Asa cum se stie, de foarte multa vreme progresul tehnologic a condus la aparitia de noi si noi materiale de constuctie, diferite atat din punct de vedere al costurilor, cat si din punct de vedere al eficientei. Cu toate acestea, unul dintre materialele traditionale – caramida - si-a mentinut prezenta in topul preferintelor constructorilor, chiar daca nu este neaparat si cea mai performanta solutie disponibila pe piata.
Care sunt, insa, argumentele care fac din caramida un material recomandat in continuare de catre specialisti?
Primul dintre acestea este, in mod evident, pretul. Astfel, proprietarii care opteaza pentru caramida reusesc sa faca economii considerabile, care vor echivala cu o suma ce reprezinta aproximativ 5% din totalul investitiei.
CITESTE SI: Vata bazaltica: avantajele care fac din acest material izolatorul ideal
Rezistenta este un alt aspect care conteaza in alegerea caramizii ca material de constructii. O demonstreaza chiar faptul ca primele aplicatii dateaza inca din Antichitate, in mai multe colturi ale lumii. Insa, spre deosebire de acele timpuri, in prezent procesul de productie a devenit unul mult mai riguros, ceea ce conduce la crearea unor produse finale mult mai performante.
Eficienta termica este un alt argument in favoarea caramizilor. Acest material detine proprietati de “masa termica” remarcabile, ceea ce inseamna o retinere mai buna a caldurii, pe care apoi o elibereaza lent. Procesul conduce la o mai buna eficienta atat iarna, cand caldura din interior este stocata mai mult timp, cat si pe timpul verii, deoarece caramida se mentine rece inclusiv in zilele cele mai caniculare.
In cele din urma, sustenabilitatea este inca unul dintre motivele pentru care caramida este in continuare preferata de catre constructori. Datorita eficientei termice si a faptului ca este preparat dintr-un material ecologic - argila – este usor de inteles de ce isi gaseste locul in orice strategie de construire ecologica. In plus, caramida poate fi reciclata, astfel ca materialul poate fi utilizat ulterior, chiar si sub alta forma, in diverse alte aplicatii.
Desigur, printre calitatile caramizii si ale constructiilor din caramida se numara si proprietatile de fonoabsorbtie si rezistenta la foc, precum si absenta componentelor poluante sau alergene din compozitie. Asadar, o adevarata insiruire de elemente pro, care conduc inevitabil la o singura concluzie: caramida ramane unul dintre cele mai recomandate materiale din industria constructiilor.
Comentarii
Nu exista comentarii.