Izolarea termica a cladirilor este o necesitate absoluta ce depaseste granitele unei anumite perioade de timp chiar daca impactul semnificativ poate fi considerat sezonul rece. Avem nevoie de solutii de izolare care sa protejeze locuinta atat iarna cat si vara, mai ales ca sezoanele intermediare de primavara sau toamna par sa fie din ce in ce mai putin intinse insa prezenta acestor solutii de izolare are efecte in zona termica pe toata durata anului.
Am trecut cu bine peste o iarna ce se anunta sub semnul convulsiilor energetice si am beneficiat de o clima blanda, cu putine zile cu temperaturi negative, iar prezenta izolatiilor termice si a conditiilor de mediu favorabile au dus la scaderea consumului de combustil cu circa 50% ceea ce a redus impactul cresterii cu 100% a pretului, in cazul gazului natural. Asadar, dincolo de conditiile climatice pe care nu putem sa le controlam si de pretul energiei (de orice fel), pregatirea locuintei pentru orice situatie este esentiala. Vine vara si este posibil sa avem un sezon cu temperaturi caniculare ceea ce ne duce cu gandul la identificarea unor solutii de izolare a locuintei pentru a reduce consumul indus de climatizarea spatiilor interioare si cresterea gradului de confort interior.
Avem posibilitatea de a alege dintr-o gama destul de variata, fie o solutie de izolare termica sau chiar mai multe, in functie de specificul suprafetei pe care dorim sa o izolam. Putine materiale ofera posibilitatea de izolare pe oricare din elementele constructiei: fatada, pereti interiori, planseu intermediar sau planseu catre pod, tavan mansarda, podul etc.
Au trecut ani buni de cand izolarea termica a inceput sa fie luata foarte serios in considerare, locuinta eficienta energetic trebuie sa ne duca cu gandul la identificarea elementelor cele mai expuse ale cladirii, zonele de imbinare ce reprezinta punti termice ce reprezinta elementele cele mai expuse pentru schimburi de temperatura si riscuri majore privind degradarea si aparitia condensului, mucegaiului si igrasiei.
Pentru identificarea corecta a pierderilor de energie ale unei cladiri si dimensionarea corecta a solutiei de izolare termica este necesara o radiografie a constructiei. Aceasta inseamna ca avem nevoie de elaborarea unui audit energetic pe care il putem obtine gratuit daca apelam la solutii profesionale de izolare cu spuma poliuretanica marca Isoterm - Partener de Incredere Misiunea Casa.
Asadar, pentru ca in ciuda faptului ca izolarea pare la fel cand discutam de aplicarea unor placi de izolatie, in realitate nicio lucrare nu este la fel cu alta si solutiile trebuie adaptate nevoilor constructiei si modului de utilizare pe care il solicita beneficiarul. In urma auditului energetic, specialistii Isoterm vor efectua inspectii termografice, rapoarte si evident vor oferi o solutie optima de izolare cu unul din sortimentele de spuma poliuretanica din portofoliul de produse. Cu alte cuvinte, orice solutie de izolare cu spuma poliuretanica furnizata de Isoterm vine la pachet cu o consultatie si un audit energetic, gratuite.
De-a lungul timpului spuma poliuretanica a “beneficiat” de o expunere relativ redusa si poate ca pe nedrept insa acest material are numeroase avantaje si cele mai putine dezavantaje. Proprietatile materialelor de izolatie pot influenta comportarea constructiei pe toata durata de existenta a acestora si ne-am gandit sa va prezentam cateva aspecte ce tin de aceasta speta. Beneficiarii discuta de cateva aspecte ale izolatiei: grosimea materialului aplicat, modalitatea de finisare si pretul sau poate pun pe primul loc, pretul. In realitatea specialistului in izolatii avem diverse criterii dupa care se intelege modul de comportare a materialului si caracteristicilor de produs.
Un mit nedemonstrat a fost cel legat de eticheta “ecologica”, speculandu-se de catre piata de profil lipsa aceste calitati. Asadar, spuma poliuretanica: este ea ecologica? Ne poate afecta sanatatea in vreun fel?
Intorcandu-ne la chimie, baza formarii produsului ”spuma poliuretanica” il constituie cele doua componente principale: un diizocianat si un poliol. In procesul de formare a produsului final se amesteca componentele impreuna cu catalizatorii iar caldura degajata din procesul de amestecare ajuta la transformarea amestecului in spuma in momentul pulverizarii, al aplicarii pe suprafetele ce urmeaza a fi izolate termic cu o anumita grosime de spuma.
Asadar avem anumite substante chimice, adevarat, dar care amestecate in procesul de aplicare duc la formarea instantanee a spumei poliuretanice ce nu afecteaza deloc mediul inconjurator. Ca o paranteza, la procesul de formare al spumei poliuretanice, expandarea se produce in functie de tipul spumei, cu celula inchisa sau cu celula deschisa. Spuma poliuretanica cu celula deschisa expandeaza foarte tare, marindu-si volumul initial de 10-20 ori iar cea cu celula inchisa are o expandare foarte redusa. De aici si calitatile superioare de izolare la grosimi mici si rezistenta mecanica superioara.
Pe de alta parte, cantitatea de energie consumata pentru realizarea materialului si emisiile de carbon, pe o scara dedicata materialelor de izolare termica, se pozitioneaza undeva la jumatatea intervalului, mult mai putin decat in cazul polistirenului expandat de exemplu. Conform studiilor, impactul asupra mediului este clasificat pe o scara de la 1 la valoarea 3 - adica de la un impact slab asupra resurselor, efectelor prin poluare si casare. Un alt aspect relevant este ca spuma poliuretanica utilizata de Isoterm are la baza, in mare, parte deseuri reciclate.
