ferestrei de mansarda VELUX, astfel incat aceasta sa fie corect pozitionata in planul acoperisului. In cazul unui reglaj incorect, in timp apare uzura ferestrei, iar sticla se poate sparge din cauza tensiunilor create intre cercevea si toc. Prin spatiile inegale dintre toc si cercevea pot aparea infiltratii si curenti de aer.
In situatia unei constructii noi, daca invelitoarea este plata
In cele mai multe situatii este vorba despre tabla. Recomandarea este sa montezi mai intai fereastra si apoi invelitoarea, dar se poate si invers. Daca montezi mai intai fereastra, montatorul va trebui sa croiasca tabla corect in jurul acesteia, conform instructiunilor din ghidul de montaj VELUX.
Daca fereastra se monteaza dupa montajul invelitorii, este necesar sa se faca decopertarea acoperisului in zona destinata ferestrei. Tine cont ca dupa ce fereastra a fost montata, vei avea nevoie de o cantitate suplimentara de material pentru completare.
In situatia unei constructii vechi
In primul rand, trebuie sa verifici daca structura acoperisului permite montarea unei ferestre de mansarda (pentru aceasta cere sfatului unui inginer structurist). Oricare ar fi tipul de invelitoare, va trebui decopertat acoperisul in zona dorita pentru montajul ferestrei. Apoi se monteaza fereastra de mansarda conform ghidului de montaj si se inchide urmand pasii descrisi anterior.
Toamna sau primavara? Teoretic, poti monta fereastra de mansarda in orice anotimp, daca conditiile meteo permit, evident, acest lucru. Ceea ce trebuie sa urmaresti indeaproape este ca etapele sa fie executate corect. De aceea, cel mai simplu este sa contactezi un specialist, in cazul nostru un Montator Partener VELUX. De multe ori, montatorul ajunge la proiect in faza de montaj si intampina dificultati: fie panta nu e cea potrivita, fie rama de etansare a ferestrei nu corespunde tipului de invelitoare, fie golul nu este corect executat pentru dimensiunea de fereastra aleasa. Toate acestea pot fi prevenite daca iei legatura, inca de la inceputul proiectului tau, cu un Montator Partener VELUX care iti poate oferi consultanta, iti poate inlesni procesul de achizitie si, mai ales, montajul corect al ferestrelor. Un lucru extrem de important este ca poti beneficia de garantia pentru montaj de pana la 5 ani, pe care doar acestia o ofera.
Un montaj necorespunzator, dar si o intretinere defectuoasa te pot pune in situatia in care va trebui sa inlocuiesti fereastra de mansarda cu una noua. Iata cu ce probleme s-au confruntat forumistii nostri:
Calin Diaconu, administratorul forumului Misiunea Casa: "Mi-am dorit o mansarda luminoasa. Si pentru aceasta, am un numar de 6 ferestre VELUX montate in 2002, anul in care m-am mutat in casa noua. Din pacate, am observat ca ferestrele incep sa se deterioreze tot mai mult si sper sa existe printre domniile voastre persoane care sa ai fi trecut prin asa ceva.
Ce se poate face?
O prima idee care mi-a trecut prin cap: sa le curat cu un smirghel si apoi sa le dau cu lac? Dar inainte, oare nu trebuie sa izolez cu ceva?"
Razvan Voicu, membru marcant pe forumul Misiunea Casa si Montator Partener VELUX: "VELUX ofera garantie pentru toate produsele pe care le comercializeaza atat timp cat sunt respectate instructiunile de montaj si intretinere. Deteriorarea cercevelei partea mobila a ferestrei), pare a fi cauzata de umiditatea excesiva. In acest caz as avea doua intrebari pentru domnul Diaconu:
- aveti instalat un calorifer sub fereastra de mansarda, asa cum prevede ghidul de montaj?
- finisajele interioare au fost realizate conform indicatiilor producatorului (finisajul din partea inferioara se realizeaza perpendicular pe podea astfel incat aerul cald provenit de la calorifer sa poata usca condensul care apare pe geam)?
Deteriorarea tocului (partea fixa a ferestrei VELUX), poate aparea atat datorita unui montaj gresit (care conduce in timp la infiltratii), cat si datorita unei utilizari incorecte a ferestrelor de mansarda si aici ma refer in special la serviciile de mentenanta. Periodic (mai ales inainte de inceputul iernii), ar trebui sa verificati rama de etansare a ferestrei sa nu se obtureze cu frunze si mizerie, ceea ce ar conduce la aparitia infiltratiilor. De asemenea, ar trebui sa relacuiti periodic fereastra (ganditi-va ca este un lemn expus permanent razelor UV si ca are nevoie de intretinere), astfel incat vaporii de apa si umiditatea sa nu poata patrunde in structura lemnului."
Citeste intreaga conversatie aici! De asemenea, subiecte pe aceeasi tema vei gasi aici si aici.
In loc de concluzie
In orice proiect, este importanta calitatea produsului ales, dar la fel de mult conteaza sa te informezi corect si sa apelezi la specialisti cand vine vorba de consultanta si montaj. In final, calitatea lucrarii va depinde foarte mult de acest aspect. Mult succes cu proiectul tau!
Pentru mai multe detalii poti contacta oricand echipa VELUX folosind formularul de contact.
Comentarii
Nu exista comentarii.