Caramida sau BCA

23 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fundatia casei este gata. Arhitectul a stabilit deja detaliile pentru structura de rezistenta si principalele materiale necesare. Cu siguranta, ati decis daca veti folosi caramida (blocul ceramic) sau BCA (beton celular autoclavizat) pentru pereti. Totusi, poate mai aveti indoieli si doriti sa va fie confirmata alegerea buna. Tocmai de aceea va prezentam cele mai importante aspecte legate de acest subiect, pe care e bine sa le luati in considerare cand ajungeti la zidarie.
 
Sfatul nostru este ca de la inceput sa luati in considerare doar materialele de buna calitate, agrementate si recomandate de specialisti pentru orice lucrare doriti sa realizati. Materialele mai ieftine si neautorizate produc in timp unele pagube si
Caramida
cheltuieli suplimentare care, in cel mai bun caz, maresc nivelul investitiei la aceasi valoare ca in situatia in care ati fi utilizat produse bune calitativ. In cazul nostru, pot aparea „surprize“ precum ziduri crapate, caderea tencuielii, infiltratii, igrasie etc. Fereasca Dumnezeu de un cutremur!
 
Mai scump, dar mai sigur
Costurile de productie ale elementelor de zidarie sunt influentate in mare parte de consumul de energie, materiile prime utilizate si transport. Totusi, va veti convinge ca banii nu vor fi cheltuiti in zadar, ci ca va veti recupera investitia, fie pe termen scurt prin economisirea manoperei sau a altor materiale necesare constructiei, fie mai tarziu prin reducerea consumului de energie pentru incalzirea locuintei.
Ca si dumneavoastra, constructorii au interesul de a folosi materiale de cea mai buna calitate. Referindu-ne strict la cele analizate aici, printre altele calitate inseamna blocuri mari cu suprafete cat mai netede posibil. Din aceste caracteristici apar rapiditatea in executie si zidurile fara denivelari. Primele consecinte favorabile din punct de vedere financiar sunt un consum mai mic de mortar pentru imbinare si economie de material la tencuieli.
 
Ventilatie naturala prin pereti
Caramida si BCA au o proprietate importanta, aceea ca lasa peretii sa „respire“, creand astfel o ventilatie naturala a camerelor si, implicit, o atmosfera sanatoasa pentru dumneavoastra. Astfel, veti beneficia de aerisire naturala fara pierderi mari de caldura, iar prin diminuarea umiditatii din aer va fi evitata aparitia mucegaiului. Pe de alta parte, aceasta calitate implica si un risc in masura in care nu acordati atentia cuvenita depozitarii celor doua materiale, urmarind evitarea umezelii. In ambele cazuri, dar mai ales pentru BCA, porozitatea si canalele din interior au drept urmare absorbtia lichidelor. Odata intrata in interiorul calupului, apa nu se va evapora decat dupa o perioada lunga de timp, provocand igrasie si „patand“ peretii. De aceea, trebuie pastrate fie in spatii inchise (hale, magazii etc.), fie pe un suport din lemn si acoperite cu o prelata sau folie impermeabila. Din acelasi motiv, e recomandat sa nu intarziati prea mult tencuirea peretilor si sa-i lasati in voia capriciilor naturii.
 
