Costul total al imprumuturilor din program a crescut cu cateva mii de euro in a patra faza, raportat la cea anterioara, din cauza cresterii Euribor.
Creditele din programul guvernamental au fost supuse unui trend de scumpire in ultimul timp. Mai precis, dobanda variabila a imprumuturilor in euro este exprimata in functie de indicele Euribor, peste care se adauga o marja de maxim 4%. In acest an, banca Centrala Europeana a scumpit dobanda cheie pentru euro si, implicit, s-au scumpit si creditele. Daca in primul trimestru al anului nivelul indicelui era de 1%, in trimestrul doi acesta a urcat la 1,25%, pentru ca in prezent sa ajunga la 1,56%, potrivit reprezentantilor CEC Bank.
Cum au evoluat dobanzile
Concret, pentru aceeasi valoare de credit, acordat pe aceeasi perioada, debitorul va avea de achitat cateva mii de euro in plus fata de nivelul pe care l-ar fi platit daca accesa creditul prin "Prima casa 3". Astfel, "valoarea totala de rambursat pentru un credit acordat de CEC Bank in a patra editie a programului guvernamental este de 49.771,05 euro, valoarea imprumutului fiind de 30.000 de euro, pe o perioada 20 de ani", au spus reprezentanti CEC Bank pentru EVZ. Pentru acelasi tip de credit, acordat in cadrul celei de-a treia editii a programului, valoarea totala de rambursat era de 47.516,29 euro, ceea ce inseamna ca in editia anterioara acest credit avea un cost total mai mic cu circa 2.000 de euro. CEC Bank este una din bancile care a mentinut costurile creditelor "Prima casa" in ultimele doua faze a programului.
Diferenta dintre "valoarea totala de rambursat in cazul creditelor acordate prin a patra faza a programului si cea calculata pentru creditele din a treia faza este generata de evolutia nivelului Euribor la trei luni, formula de calcul a dobanzii ramanand aceeasi (Euribor la trei luni plus patru puncte procentuale)", spun reprezentantii CEC. Pentru calcule, banca a luat in calcul un nivel al Euribor egal cu 1,56% in cazul creditelor "Prima casa 4" si de 1%, pentru creditele "Prima casa 3".
Comision mai mic
In ciuda scumpirii cauzate de conditiile de piata, clientii au si un avantaj important in a patra faza a programului. Astfel, in aceasta etapa scade la jumatate suma totala pe care clientul o va achita in contul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMMuri (FNGCIMM), sub forma de comision anual, de la 0,49% la 0,245% din sold.
EVtUARE
Cat se castiga din comisionul FNGCIMM
Clientii au un castig destul de important din scaderea comisionului practicat de FNGCIMM. Astfel, nivelul ratei creditului scade cu cativa euro, respectiv cu echivalentul a cateva zeci de lei. Pentru un credit de 30.000 de euro pe 20 de ani, clientul va castiga, din diminuarea acestui cost, circa 700 de euro la Bancpost la suma totala de rambursat, dupa cum ne-au declarat reprezentantii acestei banci. Pentru acelasi credit, clientul economiseste la nivelul ratei circa 6-7 euro. La un credit de 57.000 de euro, acordat de aceeasi banca, clientul reuseste sa economiseasca peste 1.000 de euro, datorita scaderii comisionului.
Sursa: Evz.ro
Comentarii
Nu exista comentarii.