Casa "gri de criza" - casa fara finisaje

Casa "gri de criza" - casa fara finisaje

28 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Blocajul pietei imobiliare si momentul de criza economica i-a facut pe dezvoltatorii de locuinte sa se gandeasca la metode alternative de a atrage cumparatori. Bucatarii mobilate, locuri de parcare sau spatii de depozitare gratuite, reducerea suprafetelor locuintelor, discounturi de 15-25% - toate acestea sunt solutii pe care dezvoltatorii de proiecte rezidentiale le-au gasit in incercarea de a resuscita vanzarile pe parcursul unui an care trebuia sa intre in istoria imobiliara ca fiind anul cu cele mai multe ansambluri rezidentiale finalizate, insa s-a transformat in anul care i-a supus pe dezvoltatori la cele mai dificile incercari in materie de vanzari. Cei care dispun de resurse financiare pentru a finaliza proiectele incepute, si-au revizuit planurile si propun acum cumparatorilor locuinte nefinisate pentru a reduce pretul de vanzare la maximum. „Un apartament „la gri”, poate fi cu 10-20% mai ieftin decat unul finisat”, precizeaza consultantii EuroMetropola. Deja piata este asaltata de oferte de acest tip: in Pipera, intr-un bloc P+4 dezvoltatorul face o reducere de 300 euro la mp pentru apartamentul predat nefinisat, iar in Otopeni reducerea este de la 300.000 la 260.000 euro, pentru o casa de 400 mp construiti. In sud, la 7 km de Capitala, complexul Green City se dezvolta dupa acest principiu: dezvoltatorul vinde cele 356 de vile din prima faza a proiectului fara finisaje, punand la dispozitia viitorilor proprietari 5 firme de finisaje din Italia si Spania. Daca nici acestea nu sunt pe placul locatarilor, fiecare poate lucra in regie proprie.
 
 „La prima vedere, varianta fara finisaje este convenabila pentru ca este mai ieftina, insa pentru locatarii unui bloc, aceasta varianta s-ar putea transforma intr-un inconvenient: fiecare locatar incepe sa-si finiseze locuinta atunci cand dispune de bani, ceea ce se traduce printr-un santier prelungit la nesfarsit pentru toata comunitatea. Achizitia „la gri” poate fi o afacere pentru investitorii care au propria firma de constructii, vor sa lucreze cu anumiti furnizori de materiale si sa impuna un anumit standard proiectului respectiv. In cazul vilelor, este mult mai simplu: achizitioneaza acum ca sa profite de o oferta scazuta de pret si amana finisajele pentru mai tarziu. Dupa ce Guvernul va reduce TVA-ul pana la 5% pentru locuintele de pana la 100.000 euro, dezvoltatorii vor fi si mai interesati sa vanda fara finisaje, la un pret mai mic, pentru ca viitorii cumparatori sa fie atrasi de aceasta reducere de pret ”, au mai explicat cei de la EuroMetropola.
 
Probabil ca cei interesati de achizitionarea unei locuinte vor fi interesati pana la urma de acest tip de oferta, care le scoate mai putini bani din buzunar. Deja la final de noiembrie 2008, peste 24 % din familiile din Romania se afla in incetare de plati, adica, pur si simplu, romanii au ajuns intr-o acuta lipsa de lichiditati, spune Urban Iulian - senior adviser Urban si Asociatii, companie de colectare a debitelor. “Uitati-va la faptul ca astazi, 27.11.2008, euro este cotat la 3,85 ron, ca sa intelegeti de ce, la acest curs, pana la finele lui decembrie 2008, este 40 % din familiile din Romania vor fi in incetare de plati, adica vor ajunge in intarziere cu plata ratelor la banca, leasing, asigurari, intretinere , telefonie si internet.”, crede Urban Iulia.
 
Asta in conditiile in care, conform unui studiu realizat de TNS AISA la cererea GE Money in sase tari europe, 84% dintre respondentii din Romania sustin ca isi platesc la timp obligatiile financiare, situandu-se pe locul al doilea dupa cehi, unde 87% dintre respondenti nu intarzie cu plata datoriilor. In acelasi timp, 72% dintre romani sustin ca stiu exact sumele pe care trebuie sa le plateasca lunar, fiind urmati la acest capitol de letoni cu 63% si de polonezi cu 61%.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Presiuni pe costul caselor noi Presiuni pe costul caselor noi
Cati bani mai trebuie investiti intr-o casa la rosu - 22 martie 2010 Cati bani mai trebuie investiti intr-o casa la rosu - 22 martie 2010
Roca prezinta expozitia HELLO FUTURE la Institutul Cervantes din Bucuresti Roca prezinta expozitia HELLO FUTURE la Institutul Cervantes din Bucuresti
Cum iti zugravesti singur casa Cum iti zugravesti singur casa
Zugraveala cu model ataca tapetul Zugraveala cu model ataca tapetul
BNR sugruma creditul de consum si cel imobiliar. Bancherii nu sunt de acord. BNR sugruma creditul de consum si cel imobiliar. Bancherii nu sunt de acord.

Vezi mai multe articole