Casa de chirpici versus vila din betoane

13 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

*Constructiile din beton sunt dovada decalajului de cultura si educatie
 
*Folosirea unor materiale naturale si precum si punerea lor in opera este mai scumpa, iar mestesugarii si traditiile se pierd
 
Casa de chirpici versus vila din betoane
 
In Romania ultimilor ani, in Bucuresti, in special, se construieste haotic. Vina, spune arhitectul Marius Marcu-Lapadat, este impartita, pe fondul inexistentei unor reguli precise si fara drept de apel, intre clienti si arhitecti. In vreme ce Romania este una din putinele tari europene unde inca se construieste nerespectandu-se niste standarde, in strainatate exista reguli bine impamantenite dupa care se ghideaza toata lumea, fara exceptie. De exemplu, pe malul Mediteranei, in sudul Frantei, nu se poate construi decat folosind olane, iar cladirea trebuie sa fie alba cu ramele ferestrelor albastre.
 
Cu alte cuvinte, exista o unicitate, o individualizare. „La noi, aceasta diferenta stilistica este data si de limitele influentei dintre doua culturi - europeana occidentala si orientala. In Occident, s-au trasat mai intai strazile, iar pe marginea lor s-au ridicat cladiri, pe cand in Orient s-a construit mai intai si pe urma s-au format strazile”, explica arhitectul Marcu-Lapadat. „Rupturile care au existat de-a lungul istoriei noastre n-au mai permis pastrarea unor anumite traditii si se face mai greu raportarea la un anumit tip de constructie. Daca in Praga un client are un teren in centru, este imposibil ca arhitectul sa ii promita ca ii face un bloc cu 60 de etaje. Nu are voie, dar e si de bun simt cand toate in jur au 6 etaje si sunt cu front continuu”, exemplica arhitectul.
 
Constructiile din beton sunt dovada clara a decalajului de cultura si educatie. Folosirea unor materiale naturale si precum si punerea lor in opera este mai scumpa, iar mestesugarii si traditiile s-au pierdut. Dovada sunt Vama Veche si 2Mai, pe vremuri socotite o alternativa ecologica la viata de betoane si zumzetul urban. Erau cautate casele din chirpici, din lut cu paie, foarte racoroase vara si calduroase iarna, case care respira, cu acoperis de paie si pardoseala de lut naturala. Marius Marcu Lapadat spune ca acestea s-au pierdut, locurile unde ele existau odata transformandu-se astazi in niste hidosenii. Poate ca nu e tarziu sa reluam traditia, dar curand va fi foarte tarziu. Se va pierde posibilitatea de a cupla mestesugarii la asemenea tehnologii si, din pacate, casa de chirpici a devenit si foarte scumpa.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noutati din lumea vopselelor premium. Liderul mondial PPG in Romania. Noutati din lumea vopselelor premium. Liderul mondial PPG in Romania.
Mansarde si Acoperisuri la Construct Expo 2012 Mansarde si Acoperisuri la Construct Expo 2012
Panouri solare, cu bani de la stat Panouri solare, cu bani de la stat
Henri Coanda Henri Coanda
Mediul si casele noastre - 22 octombrie 2010 Mediul si casele noastre - 22 octombrie 2010
Intretinerea ne face cei mai tristi din Europa Intretinerea ne face cei mai tristi din Europa

Vezi mai multe articole