Cum sezonul rece este din ce in ce mai aproape, pe forumul nostru au aparut in ultima perioada, absolut firesc, tot mai multe cautari si intrebari referitoare la modalitatile de incalzire cele mai eficiente. In drumul spre gasirea acestei solutii, o forumista Misiunea Casa a luat in calcul si varianta montarii in locuinta sa a mai multor plasme termice. De aceea, ne-a solicitat sfatul in legatura cu eficienta acestei modalitati de incalzire:
“Buna ziua! M-ar interesa parerea voastra despre plasmele termice pentru incalzirea casei. Am auzit diferite pareri, unele cum ca dauneaza omului, altele ca sunt foarte bune si economice. Eu fac focul cu lemne si sunt foarte scumpe, dau in jur de 4.000 RON pe iarna. Caut un mod de a economisi bani in sezonul rece.Va rog sa imi dati un raspuns.”
Intr-adevar, plasmele termice reprezinta o varianta pentru incalzirea locuintei, insa nu si cea mai eficienta. Panourile nu incalzesc aerul, ci doar obiectele din incapere, care degaja caldura mai departe la randul lor. Aceasta caldura este una prietenoasa pentru locatari, deoarece nu afecteaza articulatiile si nici sistemul respirator.
In plus, plasmele termice:
- sunt extrem de sigure
- au costuri de intretinere aproape inexistente
- sunt silentioase
- sunt elegante si practice
De asemenea, plasmele termice au un consum de energie electrica mai redus decat al altor surse de incalzire similare, precum radiatoarele electrice sau resourile.
CITESTE SI: “S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”
Cu toate acestea, incalzirea electrica, de orice fel ar fi, nu poate egala incalzirea clasica sau cu sisteme traditionale, ambele mult mai rentabile. In cazuri precum cel prezentat de cititoarea Misiunea Casa, investitia in plasmele termice s-ar dovedi un efort prea greu de suportat, in conditiile in care, bazat pe cantitatea de lemne folosita in fiecare iarna, locuinta pare sa fie una destul de mare.
Asadar, in cazul in care apare intrebarea legata de eficienta unei surse de incalzire pentru o intreaga locuinta, pe timp de iarna, sansele ca plasmele termice sa prinda “Top 3 optiuni” sunt destul de scazute.
1 Comentariu
Teodor BĂLAN
23 septembrie, 09:50
Bună ziua!
După opinia mea, care am vândut de-a lungul timpului cam tot ce există ca surse electrice de încălzire, problema (foarte mare) a panourilor radiante de încălzire (plasme electrice, cum le spun „unii”), este aceea că producătorii acestora inscripționează pe ele doar consumul electric instantaneu din rețeaua electrică (puterea electrică), dar nimeni nu spune cu certitudine care este puterea termică reală a unui anumit panou, de anumite dimensiuni!...
Iar de aici,... apare imposibilitatea de a le calcula în mod real puterea termică, respectiv eficiența. Noi am experimentat împreună cu parteneri ai noștri (firme de construcții sau de arhitectură) tot felul de variante de instalare a unor astfel de panouri, dar pentru că de fiecare dată rezultatele erau sub așteptări, am renunțat la aceste variante de încălzire!... Cel mult, am instalat cazane electrice (centrale termice electrice), dacă nu existau alte posibilități de încălzire și le dublam cu panouri de încălzire solară, proiectate și instalate ca surse de aport de încălzire iarna, la sistemul termic de bază, instalat.
Atenție! Înainte de a recurge la indiferent ce tip de încălzire electrică a unui spațiu, consultați un specialist în instalații termice, ca să vă stabilească necesarul termic de acolo și după aceea, solicitați la firma de distribuție de electricitate să vă spună dacă vă poate suplimenta puterea branșamentului electric sau dacă vă mai poate instala unul destinat echipamentelor electrice de încălzire și cât costă acest lucru!...