Caramida este portanta...
Caramida clasica („plina“) a fost testata de om in miile de ani de experienta in ceramica,  fiind un material rezistent la presiune si umiditate. Realizata din argila arsa, a fost dezvoltata in timp astfel incat, in prezent, avem la dispozitie o mare varietate de tipuri de blocuri ceramice, numite uneori termoblocuri sau caramida eficienta. Principiul consta in folosirea golurilor interioare de aer ca material termoizolant. Aerul este inca cel mai ieftin material izolant cunoscut.
Una dintre calitatile sale importante este capacitatea de a „participa“ la structura de rezistenta a cladirii. In acest sens, inginerii spun ca are proprietati portante, ceea ce, pe intelesul nostru, inseamna ca peretii din caramida preiau o parte din greutatea constructiei, fiind redus astfel consumul de beton si otel utilizate la structura de rezistenta. Caramida este mai grea decat BCA, un metru cub cantarind 900 kg. Specialistii recomanda ca peretii exteriori din caramida sa fie realizati cu grosimea de 37,5 cm, obtinandu-se astfel o cladire solida, ferita de frig sau canicula. O grosime mai mare nu aduce beneficii demne de luat in seama. In plus, banii pe care ii economisiti pot fi utilizati pentru alte etape de santier. In cazul compartimentarilor interioare nu sunt necesare ziduri mai mari de 15-20 cm, insa mare atentie la izolarea fonica a camerelor. Probabil ca nu doriti sa auziti ce se intampla in camera de alaturi.
 
...dar BCA este usor!
BCA a fost inventat in urma cu circa un secol si este fabricat cu praf de calcar, nisip, apa si diferiti aditivi care ajuta la formarea golurilor de aer din interior. Acest material
BCA
este un bun termoizolator, usor (un metru cub cantareste circa 700 de kg) si poate fi utilizat atat pentru zidurile exterioare, cat si pentru cele interioare.
Spre deosebire de caramida, acesta nu are calitati portante. Arhitectii recomanda utilizarea BCA doar pentru pereti ce nu suporta greutatea imobilului si daca structura de rezistenta este executata cu cadre din beton armat sau elemente metalice. Grosimea optima a zidurilor, potrivita pentru clima din tara noastra, este de 30-35 cm, excluzand tencuiala si termoizolatia.
In depozitele cu materiale pentru constructii pot fi gasite blocuri din BCA de marimi standard diferite. Pentru cereri speciale din punct de vedere al dimensiunii, poate fi data o comanda fara plata suplimentara, pentru ca BCA este fabricat in blocuri de cativa metri cubi, care sunt taiate dupa necesitati. Printre facilitatile oferite de comercianti este si transportul gratuit, insa numai pentru cantitati mari – un camion incarcat cu 20 de tone, de exemplu – si doar pentru destinatii apropiate de furnizor.
In ultima perioada, este pus tot mai mult accent pe calitatile BCA, mai ales pe greutatea lui redusa. Din acest motiv este utilizat si pentru pardoseli, inlocuind sapa. Acesta este un avantaj pentru ca, spre deosebire de sapele din beton, nu „incarca“ planseele si rezista bine la presiune. Mentionam ca BCA, ca si caramida, nu va fi utilizat pentru suprafetele solicitate la frecare, decat in cazul in care sunt acoperite cu gresie, parchet, linoleum etc.
 
Asadar, caramida sau BCA?
Probabil ca dupa toata aceasta dizertatie va intrebati care dintre cele doua materiale va avantajeaza? Raspunsul nostru este acelasi cu cel pe care il veti primi de la orice arhitect sau constructor, si anume ca e dificil de facut o evaluare fara a cunoaste toate detaliile lucrarii. De asemenea, conteaza si amplasarea santierului pentru ca materialele au preturi diferite in Bucuresti comparativ cu restul tarii, intr-o zona de campie sau intr-una de munte. Acelasi lucru se intampla si cu mana de lucru. Este interesant de mentionat faptul ca un metru cub de blocuri ceramice si unul de BCA, asemanatoare ca dimensiuni si de cea mai buna calitate, pot fi achizitionate la preturi apropiate. Sfatul nostru este sa purtati un dialog cu specialistii, apeland la cunostintele si experienta lor. Tineti cont de faptul ca siguranta dumneavoastra este in mainile lor.
P.S. O casa ieftina in constructie este scumpa in exploatare!

