Cand terenul cumparat poate deveni o pacoste... (II)

08 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apa ca factor nociv...
 
Ondularea solului, denumita si solifluxiune, se produce in regiunile reci si umede (care nu sunt foarte raspandite in Romania) si are loc primavara, cand solul se dezgheata la suprafata si se imbiba cu apa, plecand la vale pe substratul ramas inghetat. Astfel, terenul se onduleaza puternic. Procesul poate fi recunoscut datorita aspectului valurit al pamantului si prezentei unei vegetatii saracacioase, pitice, care sufera in fiecare an, ca urmare a distrugerii radacinilor. In zonele unde acest fenomen se manifesta cu regularitate, constructiile sunt amplasate pe piloni, la 0,5 m deasupra solului.
 
Zona inundabila este caracterizata de frecventa cu care se produce inundarea. Prin zona inundabila intelegem orice suprafata de teren expusa la variatiile de nivel ale apei. Chiar daca provine din precipitatii, pamant, parauri sau acoperisul vecinului, evitarea inundarii solului sau ferirea cladirii de efectele ei poate fi realizata printr-una dintre solutiile tehnice existente. Conteaza doar cat vreti sa cheltuiti.
Apa e periculoasa si cand vine sub forma de viitura sau stagneaza pe sol. Zonele de baltire sunt concave, fara posibilitati de scurgere, fiind frecvente in ariile urbane, cu parcele delimitate de ziduri. Important e si nivelul apei freatice. Daca e prea sus, executarea unor beciuri sau garaje subterane devine anevoioasa. Va sfatuim sa verificati nivelul apei in fantanile vecinilor si sa nu ezitati sa-i intrebati ce va intereseaza. Ei va pot spune, din experienta, dificultatile pe care le puteti intampina la realizarea casei.
 
Importanta unui studiu geotehnic
 
Reusita executiei unei locuinte depinde si porneste de la stabilitatea ei. De cele mai multe ori, constructiile sunt amplasate pe suportul natural (teren), sau, uneori, in cazul unor lucrari speciale, sunt incastrate in subsol. „Relatia fizica“ dintre cladire si teren este intermediata de fundatie – un prieten binevoitor sau... dimpotriva. De aceea, este necesar ca tipul ei sa fie ales in functie de trasaturile constructiei respective si de felul suportului.
Un teren poate fi stabil in mod natural sau devine asa ca urmare a unor amenajari specifice, cum ar fi zidurile de sustinere de la baza terenurilor in panta. Cand solul e analizat geotehnic, constructia ce va fi realizata reprezinta doar o greutate suplimentara pe care o va prelua acesta. Efectele cladirii asupra subsolului (de exemplu tasarea) sunt nesemnificative in cazul celor cu unul sau doua etaje, pe un teren orizontal din roci compacte. Insa, daca sunteti intr-o zona deluroasa, cu pante mari si roci ce favorizeaza alune­carile de teren sau surparile si doriti construirea unei locuinte pe mai multe nivele, din materiale grele, atunci riscul de a destabiliza solul este foarte mare. Atentie! Nu de putine ori, investitii serioase au fost total compromise ca urmare a declansarii unor fenomene naturale ireversibile. O importanta deosebita trebuie acordata si amenajarilor din jurul cladirii, pentru ca excavatiile de la baza pantelor, executate cu scopul de a crea drumuri de acces sau canalele de drenaj amplasate impropriu (de-a latul versantului), sunt tot motive pentru a „deranja“ echilibrul natural al terenului.
E lesne de inteles ca fenomenele ce afecteaza mediul nu tin cont de vreo delimitare a proprietarilor. De aceea, chiar si o casa construita in concordanta cu specificul solului poate fi afectata de lucrari executate la o anumita distanta. Astfel, extragerea in exces a apei subterane pentru un obiectiv industrial sau agricol duce la scaderea nivelului panzei freatice pe o arie foarte mare. In felul acesta, porii rocilor plini cu apa se golesc, producand tasarea naturala a terenului, accentuata de constructii. Un fenomen fericit e tasarea uniforma, cand apare o usoara scufundare a imobilului, fara sa fie deformati peretii. Insa, de obicei, tasarile actioneaza diferentiat. Asadar, aveti sanse minime sa ramaneti cu locuinta intacta...
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amplasarea unei constructii in functie de punctele cardinale Amplasarea unei constructii in functie de punctele cardinale
Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un teren
De ce put forat si nu fantana? De ce put forat si nu fantana?
Prospectarea terenului (I) Prospectarea terenului (I)
Panza freatica pe dealuri Panza freatica pe dealuri
Lucrarile de drenare: care este importanta lor si cum pot fi efectuate Lucrarile de drenare: care este importanta lor si cum pot fi efectuate

Vezi mai multe articole