on

Casa cu depozit pasiv anual de caldura

20 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

40% din resursele energetice ale Terrei sunt folosite de oameni pentru a se incalzi sau racori. In America, de exemplu, peste 70% din cheltuielile de functionare ale unei case obisnuite sunt reprezentate de cheltuielile cu incalzirea si racirea acesteia.

Deoarece resursele energetice conventionale ale omenirii sunt epuizabile, cercetatorii si oamenii de stiinta cauta de multa vreme solutii pentru construirea unor case autosustenabile eficiente, care sa poate mentine un mediu interior confortabil termic fara a fi nevoie de un consum suplimentar de energie pentru incalzire sau racire.

Principiul de functionare al casei cu depozit pasiv anual de caldura consta in depozitarea, pe perioada verii, a unei cantitati mari de caldura in pamantul din jurul casei, caldura ce va fi folosita pe perioada iernii. Stocarea se face prin transfer termic, prin peretii casei catre pamantul din jur. In timpul iernii, transferul are loc in sens invers, de la pamant spre casa.

Pentru a putea fi realizat acest transfer, casa trebuie sa fie partial ingropata in pamant si sa fie indeplinite cateva conditii:

Termoizolarea pamantului din jurul casei. Caldura pe care pamantul o acumuleaza pe timpul verii nu trebuie sa se piarda, de aceea o foarte buna termoizolare a pamantului este esentiala. Aceasta operatiune trebuie realizata pe o suprafata de 6 metri in jurul casei.

Hidroizolarea pamantului din jurul casei. Apa este un foarte bun conductor de caldura. Pamantul din jurul casei, in care a fost stocata caldura, nu trebuie sa fie umed.

Ferestre mari pe latura de sud a casei. Calculele arata ca, intr-o zi senina de vara, printr-o suprafata de 22 m2 de sticla trec aproximativ 20 kW/h. Caldura soarelui va intra in casa prin ferestrele mari, va fi transferata catre pamantul din jurul casei, stocata in acest depozit pasiv si folosita la iarna. Nu, pe perioada verii, intr-o astfel de casa nu va fi mai cald decat afara, din contra.

Rulouri termoizolante la ferestre. Vor fi folosite doar iarna, pe perioada noptilor geroase, pentru a minimiza pierderile energetice.

Este adevarat, casa cu depozit pasiv anual de caldura trebuie sa fie ingropata cat mai mult in pamant, de preferinta pana la streasina, si doar peretele sudic ramane sa asigure lumina in casa prin intermediul unor ferestre mari, cu profil din PVC super izolant, dar nu vei cheltui bani pentru incalzirea si racirea ei.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

abc

21 iulie, 14:09

6m de fundatie

ioan

11 aprilie, 09:53

cat costa?imi place

1AGelu

12 august, 12:56

Ca tot nu-mi apare comentariul anterior ( cel cu 20 kW/h) : " suprafata de 6 metri in jurul casei " la ce se refera ? La 6 metri patrati sau la distanta de 6 metri de fundatie ?

Alte articole

Case cu adevarat unice Case cu adevarat unice
Avantajele si dezavantajele unei case din containere Avantajele si dezavantajele unei case din containere
Amsterdam: orasul cu constructii care sfideaza natura Amsterdam: orasul cu constructii care sfideaza natura
Alegerea casei Alegerea casei
Casa printata 3D – viitorul constructiilor Casa printata 3D – viitorul constructiilor
Cum gasesti un constructor serios si bun Cum gasesti un constructor serios si bun

Vezi mai multe articole