Adauga un comentariu


5 Comentarii

Marius

10 octombrie, 15:29

Buna ziua! as aduga cateva detalii esentiale in privinta dezbaterii. problema trebuie pusa intr-un context mai mare, mult mai mare si da, e o problema! constructia unei case folosind BCA, izolatie exterioara cu polistiren, geamuri cu tamplarie pvc, tencuit pe interior cu var ciment etc.! In jumatate de ora pot convinge orice specialist in domeniu care nu are idei preconcepute ca toate astea nu-si au locul in constructiile de calitate.
1 BCA-ul si izolatia cu polistiren exterioara. S-a incepem cu o ipoteza care suna asa: avem in plan un perete alcatuit din zidarie + izolatie ext sa spunem ca peretele X e peretele de zidarie care da la interior si Z izolatia ,peretele care da la exterior. In primul rand nu iti alegi materialul peretelui X in fucntie de conductivitate termica scazuta ( conductivitate termica mai scazuta decat cea a aerului =pereti mai reci decat ambientul interior iarna si vara invers) ba din contra, iti alegi materialul peretelui X in fucntie de inertie termica mare si o conductivitate termica adecvata (mai mare decat cea a aerului) si Z cu o conductivitate termica mica si o permeabilitate la vapori mare. De ce ? ca sa nu dai economia pe sanatete! un perete cu cu o inertie termica mare dupa ce se incalzeste (conductivitatea termica mai mare ajuta) iti ofera o caldura mai placuta mai sanatoasa si nu iti da probleme de umiditate sau mucegai. De ce ?? de ce? pentru ca e mai cald decat ambientul !!NU cred ca are rost sa intru in detalii in legatura cu fenomenul de condensare etc.. Un perete de BCA exact asta face fiind un izolator mai bun ca erul , intarzie sa se incalzeasca. Fiind mai rece decat ambientul, favorizeaza aparitia mucegaiului devenind mai umed si nu vrei asta la interior(multi dau vina pe capilaritate si ca nu sa hidroizolat bine inainte sa se zideasca dar nu e tot timpul cazul). Degeaba faceti voi calcule cu virgula in privinta BCA-ului+ izolatie cu polistiren la exterior pentru ca sunt sigur ca nu puteti sa mai calculati cu virgula energia termica pierduta atunci cand te trezesti dimineatza, te uiti la higrometrul, vezi ca ai umiditate relativa aprox peste 80% la 24 grade C si deschizi geamul 1 ora pana scade la 60%( umiditate recomandata) la 5 grade C. Unde-i economia calculata la virgula?? ahh! daca nu mai deschizi geamul dimineata da, faci economie! dar o dai pe sanatate!!
Concluzia suna cam asa: daca izolezi pe exterior foloeste pe interior un material pentru pereti cu o interie termica mare(inertia termica depinde si de densitate si de capacitatea termica pe langa conductivitate) si o conductivitate termica mai mare decat cea a aerului ! Deci pe interior avem nevoie de un perete de caramida si pe exterior o izolatie cu vata De ce? pentru ca avem o ventilatie de vapori mai eficienta ,naturala care functioneaza identic cu un ventilator cu recuperator de caldura si functioneaza 24 cu 24 + pereti x calzi care ajuta foarte mult la buzunar atunci cand aerisesti si schimbi aerul. Cand aerisesti daca peretii x sunt calzi aerul se reincalzeste si revii la temperatura initiala mult mai repede si aici e economia!!!
Peretii din BCA sunt tot timpul mai reci decat ambientul interior( asta inseamna sa ai o conductivitate termica scazuta si o inertie termica scazuta) cand aerisesti, pierzi mult mai multa energie termica 1-pentru ca aerissesti mai mult timp ca sa scapi de excesul de umezeala( asta din cauza ca peretele nu respira destul) 2 incalzesti casa mai greu pentru ca peretii nu sunt calzi ca sa ajute la reincalzirea ambientului. Practic dupa ce aerisesti lasi casa rece toata, si pereti si ambient, degeaba incalzesti tu repede aerul dand drumul la caldura daca peretii si solul sunt reci....Incalzirea prin calorifere o sa functioneze ca o incalzire aer conditionat doar aer cald...mai ieftin doar in laborator in anumite conditii...
A doua concluzie suna asa:mai multa ventilatie a pretilor inseamna sanatate + economie!
2 Tencuirea peretilor cu ciment. Aceleasi princiipii se folosesc si la tencuirea peretilor interiori cu tencuiala pe baza de ipsos care merge doar la caramida rosie fata de tencuiala de ciment var chiar si in bai!
Tencuioala pe baza de ipsos ajuta foarte mult la reglarea umiditatii si la fel ca si caramida beneficiaza de o inertie termica mult mai mare fata de tencuiala pe baza de ciment care e tot timpul mai rece fata de ambient.
A treia concluzie suna asa: pe interior avem nevoie neapatrat nevoie de inertie termica mare si pe exterior doar de o conductivitate termica scazuta si permeabilitate la vapori.O casa cu pereti BCA + izolatie ext polistiren+ geamuri foarte etanse + tencuiala ciment interior + inca cateva greseli de construtie care sunt pana la urma inevitabile ... toate astea impreuna pot duce la un rezultat fatal chiar si pentru casa nu numai pentru voi.
Conductivitatea termica e un termen destul de comercial care vinde foarte bine in ultimul timp.
Cea mai ieftina metoda de a construi + economisi in timp e caramida +vata ext. chiar si camera de aer. Marius Mihai master in eficienta energetica nu in Romania din pacate.

