Care sunt cele mai "fierbinti" piete imobiliare din lume

25 aprilie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pietele imobiliare globale trebuie sa uite cat mai repede parcursul din 2011, in care au fost inregistrate crestere jalnice de numai 0,5% si care a pus bazele unor prognoze intunecate pentru acest an. Dar in ultimii cinci ani, preturile au inregistrat cresteri fabuloase, imprastiind frica unui balon imobiliar si ingrijorari asupra impactului cresterii datoriilor populatiei.
 
Lista celor mai „fierbinti“ zece piete imobiliare din lume se bazeaza pe un studiu realizat de compania de consultanta Knight Frank, care catalogheaza tarile in functie de cele mai mari cresteri medii la pretul locuintelor din trimestrul patru al anului 2006 si pana in aceeasi perioada din 2011.
 
Media nationala pe cinci ani reflecta preturile pentru locuintele destinate clasei medii in majoritatea oraselor mari din tarile listate cu excetia Chinei, care include numai pretul locuintelor din Beijing si Shanghai.
 
10. Elvetia
 
Crestere in decurs de cinci ani: 27,5%
 
Un indice al balonului imobiliar realizat de UBS a atins nivelul sau maxim din ultimii 20 de ani in trimestrul patru din 2011. Indexul a crescut la 0,80 de puncte, aproape de 1, nivel de la care piata e considerata riscanta.
 
Conform Knight Frank, din 63 de orase analizate la nivel global in 2011, orasele St. Moritz, Gstaad si Geneva din Elvetia au fost printre cele mai scumpe zece locuri din lume, masurat dupa costul unui metru patrat. Pretul mediu al unui metru patrat de imobil amplasat intr-o zona selecta a Genevei a fost de 31.900 de dolari in trimestrul patru din 2011.
 
9. Malaezia
 
Crestere in decurs de cinci ani: 28,5%
 
Sub presiunea clasei de mijloc malaeziene care se simte amenintata de cumparatorii straini, guvernul ar putea ridica pretul minim al locuintelor cumparate de strani de la 162.972 dolari la 325.944 dolari. In trimestrul trei al anului trecut, pretul caselor a crescut cu 6,6%, conform Knight Frank. Proprietatile din locatiile premium ale capitalei Kuala Lumpur costa circa 5.000 de dolari pe metru patrat.
 
8. Norvegia
 
Crestere in decurs de cinci ani: 28,7%
 
Elvetia si Norvegia sunt singurele tari europene care au intrat in top zece. Dobanzile mici au indemnat norvegienii sa se imprumute pentru a cumpara locuinte contribuind astfel la o crestere a pretului cu 6,8% in martie, fata de aceeasi luna din 2011. O noua reducere, neasteptata, a dobanzilor la 1,5% in martie creste si mai mult riscul unei bule imobiliare care se dezvolta deja.
 
7. Canada
 
Crestere in decurs de cinci ani: 28,7%
 
Vanzarile de locuinte finalizate din Canada au crescut cu 8,6% in februarie, comparativ cu un an mai devreme, in timp ce vanzarile in cadrul proiectelor in curs de derulare au intrecut toate asteptarile. In martie s-au vandut 215.600 de locuinte „pe hartie“, in crestere de la 205.300, cate s-au vandut in februarie, in principal datorita unui val de constructii de apartamente noi.
 
6. Taiwan
 
Crestere in decurs de cinci ani: 30,1%
 
In ciuda cresterii pretului cu peste 30% intre 2006 si 2011, taiwanezii au simtit o scadere de 4,1% in 2011, potrivit Knight Frank. Declinul preturilor este un rezultat al masurilor de austeritate, precum taxa pe lux, implementate de guvern anul trecut.
 
5. Columbia
 
Crestere in decurs de cinci ani: 39,4%
 
Columbia este singura tara sud-americana care a intrat in top. Pretul locuintelor columbiene au crescut cu 3,2% in 2011, comparativ cu anul anterior, in timp ce vanzarile de locuinte noi au crescut cu 19% in prima jumatate a anului trecut, comparativ cu semestrul intai din 2010, conform datelor prezentate de guvern.
 
4. Singapore
 
Crestere in decurs de cinci ani: 50,5%
 
Singapore are cea mai scumpa piata imobiliara din sud-estul Asiei. Pretul mediu al unei proprietati a fost de 25.600 de dolari pe metru patrat in trimestrul patru din 2011, conform Knight Frank. Strainii reprezinta mai mult de o treime din populatia de 5,2 milioane a tarii si au avut o pondere de 18% din vanzarile de locuinte noi in trimestrul trei din 2011, potrivit Citigroup.
 
3. Israel
 
Crestere in decurs de cinci ani: 54,5%
 
Israelul este a treia cea mai „fierbinte“ piata din lume inca din 2009, cand pretul caselor au urcat cu peste 21%, urmata de o noua crestere de 16% in 2010, conform Knight Frank. Preturile ridicate la locuinte au condus la o serie de proteste in 2011 cu demonstranti care cereau guvernului sa intervina pentru a „raci“ piata.
 
2. Hong Kong
 
Crestere in decurs de cinci ani: 93,7%
 
In trimestrul patru al anului trecut, pretul mediu pentru o locuinta intr-o zona premium era de 47.500 de dolari/mp, al patrulea cel mai mare din lume. Conform unor estimari din industrie, trei din zece tranzactii cu proprietati de lux din Hong Kong sunt incheiate de cumparatori chinezi de pe continent. Pretul locuintelor a crescut cu numai 11,3% in 2011, comparativ cu 20,1% in 2010. Vanzarile de locuinte de lux de peste 1,29 mil. dolari au scazut si ele cu 23,6% in februarie, urmand o scadere de 17,4% inregistrata in ianuarie.
 
1. China
 
Crestere in decurs de cinci ani: 110,9%
 
Pretul locuintelor din marile orase Beijing si Shanghai au explodat cu peste 110% in ultimii cinci ani, odata ce a doua cea mai mare economie a lumii a exeprimentat o crestere rapida. O casa in zonele premium ale Shanghaiului costa 19.400 de dolari pe metru patrat, in T4 2011. In Beijing, aceeasi locuinta costa in medie 17.400 de dolari/mp, potrivit Knight Frank. Ingrijorarile cu privire la dezvoltarea unui balon imobiliar au determinat guvernul sa se concentreze in ultimii ani pe limitarea achizitiilor multiple de locuinte, cresterea dobanzilor si cresterea cerintelor pentru rezervele bancare.
 
Sursa: Capital.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Industria de flash sales din Romania se extinde si pe home & deco Industria de flash sales din Romania se extinde si pe home & deco
tranzactii tranzactii
Locuinte subventionate Locuinte subventionate
Bancile nu rateaza Bancile nu rateaza "Prima Casa" - 26 Iunie 2009
Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea Integrarea ne scumpeste tuica si intretinerea
Preturile apartamentelor Preturile apartamentelor

Vezi mai multe articole