on

Care e diferenta dintre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica?

21 februarie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Termenul de vată minerală este o denumire umbrelă, generală, care este adesea folosită pentru a descrie două tipuri diferite de materiale: sticla și piatra. Atât vata minerală de sticlă, cât și cea bazaltică pot fi produse având diverse densități, fiind potrivite pentru o gamă largă de utilizări în domeniul construcțiilor și renovărilor.

 

Cu toate că se aseamănă în anumite aspecte, cât și utilizări, cele două materiale au totuși proprietăți diferite, iar acestea pot fi folosite în mod specific pentru proiecte cu necesități diferite. În acest articol îți voi prezenta principalele diferențe, în funcție de anumiți factori, pentru ca tu să poți face o decizie informată în procesul de cumpărare.

Ce alegem – vata minerală bazaltică sau vata minerală de sticlă?

Această decizie trebuie luată în funcție de factori precum metoda de instalare, proprietățile termice și în special locația unde aceasta va fi folosită, deoarece anumite spații necesită de exemplu un nivel de antifonare a sunetului mai mare, în detrimentul capacității de stocare a căldurii.

• Metoda de instalare propriu-zisă nu diferă foarte mult între cele 2 materiale, însă vata minerală bazaltică, cu toate că este mai grea decât cea de sticlă, este mult mai ușor de tăiat, transportat și instalată în locul potrivit. Acest material este atât de eficient încât poate fi modelat și manevrat folosind unelte de bază din domeniul construcțiilor, fără a fi nevoie de echipamente specializate complicate.

• Vata minerală de sticlă are o greutate mai ușoară datorită densității scăzute față de cea bazaltică, lucru care face din ea un material foarte flexibil. Gradul de dificultate al instalării depinde în final de proiectul pe care îl realizezi, astfel că se poate dovedi ca cea de sticlă să fie mai ușor de instalat pentru nevoile tale.

Proprietățile termice și acustice

Având în vedere faptul că vata minerală bazaltică este un material mai dens și rigid, aceasta oferă un set de proprietăți termice și acustice cu o performanță mai ridicată față de vata minerală de sticlă. Tot vata bazaltică este cea care câștigă teren când este vorba despre aspectul legat de pierderea căldurii interioare, care se realizează mult mai rapid și mai ușor în cazul celei de sticlă.

Un alt aspect important ce trebuie menționat este că, deși ambele materiale sunt considerate non-combustibile, rezistența la foc a acestora este total diferită. Temperatura de topire pentru vata minerală bazaltică este de peste 1000˚C, în timp ce vata de sticlă rezistă la temperaturi de aproximativ 400˚C.

Vata minerală este adesea folosită și la izolația țevilor și surselor de apă, unde materialele ce o compun joacă din nou un rol important. Ca să nu te încarcăm cu formule chimice și reacții complicate, îți vom spune pe scurt că vata de sticlă se destabilizează foarte ușor într-un mediu cu umiditate, în timp ce vata bazaltică este compusă printr-o metodă de cristalizare ce îi oferă o rezistență bună la apă, suferind modificări foarte mici la expunerea la umiditate și apă. Acest aspect se transpune de asemenea și într-o rezistență la coroziune mai mare pentru vata minerală bazaltică, deoarece în crearea acesteia se folosește bazaltul ca materie primă, în formă nealterată, care nu conține o sursă de sulf ce ar putea influența coroziunea.

În concluzie, vei observa că ambele materiale oferă beneficii, însă vata minerală bazaltică este fără îndoială superioară în legătură cu principalele aspecte de importanță majoră pentru utilitatea acestora. Desigur, aceste beneficii vin la pachet cu un preț ceva mai ridicat pentru vata minerală bazaltică, față de cea de sticlă, însă, regula de aur în astfel de proiecte este siguranța construcției tale. Nu uita că trebuie să ai în vedere utilitatea spațiului și aspectele de protecție specifice, pentru că se poate dovedi că vata minerală de sticlă este mai potrivită pentru nevoile tale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Polistiren pentru terase clasice si inversate Polistiren pentru terase clasice si inversate
Confortul oferit de o pardoseala izolata Confortul oferit de o pardoseala izolata
Hidroizolatia cu poliuree Hidroizolatia cu poliuree
Termoizolatie - greselile se platesc scump! Termoizolatie - greselile se platesc scump!
Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta Izolarea fonica: solutii pentru reducerea dramatica a zgomotului din locuinta
Polistiren expandat vs polistiren extrudat Polistiren expandat vs polistiren extrudat

Vezi mai multe articole