Marius

10 octombrie, 14:58

Buna ziua! as aduga cateva detalii esentiale in privinta dezbaterii. problema trebuie pusa intr-un context mai mare, mult mai mare si da, e o problema! constructia unei case folosind BCA, izolatie exterioara cu polistiren, geamuri cu tamplarie pvc, tencuit pe interior cu var ciment etc.! In jumatate de ora pot convinge orice specialist in domeniu care nu are idei preconcepute ca toate astea nu-si au locul in constructiile de calitate.
1 BCA-ul si izolatia cu polistiren exterioara. S-a incepem cu o ipoteza care suna asa: avem in plan un perete alcatuit din zidarie + izolatie ext sa spunem ca peretele X e peretele de zidarie care da la interior si Z izolatia ,peretele care da la exterior. In primul rand nu iti alegi materialul peretelui X in fucntie de conductivitate termica scazuta ( conductivitate termica scazuta=pereti mai reci decat ambientul interior) ba din contra, iti alegi materialul peretelui X in fucntie de inertie termica mare si o conductivitate termica adecvata si Z cu o conductivitate termica mica si o permeabilitate la vapori mare. De ce ? ca sa nu dai economia pe sanatete! un perete cu cu o inertie termica mare dupa ce se incalzeste (conductivitatea termica mai mare ajuta) iti ofera o caldura mai placuta mai sanatoasa si nu iti da probleme de umiditate sau mucegai. De ce ?? de ce? pentru ca e mai cald decat ambientul !!NU cred ca are rost sa intru in detalii in legatura cu fenomenul de condensare etc.. Un perete de BCA exact asta face fiind un izolator bun, intarzie sa se incalzeasca. Fiind mai rece decat ambientul, favorizeaza aparitia mucegaiului devenind mai umed si nu vrei asta la interior(multi dau vina pe capilaritate si ca nu sa hidroizolat bine inainte sa se zideasca dar nu e tot timpul cazul). Degeaba faceti voi calcule cu virgula in privinta BCA-ului+ izolatie cu polistiren la exterior pentru ca sunt sigur ca nu puteti sa mai calculati cu virgula energia termica pierduta atunci cand te trezesti dimineatza, te uiti la higrometrul, vezi ca ai umiditate relativa aprox peste 80% la 24 grade C si deschizi geamul 1 ora pana scade la 60%( umiditate recomandata) la 5 grade C. Unde-i economia calculata la virgula?? ahh! daca nu mai deschizi geamul dimineata da, faci economie! dar o dai pe sanatate!!
Concluzia suna cam asa: daca izolezi pe exterior foloeste pe interior un material pentru pereti cu o interie termica mare(inertia termica depinde si de densitate si de capacitatea termica pe langa conductivitate) ! Deci pe interior avem nevoie de un perete de caramida si pe exterior o izolatie cu vata De ce? pentru ca avem o ventilatie de vapori mai eficienta ,naturala care functioneaza identic cu un ventilator cu recuperator de caldura si functioneaza 24 cu 24 + pereti x calzi care ajuta foarte mult la buzunar atunci cand aerisesti si schimbi aerul. Cand aerisesti daca peretii x sunt calzi aerul se reincalzeste si revii la temperatura initiala mult mai repede si aici e economia!!!
