Captivii sistemului centralizat de incalzire, tot mai putini si tot mai arsi la buzunare - 03 septembrie 2010

03 septembrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pana la finele anului debransatii vor fi mai multi decat cei bransati
 
Debransarile masive vor face sistemele publice si mai ineficiente
 
Cei care vor ramane vor plati scump pentru cei care au plecat din sistem
 
Romania se afla intr-o alta perioada de tranzitie deplina, trecerea de la sistemul public la centrale termice de apartament, ce va ajunge la finele acestui an la apogeul ultimilor ani.
Un proces care a accelerat si mai mult in ultima perioada, pe fondul inaspririi conditiilor economice, al anuntului autoritatilor romane de a taia subventiile pentru gigacalorie, dar si al ineficientei tot mai mari a sistemului public de incalzire.
Ultimele statistici arata ca numarul de apartamente bransate la sistemele centralizate si cel al apartamentelor cu centrale termice proprii aproape s-a egalizat la finele lunii iulie. Astfel, la 31 iulie aproximativ 1,597 milioane de apartamente erau inca bransate la sistemele de incalzire publica, in timp ce putin peste 1,5 milioane de apartamente aveau deja centrala termica proprie.
"Pana la finele acestui an numarul apartamentelor care sunt dotate cu centrale termice murale va trece de 1,6 milioane, in timp ce numarul celor care vor ramane bransate la sistemul centralizat de incalzire se va apropia de 1,5 milioane", a declarat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, liderul pietei de centrale termice.
 
Cine va plati "pagubele" lasate de debransati?
 
Contactat de Curierul National, reprezentantul Ariston Thermo, Catalin Draguleanu, a afirmat ca, ce este mai grav este faptul ca cei care vor ramane bransati vor avea de suferit, atat din punct de vedere termic, cat si din punct de vedere financiar. "In urma valului masiv de debransari, sistemele publice de distributie a gigacaloriei vor fi tot mai putin eficiente (din punct de vedere tehnic, agentul termic nu va mai fi la fel de bine distribuit pe o retea tot mai fragmentata). In plus, in prezent centralele din sistemul public sunt foarte mari, la fel ca si reteaua de distributie. Costurile de intretinere si golurile lasate de cei debransati, in furnizarea agentului termic, vor aparea pe factura celor care vor ramane bransati", a declarat, pentru Curierul National, Catalin Draguleanu.
Acesta a mai spus ca pe termen lung, in urma acestor debransari masive, vor trebui regandite sistemele publice. "In momentul de fata centrale care furnizeaza caldura sunt niste giganti care produc foarte multa caldura, iar pe viitor nu va mai fi nevoie de atata putere. Astfel acestea vor fi ajustate la noile conditii, altfel nu se poate", ne-a mai spus Draguleanu.
 
Debransarile sunt determinate de nesiguranta Guvernului
 
In acest moment mai multe orase din Romania, precum Targu Jiu, Baia Mare, Resita sau Turda, sunt aproape complet debransate de la sistemul centralizat de incalzire, iar in perioada urmatoare numarul acestora s-ar putea inmulti. Astfel, pana la finele acestui an, in Pitesti, Targu Mures, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca si Brasov circa 60% dintre locuinte vor dispune de centrale termice murale, depasind astfel ponderea celor bransate la sistemul centralizat de incalzire. In aceste orase eficienta termica va fi foarte redusa. "Debransarile sunt determinate de nesiguranta Guvernului cu privire la acordarea de subventii pentru incalzire, la care se adauga imposibilitatea autoritatilor locale de a sustine partea de subventie ce le revine, dar si de ineficienta sistemului centralizat de termoficare din Romania. Astfel, pe masura ce numarul clientilor bransati scade, costul per locuinta creste, determinand tot mai multi romani sa opteze pentru centralele termice", a mai declarat directorul de vanzari al Ariston Thermo. Acesta ne-a mai spus ca nu crede ca toata lumea va fi lasata sa suporte integral costul caldurii. "Sunt destule familii defavorizate care nu-si vor permite sa plateasca facturi ca cele care se anunta. Cred ca intr-un fel sau altul aceste familii vor fi ajutate", a spus, pentru Curierul National, Catalin Draguleanu.
Costul unei centrale termice de apartament variaza intre 1.990 lei si 2.700 lei, in functie de marca, modelul si puterea acesteia. "Recuperarea investitiei este rapida, deoarece clientii pot observa o scadere accentuata a costurilor in timpul iernii. Odata cu taierea subventiilor tariful gigacaloriei va creste cu pana la 100%, situatie in care amortizarea investitiei este evidenta", a explicat Catalin Draguleanu.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casele de lemn se inghesuie la marginea Capitalei Casele de lemn se inghesuie la marginea Capitalei
Bosch inaugureaza un Centru de Training la Cluj Bosch inaugureaza un Centru de Training la Cluj
Soc imobiliar: bancile limiteaza creditele pentru proiectele rezidentiale Soc imobiliar: bancile limiteaza creditele pentru proiectele rezidentiale
Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate
Prima Casa: Cel mai mic venit acceptat de banci - circa 100 euro. Cel mai mare grad de indatorare - 70% - 17 Iulie 2009 Prima Casa: Cel mai mic venit acceptat de banci - circa 100 euro. Cel mai mare grad de indatorare - 70% - 17 Iulie 2009
Programul de reabilitare termica si Programul de reabilitare termica si "Prima Casa", analizate la Romania Construct Forum - 09 Octombrie 2009

Vezi mai multe articole