Case din lemn sau case din caramida

Casa din lemn sau casa din caramida?

23 aprilie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea materialului potrivit pentru construirea sau renovarea unei case este fundamentala pentru confortul, calitatea, dar si designul acesteia. Atat caramida, cat si lemnul sunt materiale practice si frumoase pentru casa. Ambele pot fi gasite sub diferite forme, culori, tratamente si stiluri.

Locatia
Caramida este potrivita in climate reci, pastrand caldura naturala timp indelungat, mai ales daca locuinta este expusa razelor soarelui o buna parte a zilei. De asemenea, caramida face fata cu brio furtunilor, oferind protectie in zonele in care acestea sunt o amenintare constanta. Folosirea lemnului este mai convenabila si mai potrivita in zone izolate, spre exemplu, in zone de vale unde umiditatea erodeaza si deterioreaza caramida si unde lemnul este usor de gasit. Spre deosebire de caramida, lemnul este mai usor si mai flexibil.

Intrebuintare
Pentru ca poate fi refolosita sau revanduta cu usurinta, caramida isi pastreaza valoarea in timp, desi este mai scumpa ca lemnul. Fiind biodegradabil, relativ ieftin, sanatos si sigur, lemnul este potrivit si pentru case semi-permanente sau cabane. De asemenea, casele de lemn sunt mai usor de renovat, modificat si construit decat cele din caramida.

Avantaje
Avantajele caramizii sunt acelea ca este ignifuga, nu poate fi afectata de cari si este eficienta din punct de vedere energetic. Mai mult, caramida este foarte stabila si nu necesita mentenanta.
Si lemnul iti va izolaza eficient casa. Flexibilitatea, varietatea esentelor si proprietatile naturale il fac un material cu care se poate lucra usor. Multe solutii de inginerie si proiecte arhitecturale nu ar putea fi realizate fara ajutorul lemnului. Lemnul este un material sanatos. Se spune ca unele esente emana terpena, o substanta care iti relaxeaza mintea si corpul. De asemenea, lemnul favorizeaza circulatia aerului si absoarbe umiditatea.

Dezavantaje
In ceea ce priveste caramida dezavantajele se datoreaza calitatii materialelor. Materialele inferioare sunt predispuse la ciobire si deteriorare, fiind greu de reparat. In zone cu clima umeda caramizile poroase pot favoriza formarea mucegaiului si se pot deteriora din cauza apei si a ghetii infiltrate in pori care se contracta si se dilata.
Lemnul este vulnerabil in fata dezastrelor naturale precum incediile, infestarea cu termite si descompunerea prin putrefactie. De obicei, lemnul este tratat impotriva acestor probleme, iar bustenii grosi sunt rezistenti la ardere, insa asigurarea si protejarea lemnului prin ignifugare poate fi dificila.

Intretinerea
Atat lemnul, cat si caramida sunt usor de curatat.
Caramida de calitate necesita o intretinere minima sau chiar deloc. Rezista la deteriorare, desi unele finisaje se pot estompa in timp.  In cazul accidentelor, bucati mici pot fi inlocuite cu usurinta. Caramida foarte veche sau arsa necesita reparatii cu mortar.
Lemnul are nevoie de tratament si reparatii ocazionale. Daca a fost bine construit si finisat de la inceput munca de intretinere ar trebui sa fie minima. Crapaturile trebuie reparate inainte de sezonul rece si ploios.
Caramida si lemnul sunt durabile, placute din punct de vedere estetic si foarte bune termoizolatoare. Ambele sunt potrivite atat pentru mediul urban, cat si pentru cel rural si prezinta avantaje proprii. In functie de necesitatile tale, mediul in care vei construi casa, dar si bugetul de care dispui, vei putea alege cel mai potrivit tip de material.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa din lemn - Un tip de locuinta sustenabila si rentabila Casa din lemn - Un tip de locuinta sustenabila si rentabila
Generalitati despre casele din lemn Generalitati despre casele din lemn
Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante Casele imprimate 3D – Tehnologia de constructie cu performante impresionante
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I)
4 case mai mici decat locuinta ta 4 case mai mici decat locuinta ta
Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO

Vezi mai multe articole