Peretii din BCA sunt tot timpul mai reci decat ambientul interior( asta inseamna sa ai o conductivitate termica scazuta si o inertie termica scazuta) cand aerisesti, pierzi mult mai multa energie termica 1-pentru ca aerissesti mai mult timp ca sa scapi de excesul de umezeala( asta din cauza ca peretele nu respira) 2 incalzesti casa mai greu pentru ca peretii nu sunt calzi ca sa ajute la reincalzirea ambientului. Practic dupa ce aerisesti lasi casa rece toata, si pereti si ambient, degeaba incalzesti tu repede aerul dand drumul la caldura daca peretii si solul sunt reci....Incalzirea prin calorifere o sa functioneze ca o incalzire aer conditionat doar aer cald...mai ieftin doar in laborator in anumite conditii...
A doua concluzie suna asa:mai multa ventilatie a pretilor inseamna sanatate + economie!
2 Tencuirea peretilor cu ciment. Aceleasi princiipii se folosesc si la tencuirea peretilor interiori cu tencuiala pe baza de ipsos fata de tencuiala de ciment var chiar si in bai!
Tencuioala pe baza de ipsos ajuta foarte mult la reglarea umiditatii si la fel ca si caramida beneficiaza de o inertie termica mult mai mare fata de tencuiala pe baza de ciment care e tot timpul mai rece fata de ambient.
A treia concluzie suna asa: pe interior avem nevoie neapatrat nevoie de inertie termica mare si pe exterior doar de o conductivitate termica scazuta si permeabilitate la vapori.O casa cu pereti BCA + izolatie ext polistiren+ geamuri foarte etanse + tencuiala ciment interior + inca cateva greseli de construtie care sunt pana la urma inevitabile ... toate astea impreuna pot duce la un rezultat fatal chiar si pentru casa nu numai pentru voi.
Conductivitatea termica e un termen destul de comercial care vinde foarte bine in ultimul timp.
Cea mai ieftina metoda de a construi + economisi in timp e caramida +vata ext. chiar si camera de aer. Marius Mihai master in eficienta energetica nu in Romania din pacate.

George Cristi

01 aprilie, 13:30

BCA-urile astea noi au ajuns sa fie la fel de rezistente ca o zidarie din caramida...si are multe alte plusuri.
Eu din BCA mi-am facut casa P+1.

Ivan

06 februarie, 09:19

bCA-ul este portant!!!!

ionut ivan

16 iunie, 11:58

caramisa ca BCA se crapa in tinp crapa tecuiala si trebuie sa pui plasa de buzau si asa costa sa nu crape

Alte articole

CONMEC - 30 de ani de excelenta in serviciile profesionale pentru constructorii specializati in pardoseli de beton CONMEC - 30 de ani de excelenta in serviciile profesionale pentru constructorii specializati in pardoseli de beton
Protejati piatra prin impermeabilizare Protejati piatra prin impermeabilizare
Prefabricatele castiga teren Prefabricatele castiga teren
Gresie tip parchet: O optiune durabila si economica Gresie tip parchet: O optiune durabila si economica
Care este cel mai eficient sistem de zidarie pentru ridicarea unei case Care este cel mai eficient sistem de zidarie pentru ridicarea unei case
Catalogul 2015 - Constructii si amenajari de la Praktiker Catalogul 2015 - Constructii si amenajari de la Praktiker

Vezi mai multe articole