Tot studiile efectuate de-a lungul timpului, de cand se utilizeaza in industrie, au concluzionat ca izolarea cu spuma poliuretanica nu are consecinte asupra sanatatii umane. Toate aceste date fac din alegerea spumei poliuretanice o solutie sigura si inofensiva pentru mediu si beneficiari.
Etanseitatea constructiei este un element important in arhitectura energetica si de acest parametru depinde schimbul de aer si evident de energie.
Prin utilizarea spumei poliuretanice cu celula inchisa se poate realiza sigilarea eficienta a elementelor de constructii datorita densitatii si continuitatii stratului de izolatie ce rezulta din aplicarea continua, fara a avea imbinari sau alte materiale de sigilare.
In practica, in cazul in care nu folosim spuma poliuretanica ci alte tipuri de materiale, va fi necesara aplicarea unor fasii de material, consecutiv, cu imbinari si zone de rost cum ar fi: benzi adezive cu folie de aluminiu, mastic de etansare, benzi de acoperire etc.
Pe de alta parte, impermeabilitatea fata de apa a spumei poliuretanice nu inseamna ca permeabilitatea la vaporii de apa nu exista, doar ca are un anumit nivel corespunzator standardelor si asa cum se mentioneaza in fisele tehnice ale produselor.
O cladire este supusa la numeroase variatii de temperatura iar materialul de izolare este in prima linie cand vine vorba de aceasta solicitare. Caldura torida a verilor caniculare se resimte in primul rand de fatada, temperaturile putand trece la 50°C cu usurinta iar noaptea putem avea chiar si cu 30-35°C mai putin. Spuma poliuretanica are capacitatea de a rezista foarte bine la variatiile de temperatura, la constrangeri, dilatari si la fisurare.
Fisurarea este unul din riscurile majore la variatiile de temperatura, sau pentru ca in ultima perioada am resimtit tot mai des efectele seismelor, aceasta face fata cu brio la miscarile seismice. Suntem convinsi ca oricare ar fi aceste solicitari, la exterior sau interior, spuma poliuretanica se va prezenta foarte bine si va avea rezistenta necesara. Adaugam o componenta de elasticitate care o face rezistenta la fisurare si credem ca avem solutia pentu evitarea efectelor induse de alte materiale sau solutii de izolare in aderenta, care pot suferi deteriorari.
Indiferent de sortimentul de spuma poliuretanica, ambele produse vor fi suficient de flexibile, evident cu un plus usor de apreciat si observat pentru sortimentul de spuma cu celula deschisa.
Alte aplicatii interesante sunt cele in care ne intereseaza rezistenta la compresiune, deformarea suprafetei izolata cu spuma poliuretanica. Daca in momentul in care aplicam spuma poliuretanica ea este fluid-vascoasa, dupa uscare ea va avea o rezistenta mare in cazul spumei cu celula inchisa.
Aceasta rezistenta ridicata o face pretabila pentru izolarea acoperisului halelor, fundatiilor si pardoselilor.
Placa peste sol sau chiar peste spatii ce nu sunt incalzite necesita izolare termica si pot constitui suprafete pretabile pentru izolarea cu spuma poliuretanica cu celula inchisa. In aceste cazuri se poate aplica un strat de spuma poliuretanica cu celula inchisa iar peste aceasta se toarna o sapa de egalizare armata cu fibre de polipropilena, o sapa flotanta. O alta aplicatie tot pe pardoseala este izolarea inainte de instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala, realizand o bariera termica care va minimiza pierderile de energie si va ajuta sistemul de incalzire prin pardoseala.
Am dorit sa va prezentam cateva aspecte si caracteristici dincolo de datele exacte din fisele tehnice sau informatiile generale, din dorinta de a largi orizontul de care am amintit la inceputul articolului, atunci cand am specificat cele trei aspecte pe care beneficiarii le au in vedere, in marea lor parte: pret, grosime si finisare. Cum am spus, specialistii au obligatia sa aleaga o solutie tinand cont de mult mai multe elemente de proiectare decat beneficiarul si, dupa cum am vazut in material, sunt multe aspecte ce pot sau nu sa fie luate in calcul in functie de: specificul constructiei, modul de utilizare, amplasament etc.
Trebuie sa retinem ca spuma poliuretanica este cel mai bun material de izolare si poate nu gresim sa spunem ca este mai mult decat atat. Utilizarea acestui material ne poate proteja locuinta fara a avea efecte nocive asupra mediului, asupra sanatatii, va realiza un climat sanatos si va aduce economii de energie pe toata perioada anului si pe termen foarte lung, avand in vedere durata mare de viata a materialului.
Asadar, alegeti spumea poliuretanica, fie cu celula inchisa, fie cu celula deschisa, in functie de tipul locuintei si de nevoile de izolare si protecție dar numai impreuna cu specialistii ISOTERM.
Va invitam sa le scrieti pentru a va oferta cea mai buna solutie de izolare termica si pentru a profita de oferta gratuita privind Auditul Energetic impreuna cu orice solutie de izolare achizitionata.
Ne puteti scrie si pe adresa redactiei pentru orice informatie legata de solutiile de izolare cu spuma poliuretanica sau puteti posta pe forumul Misiunea Casa, in zona de izolatii.
Ne-am bucura sa ne impartasiti impresiile dupa realizarea lucrarilor de izolare cu spuma poliuretanica si mai ales modul de comportare si cum resimtiti izolatia vs confort dupa o perioada de utilizare a locuintei.
Comentarii
Nu exista comentarii.