Internet of Things

Casa inteligenta - Avantaje si riscuri ale Internet of Things

28 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Încă de la începuturi, omul a fost angrenat într-o permanentă cursă de îmbunătăţire a calităţii vieţii. De la apariţia primelor unelte, la inventarea roţii şi, pe very fast forward, la invenţia numită internet, un lucru a fost cert: omenirea pare să aibă ca scop final atingerea nivelului maxim de confort.

Din tot acest proces desfășurat până în zilele noastre, s-a dezvoltat un nou segment al tehnologiei, intitulat generic “Internet of Things”, care este exact ceea ce spune că este. Practic, mai multe lucruri pe care le folosim în viaţa de zi cu zi, conectate între ele prin internet şi acţionabile de la distanţă de către proprietarul/ proprietarii acestora. Si pentru ca pe 29 octombrie este „Ziua Internetului”, vom vorbi pe larg despre asta.

În cazul în care nu eşti deja utilizator al acestei tehnologii, încearcă numai să îţi imaginezi cum arată timpul petrecut într-o casă ale cărei elemente sunt conectate între ele.

Ajungi în faţa uşii pe care se află montat un sistem inteligent de deschidere/ închidere al acesteia. Scoţi smartphone-ul şi, prin Bluetooth, NFC sau acces la Internet poţi debloca accesul în casă. În momentul când păşeşti în interior, luminile se vor aprinde automat, la fel şi televizorul, pe canalul preferat. Sau nu. Totul depinde de setările pe care le vei fi făcut şi pe care oricum le poţi modifica oricând, în funcţie de preferinţe.

După o lungă zi de muncă, primul popas al multora dintre noi este pe canapea. Dar ce te faci dacă este prea cald sau prea frig? Nu-i nevoie să te ridici! Poţi controla temperatura tot prin intermediul smartphone-ului tău. Iar asta este doar o parte dintre avantajele pe care ţi le poate oferi o casă inteligentă.

Riscurile vin la pachet

Există însă şi o parte mai puţin plăcută ce priveşte casele conectate la Internet. Aşa cum de ani de zile computerele şi sistemele informatice au devenit o ţintă a hackerilor, care reuşesc să producă pagube uriaşe prin spargerea acestora, tot aşa şi o casă poate deveni ţinta răufăcătorilor cibernetici. Deja, problema este intens dezbătută de marile companii producătoare de antiviruşi, dar, la fel ca şi până acum, soluţiile pe care aceştia le vor găsi vor avea aceeaşi hibă: niciun produs de securitate nu este 100% sigur.

Pentru cineva care doreşte să îşi aducă reşedinţa pe cea mai înaltă treaptă a evoluţiei tehnologice, este bine de ştiut că există şanse destul de mari ca propria intimitate să devină un lux. Volumul de informaţii transferate dinspre casa inteligentă către o terţă parte este uriaş, iar de toate aceste date pot beneficia inclusive persoane care nu sunt conduse de cele mai bune intenţii.

De aceea, cel mai important lucru este ca produsele care vor alcătui casa inteligentă să fie din categoria “state of the art”, lucru care va îngreuna considerabil misiunea unui eventual “spărgător”. Până la urmă, nici despre cea bună dintre încuietorile uşilor clasice nu se poate spune că ar fi o redută de netrecut. ☺

Concluzii

Trecerea la casele inteligente va fi un proces lent, dar cumva inevitabil. De aceea, producătorii de astfel de sisteme ar trebui să aibă în vedere câteva puncte, pentru atragerea tot mai multor clienţi într-un timp mai scurt:

  • Securitate sporită pentru toate sistemele interconectate
  • Sistemele să fie cât mai user-friendly, astfel încât să poată fi atât instalate, cât şi folosite cu uşurinţă
  • Concentrarea pe feedback-ul utilizatorilor, pentru rezolvarea problemelor inerente unei tehnologii aflate încă la început de drum

Odată rezolvate aceste neajunsuri, îţi vei putea primi oaspeţii la tine acasă relaxat şi cu îndemnul: “Intraţi, bine aţi venit în viitor!”

Sursa foto: bestvpn.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucurati-va de atmosfera Jocurilor Olimpice de Iarna chiar in confortul propriei locuinte, alaturi de Sonos Bucurati-va de atmosfera Jocurilor Olimpice de Iarna chiar in confortul propriei locuinte, alaturi de Sonos
TP-Link® a prezentat la IFA 2020 o serie de premiere in lumea tehnologiei TP-Link® a prezentat la IFA 2020 o serie de premiere in lumea tehnologiei
Componentele unui sistem de supraveghere. Ce trebuie sa ai in vedere cand faci o astfel de achizitie? Componentele unui sistem de supraveghere. Ce trebuie sa ai in vedere cand faci o astfel de achizitie?
PrimeSense, tehnologie la un alt nivel PrimeSense, tehnologie la un alt nivel
CES 2013, gadget-uri pentru casa CES 2013, gadget-uri pentru casa
Aplicatii mobile de mare ajutor in renovarea locuintei Aplicatii mobile de mare ajutor in renovarea locuintei

Vezi mai multe articole